Lidt for mange problemer med vores Adria Alpina

af Bjarne Søby
Adria Alpina 663 HT som vi så den på Ferie For Alle. Og igen blev vi meget begejstret over den

Vi har haft vores Adria Alpina i lidt over 2,5 år. Vi har haft mange gode oplevelser i den, men desværre også mange problemer og frustrationer.

Vi købte vores Adria Alpina 663 HT som ny i juni måned i 2018 hos Holbæk Caravan Center. Vi havde glædet os så meget til at få den. Vi camperer meget og gerne hele året, så ALDE-varmen, vognens isolering og indretningen betød meget for os. Kort sagt, det var vores drømme-vogn. Den vogn vi gerne skulle have resten af vores campingliv. Det er vi ikke længere så sikre på.

Vi har altid købt Adria. Vi har altid været glade for vores campingvogne, og vi synes, vi har fået meget for vores penge. Men vi synes at Adrias kvalitet er faldet en del gennem årene. Vi har nu haft vores Adria Alpina i ca. 2,5 år. Vi er stadig meget glad for den, men der har været en del problemer med den.

Nogle af problemer er små, andre ret alvorlige og andre skyldes deciderede konstruktionsfejl. I denne artikel vil jeg beskrive nogle af de problemer, vi har haft ved vores Adria Alpina 663 HT. 

De små problemer

Der har været nogle mindre problemer med vores Adria Alpina 663 HT. Det er ikke ting, der hverken forhindre os i at tage på camping, eller generer os når vi er på tur. Men hvis de allerede opstår efter 2,5 år, så vil de nok været pænt tydelige efter 5 år. Så måske er nedenstående ting i småtingsafdelingen, men de er der, og de bliver nok ikke bedre med tiden.

Køkkenet i vores Adria Alpina er super lækkert. Det er placeret i fronten af campingvognen, og meget stort. Væggen omkring vinduet bag køkkenet er i hvid højglans. Den er lavet i flere dele. Da vi fik campingvognen, fremstod væggen som en stor plade, selvom den er sammensat af flere dele. Efter at have kørt med vognen i et par år, er det ligesom at delene forskubber sig en smule i forhold til hinanden. Derved kommer der små fine sprækker. De betyder måske ikke noget for vores rejser, men det er ikke pænt, og væggen er blevet sværere at holde ren.

Der opstår revner mellem delene i køkkenets bagvæg
Der opstår revner mellem delene i køkkenets bagvæg

Der er et par problemer mere i køkkenet. Listerne på skufferne er ikke limet særlig godt. Så de er begyndt at løsne sig – og det selvfølgelig lige der, hvor man tager fat for at åbne skuffen. Dem skal vi have limet, så de ikke knækker af.

Listerne på skuffekanterne er ikke limet specielt godt
Listerne på skuffekanterne er ikke limet specielt godt

Vi har gasbageovn i køkkenet, og omkring den er der en træramme. Det er en pæn afslutning, men udskæringen er hverken behandlet eller beskyttet. Så den rå krydsfiner suger alt fedt m.m. fra ovnen. Det vil med tiden ødelægge afdækningen, så den skal vi have beskyttet med lak snarest.

Kanten under ovnen kan suge fugt og fedt
Kanten under ovnen kan suge fugt og fedt

Det gør sig også gældende i bordet i siddegruppen. Det er et smart bord, der kan trækkes ud og gøres større, hvis man er mange til spisning. Men også her er kanterne i udtrækket ubeskyttet og kan suge fugt. Det lærte vi på den hårde måde, da vi ved et uheld væltede et glas rødvin. Vi fik hurtigt tørret op, men vinen nåede at løbe ned i revnen i bordet og blev suget ind i bordpladen. Det ses ikke, men alligevel. Det skal også beskyttes med lak snarest.

Smart at bordpladen kan gøres større
Smart at bordpladen kan gøres større
Mindre smart at kanterne ikke er beskyttet mod fugt
Mindre smart at kanterne ikke er beskyttet mod fugt

Hynderne i siddegruppen er desværre ikke i samme kvalitet som vores tidligere Adria’er. De slides hurtigt og fnuldrer allerede en del. Der er intet vi kan gøre ved det, og håber på det ikke bliver meget værre end nu. Der er andre problemer med hynderne også, men mere om det senere.

