Hvilke tanker gør du dig, når du skal vælge van?

af Ann Karina

Ayo, en rigtig god ven af Fantastiske Ferier har sin egen blog, Home Is Where I Park. Ayo har gjort sig nogle overvejelser omkring valg af Van. Læs med os se om du er enig?

Ayo skriver, I løbet af sommeren, og det spirende efterår, kiggede jeg på campervans, da jeg drømmer om en opgradering af min Volkswagen Bertha, på et tidspunkt. 

Lad det være sagt med det samme; jeg elsker Bertha og den enorme frihed hun giver mig, men der ér ting som ville være nemmere i en lidt større, og bedre indrettet, bil. 

For nu, er Bertha dog helt perfekt, hun skal, forhåbentlig, køre mig hele vejen til Mongoliet i det spirende forår, og også tilbage igen, og jeg har derfor, været i skarp træning hos min gode ven, der er mekaniker, for at lære at skrue på hende, når noget går i stykker eller trænger til udskiftning. 

Det er virkelig fordelen, ved en ældre bil. Der er ikke så meget elektronisk, knap så mange computerstyrede ting, som vil være svære at få løst i Pamir bjergene eller på vej ud over de mongolske stepper. Præcis derfor, håber jeg at få en uforglemmelig tur i Bertha og først kigge mere seriøst efter en ny, brugt van, når jeg igen er tilbage i Danmark til efteråret.

 Nåe ja, jeg håber da også, at der til den tid er flere brugte til salg, af, og at priserne er mere fordelagtige.

Og hvad er det så, egentlig, at jeg drømmer om? 

Jeg rejser næsten altid alene, og da mine lunger driller er mulighederne for at kunne parkere, flest mulige steder, altafgørende for mig. 

Drømmen er en Van, under 550 cm i længden og en camper van model – jeg elsker vanlife og har ikke lyst til at skippe det, til fordel for en autocamper, heller ikke selvom jeg rykker i en større bil end Bertha. 

Jeg har set de flotteste hjemmebyggede vans, men jeg er på ingen måder byg-selv-typen. Egentlig drømmer jeg også, mest af alt, om noget færdigt, men brugt, sådan at jeg alligevel kan sætte mit eget præg, f.eks.. med en rest tapet, billeder, tegninger og andre helt personlige ting, der betyder noget for mig. Som vil gøre det til hjem i stedet for bare en van. 

De vans jeg, i virkeligheden, er mest forelsket i, er de små størrelser. Jeg har set på Vantourer, VW high roof, Carado, Knaus Boxtar, Pössl, Etrusco, Weinsberg, McLouis og flere andre – og sikke en jungle det er! 

 Det her, er det jeg forestiller mig, i den van jeg drømmer om: 

  • Fast seng, på tværs i bag
  • Mulighed for opredning, til en tredje person
  • Minimum 3 selepladser
  • Funktionel køkkenvask
  • God opbevaringsplads
  • Fast håndvask på toilettet
  • Oliefyr til varme og varmt vand 
  • Gas til madlavning
  • Vinduer i bag

 Kvaliteten, i interiøret, varierer en del, synes jeg, og flere mærker har jeg valgt fra, da de f.eks. har håndvask der slås sammen på toilettet, køkken-indretningen ikke virker for mig, eller de slet og ret ikke kan klare en tredje soveplads. 

Hvis jeg skal prioritere efter hvad der er vigtigst for mig, så er det en ordentlig seng. Et funktionelt køkken. 3 sele- og sovepladser. Alt derudover er bonus. Men drømmene er ovenstående.

Et toilet, sådan rigtigt og i et aflukke for sig, vil dog også være en helt fantastisk opgradering, hvor jeg til gengæld har det helt fint med, at et udebad er det eneste bad. 

Mine to børn er begge unge voksne. Jeg holder rigtigt meget af at rejse sammen med dem, og vi har været mange steder gennem årenes løb. 

Vi har oplevet så meget, vi blev f.eks. ramt af den vildeste hedebølge på Cypern, snorklede i Egyptens klare vand, nød det lækreste mad i Mexicos gadekøkkener, red på kameler i Saharas ørken og spiste lækre dadler i skyggen af husene i Marrakesh. 

Vi er slet ikke færdige med at opleve og rejse sammen. Derfor er den tredje sele-og soveplads så vigtig, for vi har planer om, i 2022 når jeg er kommet hjem fra Mongoliet at køre gennem Sverige, Finland og Norge, før vi igen kører ned gennem Polen, Slovakiet, Serbien og Kroatien. 

For mig, er det vigtige, gode køreegenskaber, nem at manøvrere rundt med, både på de små bjergveje og i byerne. Jeg giver hellere lidt af bo-komforten (som eks mindre plads) fra mig, end jeg giver køb på køreegenskaberne. De skal hver dag sørge for at jeg, og vi, kommer godt og sikkert frem. 

Jeg håber at 2021 bliver året hvor vi igen kan rejse, også udenfor Danmarks grænser, og ellers håber jeg at bruge året på at finde det helt perfekte fremtidige rullende hjem.

Se mere her: Home Is Where I Park

Prøv også at læse disse indlæg