Vi fik en ekstra dag til sightseeing i Prag foræret, da Lines håndboldhold ikke gik videre til finalen ved stævnet i Prag. Dagen valgte vi at bruge i Petrin-parken i Prags centrum. Parken indeholder flere spændende seværdigheder, så her er der mulighed for en masse oplevelser uden at skulle trave rundt i timevis.
Selve Petrin-parken ligger på Petrin-højens sider og rejser sig 318 m. over havets overflade. Parken er smukt anlagt med stier, plæner, træer, buske og blomster. Der går sporvogn lige til parken, og der er flere overvågede parkeringspladser tæt ved parken, hvis man vælger at køre i egen bil dertil.
De fleste af parkens seværdigheder ligger på Petrin-højens top, men denne gang slap jeg for at skubbe Sissel i hendes kørestol op ad bakken. Der går nemlig en kabelbane hele vejen op til toppen. Kabelbanen er omfattet af det samme billetsystem som Prags Metro, hvorfor dagsbilletter til Metroen også gælder der. Der er billetautomat ved indgangen, og det koster ca. 30,- CZK person at komme med kabelbanen. Der er ingen vekselautomat på stationen, så sørg for at have småpenge nok med, da automaten kun tager mønter.
Jeg slap dog ikke helt for at mase med Sissel i hendes kørestol. Prag er nemlig ikke særlig handicapvenlig, og kabelbanen er godt eksempel på dette. For godt nok kan kabelbanen transportere kørestolsbrugere op til toppen af højen. Problemet er bare, at de har meget svært ved at komme med kabelbanen. Der skal man nemlig først ned af en masse trapper, og derefter skal man op ad endnu flere trapper før man kan komme ind i kabelbanens togvogne.
Det kan være hårdt at få Sissel med ud på tur. Men hvor det er muligt skal hun have de samme oplevelser som andre børn.
Det ville have været så let at lægge en slidske ud på trapperne, men det har man altså ikke ville gøre. Så hjælpere til kørestolsbrugere eller forældre med børn i klapvogne e.l. må altså være indstillet på at anvende en del muskelmasse for at komme med kabelbanen.
Udsigten fra kabelbanen på vej op ad højen
Turen op til Petrin-højens top tager under 10 minutter med kabelbanen, og selve turen er både flot og sjov.
Kabelbanen set fra højens top. Der er to ‘tog’ men kun et spor. Midt på højen kan togene passere hinanden ved en lille station
Oppe på toppen af Petrin-højen ligger Petrin-tårnet. Det ligner lidt Eiffeltårnet, men er kun 60 m. højt. Det blev bygget i 1891 i forbindelse med Prags Jubilæumsudstilling.
Petrin-tårnet – en lille kopi af Eiffeltårnet i Paris
Det er muligt (mod entré) at komme op i tårnets top. Men det kræver dels gode benmuskler og dels at man ikke er bange for højder. Trappen op til toppen er nemlig en udvendig vindeltrappe med 299 trin. Der er også en elevator til gangbesværede, men den er så smal, at det ikke var muligt at få Sissel med derop. Så Ann Karina og jeg tog turen op ad trapperne, mens Sissel blev nede på jorden sammen med mormor.
Der er en fantastisk udsigt over Prag og omegn oppe fra tårnet
Oppe i tårnets top har man den mest fantastiske udsigt ud over Prag og landskabet omkring Prag. Man er næsten 400 m. over havets overflade, så man kan se rigtig langt ud.
I toppen af Petrin-tårnet
Men man skal ikke have sarte nerver – tårnet svajer nemlig temmelig meget. Da vi var oppe i tårnet, var det næsten vindstille. Og alligevel svajede tårnet mærkbart pga. af bevægelserne fra de mange mennesker i tårnets top. Det var svært at undlade at tænke tanker som f.eks. “Godt nok har tårnet stået her i mere end 100 år, men hvornår er det nu lige at metaltræthed indtræffer?”. Vi blev ikke længere end højst nødvendigt op i tårnet, før vi tog 299 trin ned til jorden igen.
Lige ved siden af Petrin-tårnet ligger Spejllabyrinten. Udover en både sjov og underholdende labyrint med spejle findes der en række spejle, der forvrænger ens spejlbillede samt diorama over Prags forsvar mod svenskerne fra krigen 1648.
Spejllabyrinten på toppen af Petrin-højen
Dioramaet af krigen mod svenskerne
Her kunne vi godt have Sissel med i sin kørestol, og hun morede sig storartet. Når man går rundt inde i selv spejllabyrinten, så er det en rigtig god ide at gå stille og roligt gennem labyrinten, og om nødvendigt føle sig frem. Flere af spejlene har tydelige mærker af pander og næser – sat af folk, der havde lidt for travlt med at komme igennem labyrinten.
Sissel kunne sagtens komme med rundt i labyrinten
Og hun morede sig storartet
Vi brugte ca. en halv time på labyrint og forvrængningsspejlene, og det var egentlig ret sjovt.
Sissel havde lidt svært ved at gennemskue forvrængningsspejlene, men hun syntes det var sjovt, og at jeg så temmelig underlig ud :o)
På toppen af Petrin-højen kan man også se Hunger-muren. Det er et imponerende bygningsværk, og efter sigende er den opført i årene 1360 – 1362 på Karl d. 4.’s ordre for at skaffe arbejde (og dermed penge og mad) til den hungernødsramte befolkning.
Hungersmuren
I dag står der ca. 1.200 m. tilbage af den oprindelige mur. Desuden ligger Skt. Laurentius kirken og Observatoriet på Petrin-højens top, men disse besøgte vi ikke.
Vi valgte at spadsere ned af Petrin-højen. Vejret var godt, solen skinnede, og der er udmærket stier hele vejen ned, så end ikke Sissels kørestol skabte problemer her.
I stedet for at tage kabelbanen ned, spadserede vi ned gennem parken i stedet.
Da vejret var fint, og da vi stadig har tid til sightseeing valgte vi at se Josefov – det jødiske kvarter – samme dag. Vi kunne nu ikke havde valgt en dårligere dag til dette. Det var jo påske, og det jødiske museum og -kirkegård var lukket.
Det jødiske museum og -kirkegård var lukket i Påsken
Så vi kunne kun tilslutte os den store mængde af skuffede turister, der ligesom os var gået forgæves.
Men vi var ikke de eneste, der var gået forgæves. Bemærk den jødiske kirkegård i baggrunden. Den ligger i 1. sals højde
Selv de jødiske kræmmere havde lukket deres boder
Et kig gennem gitteret ind på den jødiske kirkegård med de mange gravsten
Vi tog tilbage til campingpladsen for at slappe af. Vores ophold i Prag var ved at være slut, og næste dag skulle vi køre tilbage til Danmark. Men en ting er helt sikkert – vi er slet ikke færdige med Prag. Det er en by, vi vil vende tilbage til igen.
Så checker vi ud fra Camping Oase Praha, og kører tilbage til Danmark. Men vi kommer helt sikkert igen en anden gang.