Fnug på hyndekanterne
Fnug på hyndekanterne

Og endelig – en lille ting nu, men den vil blive alvorlig med tiden. Madrassen i vores seng er begyndt at tage form efter min krop. Det er ikke så slemt endnu, men det går ud over komforten med dårlig søvn til følge. Madrassen kan ikke vendes, så vi påregner en snarlig udskiftning af madrassen.

adria alpina bule i madras
Det er ligesom at min bagdel altid havner i den bule. Ikke specielt rart at sove med

De mere alvorlige ting

Der er ting i vores Adria Alpina 663 HT som enten meget snart skal repareres eller allerede har være repareret. Nogle ting kan vi selv klare, mens andre ting har krævet at vognen skulle på værksted.

Vores seng kan skubbes ind mod endevæggen. Det er smart, for det giver mere plads til at bevæge sig rundt på i dagtimerne. For at gøre det lettere at skubbe sengen ind, har Adria hævet hovedgærdet en smule. Det er ikke meget, men nok til at man ikke kan ligge helt fladt i sengen. Det gør, at vi glider ned i sengen om natten og havner i det buler, som er begyndt at komme i madrassen. Det er mega-irriterende, og skal laves. Jeg tror jeg selv kan lave det ved at flytte beslaget under hovedgærdet. Det betyder så, det bliver sværere at skubbe sengen ind, men sådan må det være.

Vores ALDE-fyr er placeret i magasinet under sengen. Man har ikke fra Adrias side valgt at beskytte fyret. Det betyder at ting i magasinet som f.eks. borde, stole o.l. kan rutsje ind i fyret og gøre 

adria alpina ALDE-fyret er ikke beskyttet mod de andre ting og sager i magasinet
ALDE-fyret er ikke beskyttet mod de andre ting og sager i magasinet

skade. Jeg ved ikke helt hvordan endnu, men jeg skal have bygget en skærm rundt om fyret for at sikre det.

Hængslerne på lugerne ned til magasinerne under sæderne i siddegruppen er for dårligt fastgjort. Skruerne var simpelthen for små og underlaget, der er gjort fast i er for tyndt. De er er alle blevet revet af, så der har vi måtte skifte skruer. Håber det holder nu.

Vi har sat nye skruer i alle hængslerne
Vi har sat nye skruer i alle hængslerne

Skabslågerne i overskabene var skæve og flugtede ikke i kanten. Først tog vi det let. Det var da bare at justere hængslerne.

adria alpina skæve skabslåger
Ikke særligt pænt med skæve skabslåger. Desværre er det ikke ligetil at rette dem til

Men nej. Det kan man ikke. Lågerne er monteret skævt fra fabrikken. Faktisk så skævt, at lukkepalen flere steder har gravet en dyb fure i skabets bund. Vi har forsøgt at rykke hængslerne lidt. Det har hjulpet, men det er begrænset hvor meget vi kan rykke hængslerne, så problemet er der endnu. Samme problem betyder også, at skabene svært ved at lukke.

adria alpina Låsetapaln har gravet en dyb fure i skabets bund
Låsepalen har gravet en dyb fure i skabets bund

Jeg nævnte, jeg ville vende tilbage til hynderne i siddegruppen. De er som i så mange andre campingvogne gjort fast til underlag og ryg med velcrotape. Det gør, at hynderne holdes fast og ikke glider ud. Den velkro Adria bruger, er meget kraftig. Men det er stoffet bag på hynderne desværre ikke. Stoffet bagpå hynderne er nu revet i stykker flere steder. Det gør, at hynderne skrider uanset om velcrobåndet er fastgjort, med dårlig siddekomfort til følge. Jeg ved ikke hvordan, vi løser det problem. Tror vi bliver nødt til sy noget kraftige stof bag på alle hynderne.

aldria alpina Surt at hynderne bliver ødelagt af velcroen
Surt at hynderne bliver ødelagt af velcroen

Vi har også haft problemer med panelet til styring af lamperne i soveafdelingen. Jeg prøvede først at reparere panelet. Det gik ikke godt. Stor ros til Holbæk Caravan Center, der sendte mig et nyt panel. Det var så heldigvis let at udskifte.

