Gør det selv: Skift vandpumpen i campingvognen

af Bjarne Søby

Er uheldet ude, og vandpumpen ikke længere fungerer, så er det heldigvis let at skifte pumpen selv. Det tager kun en lille times tid, og koster ikke meget.

En vandpumpe kan blive ødelagt af flere ting. To af de almindeligste årsager er enten at pumpen blokeres af skidt og snavs og derfor brænder sammen, eller at man glemmer at tømme pumpen for vand om vinteren, og den derfor frostsprænges.

Vandpumpen i vores campingvogn blev ødelagt af en helt tredje grund – nemlig dumhed. Jeg havde som altid ladet alle vandhaner i campingvognen stå åbne vinteren igennem for at undgå frostsprængning. Da vi skulle på forårets første tur, satte jeg strøm på campingvognen for at lade batteriet op, men jeg glemte at lukke for vandhanerne. Jeg hørte ikke vandpumpen starte op, og pumpen kørte derfor på livet løs, indtil den til sidst brændte sammen. Først opdagede vi ikke at pumpen var brændt sammen – kun at sikringen til pumpen blev ved med at springe. Efter at have prøvet at brænde et par sikringer af, måtte vi erkende, at pumpen nok måtte skiftes.

Heldigvis er det ikke svært at skifte pumpen selv. De fleste campingvogne har ikke trykvand, og pumpen er lige til at udskifte. Du skal bruge en ny pumpe, et par kabelsko og et par spændebånd. Denne vejledning og tilhørende billeder er lavet på baggrund af vores Adria Classica 743, men fremgangsmåden er stort det den samme i de fleste andre campingvogne.

Pumpen er i de fleste tilfælde en standardpumpe, og den kan fås hos din campingforhandler for mellem 130,- kr. til ca. 600,- kr. – alt efter model. Den model, vi skulle bruge, kostede 216,- kr., så det var ikke så slemt.

Skift af vandpumpeEn ny vandpumpe kan købes hos de fleste campingforhandlere. Tag evt. den gamle pumpe for at være sikker på, at du får en ny pumpe magen til den gamle

Inden du går i gang skal du fjerne sikringen til vandpumpen. Du skal være helt sikke på, at der ikke kan komme spænding til pumpen mens du arbejder med den. Kig evt. i campingvognens manual, for at bestemme hvilken sikring, der skal fjernes.

Først skal den gamle vandpumpe afmonteres. Det sker ved at tage den prop op hvor slanger og strømkabler til vandpumpen er før igennem. Dernæst afmonteres det spændebånd, der holder vandslangen fast på pumpen, og slangen trækkes af pumpen. Klip derefter strømkablet til vandpumpen over, træk det ud gennem proppen, og fjern pumpen.

Skift af vandpumpeAlle gennemføringer og kabler sidder i en prop i vandtanken

Jeg rendte ind i et mindre problem, da jeg skulle fjerne resten af strømkablet. Samledåsen hvor strømkablet var tilsluttet til campingvognen el-net, var anbragt under vandtanken. Ikke særlig smart, så jeg måtte tømme og afmontere vandtanken. Det var nu ikke særlig svært. Jeg skulle blot fjerne en elastik og afmontere påfyldnings- og udluftningsslangerne, og så var tanken lige til at løfte ud.

Skift af vandpumpeDesværre måtte jeg fjerne vandtanken for at komme til at afmontere vandpumpens strømkabel

Så var det blevet tid til at montere den nye vandpumpe.

Først trak jeg strømkablet til vandpumpen gennem proppen, og derefter monterede jeg kabelsko på kablet. Kabelsko skal monteres efter at kablet er trukket igennem proppen, da hullet i proppen ikke er stort nok til at kabelskoene kan kommer igennem. Herefter forbindes pumpens strømkabel til campingvognens ledningsnet.

Skift af vandpumpeLedningen til vandpumpen trækkes gennem proppen. Træk kablet til, så det passer med afstanden fra proppen til pumpen

Skift af vandpumpeDer monteres kabelsko på vandpumpens ledning

Skift af vandpumpeVandpumpens ledning forbindes til campingvognens ledningsnet

Så skal vandslangen monteres på vandpumpens studs. Slangen klemmes fast med et spændebånd.

Når vandslange og strømkabel er monteret, kan sikringen til vandpumpen sættes i strømforsyningen igen. Så skal man teste om pumpen starter korrekt når en vandhane åbnes. Gør den det, kan man fortsætte med den sidste montering. Starter pumpen ikke, springer sikringen e.l., skal man være opmærksom. Kan man ikke selv umiddelbart lokalisere fejlen, vil jeg anbefale, at man kører campingvognen på et autoriseret værksted. Hellere det, end at gøre skaden større ved at gætte sig frem til en mulig løsning på problemet.

Skift af vandpumpeSå er ledning og slange monteret korrekt og pumpen er klar til at blive monteret i vandtanken

I vores tilfælde fungerede alt fint. Den nye pumpe startede hver gang vi åbnede for en vandhane, så jeg fortsatte med installationen.

Alt der nu var tilbage, var at få vandtanken på plads igen og tilslutte påfyldnings- og udluftningsslangerne. Så kunne vandpumpen sænkes ned i vandtanken, og proppen sættes på plads. Her er det vigtig, at man checker at pumpen kan nå helt ned til tanken bund. Der må kun være et par millimeters mellemrum mellem pumpen og vandtankens bund. Ellers kan pumpen ikke suge al vand ud af tanken.

Skift af vandpumpeCheck at pumpen svæver lige over vandtankens bund

Det var det. Så har man igen en velfungerende pumpe, og dermed vand i campingvognens vandhaner.

Skift af vandpumpeSå er vandtank og pumpe på plads, og vi har igen vand i hanerne i campingvognen

Prøv også at læse disse indlæg

1 kommentar

Lars 14. januar 2022 - 0:16

Tak for inspiration. Skal selv igang til foråret mede en total restaurering af en MKP campingvogn, så rart lige at ha styr på vandet i vognen!. Projektet kommer op her: lifeoflars.dk 😉

Du kan ikke kommenterer