Frigård Camping er en 4-stjernet campingplads, og den ligger i det smukkeste landskab i Kollund lige ved Flensborg Fjord. Det er en egn, vi holder meget af, og i år ville vi opleve både campingpladsen og egnen i efterårsfarver.
Vi har besøgt Frigård Camping flere gange, men vi har ikke før besøgt pladsen om efteråret. Vi har ofte snakket om, at både fjorden og skoven må tage sig flot ud i efterårsfarver, så derfor glædede vi os til at gense Frigård Camping.
Frigård Camping i efterårsfarver
Det var en lidt speciel tur for os. Det var nemlig også den først tur i vores nye campingvogn – en Caravelair Allegra 475. Der vil komme mange artikler og videoer om og med denne campingvogn senere, så den kommer vi ikke nærmere ind på her. Men det skal da lige siges, at Caravelair’en var en positiv oplevelse, og vi glæder os meget til de forestående rejser med campingvognen.
Når man camperer i oktober måned, må man være forberedt på lidt forskelligt vejr. Og vi fik da også næsten alle vejrlig – dog ikke sne. Men vi fik både regn, kraftig hagl og heldigvis masser af solskin.
En aften fik vi en kraftig haglbyge ind over campingpladsen. Prøv bare at se haglene langs forteltets kant
Ventura-forteltet klarede haglene fint, og Caravelair Allegra har GFK Polyester tag og sider, så den tog heller ikke skade.
Selvom om haglene larmede rigtig meget på campingvognens tag, så tog Sissel sig ikke af det. Hun hyggede sig i sin seng inden i vognen
Frigård Camping lignede sig selv, men vi kunne ikke undgå at bemærke et nyt tiltag på pladsen. Frigård Camping har flere brede flisebelagte veje på pladsen, og ikke alle campister har overholdt de reglementerede 10 km/t. Men det gør de nu! Der er nemlig udlagt flere fartbump på campingpladsen, så nu er synd for både bil og campingvogn, hvis man kører for stærkt.
Et af de nye fartbump på Frigård Camping
Ud over den smukke natur omkring campingpladsen, så er de fine faciliteter på Frigård Camping en væsentlig faktor til, at vi vender tilbage til campingpladsen igen og igen. Servicebygningerne er i absolut topklasse og der er altid rent og pænt.
En af de flotte servicebygninger. Der er 4 af dem på campingpladsen
Et kig ind i et af de store familie-baderum
Også børnene har deres eget badeværelse 🙂
Som altid når vi kommer til en campingplads, så går vi en tur rundt på campingpladsen som noget af det allerførste. Hvis vi ikke har været på pladsen før, er det en god måde at lære pladsen at kende på. Hvis vi har besøgt pladsen før, så er det altid rart at gen-opdage pladsen, se om der er kommet nyt osv. osv.
Vi havde en hyggelig tur rundt på Frigård Camping. Mange fastliggere var ved at skifte fra sommertelt til vintertelt, og pladsen summede af liv.
Klar til vintersæsonen
Toget ‘Dolly’ på sin plads ved receptionen
Men overraskende nok, så var det ikke kun fastliggere, der skabte liv på campingpladsen. Der kom ugen igennem mange tilrejsende, og pladsen var fyldt pænt op. Det er dejlig at se, at så mange bruger deres campingvogne i ydersæsonen også.
Der var fyldt pænt op på Frigård Camping
Ligesom Frigård Camping har mange hytter i forskellige kategorier, så kan man også leje campingvogne der. Men dog ikke i efterårsferien – forteltene var taget af vognene, men til næste sommer er de klar til at modtage gæster igen.
På Frigård Camping kan man leje Caravelair campingvogne
Selvom Frigård Camping er en stor campingplads med over 700 enheder, så virker den mindre da pladsen er opdelt i små parceller
En af de første ture,vi tog på, var til indkøbscentret Citti i Flensborg. Her kan købe næsten alt hvad hjertet begærer, men vi skulle nu kun købe mad ind til de næste dage. Selvom der sælges billig øl, vand og vin, så er det billigere at købe drikkevarer i de store grænsehandelsbutikker.
Citti i Flensborg er et stort indkøbscenter
Sissel fik en visuel oplevelse udover det sædvanlige i MediaMarkt. At se det samme TV-program på SÅ mange tv-skærme var næsten mere end hun kunne klare 🙂
Når man er ved Kollund er en tur langs den sidste del af Gendamstien næsten et must. Og selv om det er hårdt af få Sissel i hendes kørestol med gennem skoven, så tager vi turen hver gang, er besøger området.
Gendarmstien gennem skoven ved Kollund
Helt frem til 1959 patruljerede Grænsegendarmerne grænsen mellem Tyskland og Danmark. Stien som Gendarmerne gik deres patruljer på, fik naturligt nok navnet Gendarmstien.
Patruljeringen foregik til fods, og hver enkelt gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at passe. Nogle steder var der i forvejen stier og veje, som gendarmen kunne benytte på sin rute. Andre steder blev der anlagt nye stier til formålet.
Stien går helt tæt ved Flensborg Fjord
I 1995 overgik al bevogtningen af grænsen til politiet. Gendarmstien gik herefter lidt i glemmebogen, men siden 1988 har det tidligere Sønderjyllands Amt, Staten og de berørte kommuner arbejdet på at afmærke stien og gøre det tilgængeligt for gående og cyklister. Det er nu muligt at følge den afmærkede sti fra Padborg til Høruphav
Fra Frigård Camping er der kun ca. 1 km. til den del af Gendarmstien, der passerer Kollund. Det er en både smuk og spændende vandrerute. Følger man stien mod Kruså, kommer man efter et par kilometer til grænseovergangen ved Skomagerhus.
Grænseovergangen ved Skomagerhus
Skomagerhus
Grænseovergang ved Skomagerhus blev lukket ved 2. Verdenskrigs begyndelse, og overgangen blev først genåbnet i 1954, dog kun om onsdage og lørdage i tidsrummet 13 til 22 og søndage fra kl. 8 til kl. 22. Nu er grænsen helt åben. Der er hverken bom eller vagter. Kun broen over Krusåen markerer at man krydser grænsen.
Her er vi på midt på grænsen melle Tyskland og Danmark. Kun en metalplade på broen markerer grænsen
Grænseovergangen kan kun passeres til fods eller på cykel, og der er ca. 6 kilometer fra Frigård Camping til overgangen og tilbage igen. Det er en meget smuk tur. Stien går både gennem skov og langs vandet i Flensborg Fjord.
Man har den flotteste udsigt over Flensborg Fjord fra Gendarmstien
Når vi er i Kollund er der en ting mere, vi absolut må gøre. Annies kiosk på Fjordvejen over Okseøerne, har ry for at servere Danmarks bedste hotdog. Om det er sandt eller ej, skal vi ikke kunne sige, men en ting er sikkert. Det er SUPER gode hotdogs, der serveres der.
Kø foran Annies kiosk. Danskere og tyskere valfarter til stedet for at købe hotdogs
Og de er gode – endda rigtig gode 🙂
Vi havde en rigtig dejlig ferie på Frigård Camping. Vi hyggede os i både fortelt og campingvogn. Vi fik handlet i grænsebutikkerne, og vi fik genset den smukke egn. Og selvom det er fjerde gang at vi besøger campingpladsen, så er det ikke sidste gang. Vi kommer igen…
Links: | |
Relevante Link(s) : | Frigård Camping |