Og endelig… kassetten under toilettet har sat sig fast to gange. Første gang kunne jeg simpelthen ikke få kassetten ud, og vognen måtte på værksted. Det viste sig at være mekanismen til at åbne toilettet med, der havde sat sig fast. Det er sket en gang senere, men der kunne jeg selv justere det drev, der styrer åbningen af toilettet.

Mange besøg på værksted

Der har desværre været mange ting, vi ikke selv har kunne udbedre eller reparere. Alle ting er indtil nu blevet lavet på garantien eller på goodwill fra Holbæk Caravan Centers eller Adrias side. 

Men når man køber en campingvogn til over 250.000,- kr. så bør man med rette kunne forvente, at vognen er i orden, og den ikke gentagne gange skal på værksted.

På vores første tur med Alpina’en opdagede vi at armaturet i brusekabinen var utæt og lækkede ca. 5 liter vand i døgnet. Vi klarede det ved at stille en spand under, men det var virkelig irriterende at høre det dryppe hele natten. 

På den først tur gik en af læsespottene i siddegruppe også i stykker. Det tænd/sluk kontakten i spotten, der gled ind i lampen, så den ikke kunne slukkes.

Så efter første tur skulle vores nye campingvogn på værksted. Alt blev dog lavet på garantien, så det kostede os ikke andet end afsavn af campingvognen en lille uge i højsæsonen.

Problematisk konstruktionsfejl

Vores Adria Alpina 663 HT har køkken forrest i vognen og badeværelse bagerst. Alle afløb – også det fra brusekabine – ender i samme rør til spildevandstanken. Godt tænkt, men det havde været bedre, hvis man også havde tænkt på give afløbsrørene fald, så vandet kunne komme ud.

Problemet gjorde, at vandet fra køkkenvasken endte i bunden af brusekabinen (rimeligt klamt), og at vandet fra køkkenet var meget langsomt om at løbe ud, og at vandet fra brusekabinen slet ikke løb ud.

VI har løst problemet ved at få campingvognen på værksted igen, og bede dem om at lede afløbet fra brusekabinen direkte ned gennem bunden. Holbæk Caravan Center lavede dette uden beregning. Vandet i køkkenet løber stadig meget langsomt ud, men det har vi lært at leve med. 

På en senere tur faldt låsen i gaskassen ud, og låsetvingen på næsehjulet var defekt. Igen skulle vognen på værksted, og vi måtte igen undvære den. Holbæk Caravan Center lavede også dette uden beregning.

Lang leveringstid på reservedel

Vi havde et forsøg på indbrud i vores campingvogn, og dør og karm blev beskadiget. Det er selvklart ikke Adrias skyld. Vi kørte vognen på værksted for at få det lavet som en forsikringsskade. Holbæk Caravan Center fik relativt hurtigt en ny dør sendt over fra Adria i Kolding. Men den dør blev beskadiget under transporten og kunne ikke bruges. Det var desværre den eneste dør, der var på lager. Vi måtte vente ca. 4 uger på en ny dør, hvor vi ikke kunne bruge campingvognen.

Det kunne have gået meget galt

Vores Adria Alpina er født med tilslutning til byvand. Dvs. vi kan koble en vandslange fra en vandhane direkte til campingvognen. Dejligt, for så slipper vi for at skulle hente vand til vognen når vi ligger på komfortpladser.

Denne vinter ligger vi fast på Frigård, og havde byvand tilsluttet. Vi tager altid slangen af og lukker for vandet når vi rejser, og gudskelov for det. Samlingerne på vandslangerne inden i vognen, kunne nemlig ikke klare vandtrykket og blev utætte.

Til at begynde med bemærkede vi at der af og til lå en smule vand på gulvet i badeværelset. Vi troede vi havde spildt lidt vand fra håndvasken. Men der kom hurtigt mere, og til sidst sprøjtede vandet ud af samlemufferne i skabet under håndvasken på badeværelset.

Vi fik hurtigt lukket for vandet, og fik stoppet vandet. Dagen efter sendte Adria deres servicevogn ned til os på campingpladsen, og udbedrede problemet. Det skete uden beregning, og er hvad vi kalder god service. Tak for det.

Nu håber vi bare, at vi opdagede det i tide, og vores campingvogn ikke er fugtskadet. Det vil næste fugttest vise.

Problemerne fortsætter

Da vi var i vognen i forrige uge, blev armaturet i køkkenet defekt. Kontakten i armaturet aktiverer ikke længeren vandpumpen. Da vi ikke selv kan komme til armaturet for at skifte, skal campingvognen nu på værksted igen.

Elsker er måske et stærkt ord, men vi er stadig meget glade for vores campingvogn. Men hver gang et nyt problem opstår, hver gang vi skal undvære vognen pga. værkstedsbesøg, hver gang vi skal udbedre fejl, er det ligesom at vores glæde ved vogne mindskes en smule.

Da vi tilbage i 2018 kiggede på campingvogn, stod valget mellem en Kabe og vores Adria. De var stort set indrettet ens, men Kaben kostede ca. 300.000,- kr. mere end vores Adria. Dengang mente vi ikke, at vi ville blive for 300.000,- kr. lykkeligere af at købe en Kabe. Vi er ikke så sikre mere. Faktisk er vi begyndt at tale om, at vores næste campingvogn nok ikke blive en Adria.

Gode oplevelse i vente

Men lad os nu se. Vi er stadig meget glade for vores Adria, og selvom vi er pænt trætte af at have problemer med den, så er vi sikre på, at vi også har mange gode oplevelser til gode med den i fremtiden. Problemerne må da stoppe på et tidspunkt, så vi ser lyst på fremtiden.

Prøv også at læse disse indlæg

11 kommentarer

Jens Ulstrup 14. februar 2021 - 10:27

Hej til holdet bag Fantastiskeferier. dk
Tak for en ærlig artikel som for en gangs skyld fortæller om både det gode og det dårlige. I lykkes med at fortælle om at de fejl der opstår under brug, resultater i at vognen skal ud af drift, telt skal ned og vognen skal på værksted for at udbedre diverse materialefejl og/eller konstruktionsfejl.
Artiklen virker som en ærlig fortælling om brugen og resultatet af at bruge en campingvogn og så kan man jo undre sig over at den ikke kan holde til at blive brugt.
Hilsen Jens Ulstrup

Per Bligaard 14. februar 2021 - 12:11

KOMMENTAR VEDR. ADRIA ALPINA
Det er ikke så tit, ADRIA bliver omtalt på denne kedelige måde.
Hvad siger Adria Danmark om alle jeres dårlige oplevelser og problemer?
Man får jo ikke særligt lyst til at købe Adria campingvogne.

Michael Rasmussen 16. februar 2021 - 2:21

Jeg har været ejer af en Hobby, en Adria og to Kabe vogne……… og tro mig, Kabe har også fejl. Den dårligste var dog Hobbyen, med en masse fejl.

Poul Quist 18. februar 2021 - 9:57

Vi har lige solgt vores Alpina 663 ht fra 2018 og venter nu på en ny 613 ut med enkelt senge. Har haft de samme problemer med vandhanen,hynderne og hængslerne. Sengen var besværlig at slå op, men vi løste det med en lang strop bundet i hovedgærdet som man lige trækker i når den skal slås op. Afskærmning af fyret er, som i skriver rigtig dårlig og stuvepladsen under sengen er ikke optimal på grund af diverse understøtninger. Vi skiftede også tv beslaget, da der findes andre i meget bedre kvalitet.
Alt i alt var vi dog glade for vognen – men ikke indretningen som ser så flot når man ser den første gang, men som (i vores øjne) ikke rigtig fungere bortset fra et fremragende køkken. Føler at der er mere gulvplads (der hvor man behøver det) i den nye vogn.
Vi har dog valgt Adria igen og glæder os tin bliver leveret her i marts.

Johnny Velgaard 18. februar 2021 - 10:56

Hej Bjarne.
Nu har jeg haft fabriksnye campingvogne fra Adria, Knaus, Dethleff, Kabe og Hobby gennem
ca 30år…. og tro mig…..ingen af dem har været uden fejl og mangler i starten.
Om Adria har været værre end de andre tror jeg ikke jeg har belæg for at sige.
Min nuværende er en Adria Adora 572 UT fra 2020 og indtil nu har der på det
første år ikke været nogle problemer med den, andet end at den var forsynet med
en vandpumpe med for lavt tryk, samt i mine øjne manglende returventil så der kom
luft i systemet.. Begge dele klaret med at få stumperne i hånden hos forhandler…

Kurt Due Petersen 20. februar 2021 - 13:54

Vi har Adria vogn nummer 3 nu, en Adora 522 UP jubilæumsvogn fra 2017. En rigtig lækker vogn med mange dejlige detaljer. Dog kan jeg nikke genkendende til nogle af kritikpunkterne. Den generelle kvalitet er ikke hvad man skulle forvente af vogne i den prisklasse. Lågerne begynder også at sidde skævt i vores vogn og kan ikke justeres. Det værste er faktisk de store skuffer i køkkenet der let åbner under kørsel og ikke kan justeres så de lukker. Generelt knækker alle beslag der skal holde låger/skuffer lukket konstant! Nu har jeg adgang til en 3D printer så jeg har re-designet dem og printet dem i nylon, det holder. Alt i alt virker vognen “levende” ved at f.eks. nogen gange knirker sengen helt vildt og indgangsdøren gaber. Næste gang vi sætter vognen op kan være væk, men noget andet er opstået. Om det er hele vognen der vrider ved jeg ikke. Utætte rør har vi også være ud for da slangen til afløbet sprang læk i bunden og vandet løb ind under sengen.

Linda 10. juni 2021 - 19:13

Fuldstændig de samme fejl på en adria ht 903
Samt på alle de andre
Adria vogne på vores plads mega frusterende

Mikael 28. maj 2022 - 13:44

Hvilket mærke ville I kikke på i dag? Har kikket på Tabbert, men meget anderledes stil.

Martin højer øster 3. juli 2021 - 9:56

Hej alle vi hat en adora 573 pt 2016 købt i holbæk caravane center…. de kan 100 % anbefales de er meget venlige og professionelle til deres erhver …. vi er super glade for vores vong vi kører hver år til Kroatien eller Italien hver år dukker et nyt problem op f.eks afløbsslange bag vasken i håndvasken knækket. Mygge net gardiner og mørklægning gardiner ruller ikke særligt godt op den skal hjælpes op låsen i det bagerste skab var gået i baglås så vi ikke kunne få vores tøj og jakker ud .køleskabet gik ud det ville ihvert fald ikke køle alle lamper i køleskabes kontrol panel blinkede vi slukkede det og sætte en bordventilator op foran risten uden for så bagsiden af køleskabet kunne komme af med varmen det virkede …. plus nogle andre ting der er sket på ferie alt i alt har ferien ikke været ødelagt men er super nederen hvor vi er 1600 km væk nu altså den 3/7-2021 har køleskabet sat ud lige meget hvad vi gør blinker det som før el køling virker ikke men vi har fået gas delen til at køle lidt ikke meget men lidt så nu er vi i kroatien i 30 grader med et defekt køleskab fra thetfort n3000 slimline… er super ufedt …. jeg har ringet til rasmus fra holbæk caravane center og han siger køl det ned med ventilator fra bagsiden ude fra men det virker stadigvæk ikke mit gode råd til andre er at man kan købe er ventilator fra therfort der bliver sat bag køleskabet så den kan prøve at få varmen væk fra bagsiden af køleskabet… nogle campister skriver på diverse sider at man skal pille køleskab ud og vende det rundt så bunden er op ad ig lade det stå såden i 12 timer og bagefter genmontere det så skulle det virker …. jeg tør ikke rigtig gøre det da der er mange ting der kan gå galt ….så det må fikses når vi kommer hjem til Danmark….. mvh martin øster

Martin højer øster 3. juli 2021 - 11:04

Hej igen så fik jeg fat i rasmus fra holbæk caravane center og han siger at jeg skal holde 3 knapper inden altså minus-valg-plus i 5 sek og så kommer den med en fejl kode ig det er fejl kode 13 der er fra 1 ril 5 i grader og den lyser i 2-3-5 og det er termostaten inden i køleskabet oppe i højre hjørne på køleribberne sidder en sort lille termostat med 2 ledninger og et stik pil stikket af og så vil køleskabet køle på fuld smader da det er den der er defekt altså den lille sorte termostat…. så nu er det bare at finde en ny termostat hos en camping forhandler i porec /koratien……

gitte lyborg 12. oktober 2021 - 17:11

Jeg har en adria alpina fra 2011 med læne stole i enden det er dem der er lidt store hvordan få jeg dem ud af vognen er der nogle der ved det ?
Hilsen gitte

Du kan ikke kommenterer