Tivoli afslører: Sådan kommer Rutschebanen til at se ud i 2014

af Bjarne Søby
Sådan kommer Rutschebanen til at se ud i 2014

Når Jul i Tivoli er overstået og nytåret skudt ind går omkring 40 håndværkere, som over en kort periode vokser til 85 i gang med at tilbageføre Rutschebanen i Tivoli til sit oprindelige udseende. Den ikoniske Rutschebane, der er én af verdens ældste trærutschebaner, runder næste år magiske 100 år. I den anledning bliver banens to oprindelige alpetinder, der tidligere var forlystelsens vartegn genopført.

Rutschebanen skal stå klar til sommersæsonen 2014, men allerede nu frigives den første tegning af, hvordan den kommer til at se ud. Prisen på genopbygningen er knap 35 millioner kroner. Rutschebanen vil køre som normalt under Jul i Tivoli, men efter Nytårsaften er det slut.

De oprindelige bjergtinder på Rutschebanen blev fjernet tilbage i 1920’erne efter krav fra Københavns Kommune. Dengang fandt man det ikke passende, at det første byens gæster så, når de trådte ud af Hovedbanegården, var et løssluppent sted som Tivoli. Sådan er det ikke længere.

Den kommende genopbygning kommer bl.a. til at bestå af to bjergtinder, hvoraf den største er 26 meter høj set i forhold til Haven. Derudover bliver der et kunstigt vandfald med et samlet fald på over 20 meter etableret på Rutschebanens side. Vandfaldet skal underbygge oplevelsen af at køre i bjergene.

Underdirektør for Drift og Udvikling, Mogens Carsten Ramsløv siger:

”I 2014 runder Rutschebanen 100 år, og ideen med at tilbageføre banen til sit oprindelige udseende, som fremsynede arkitekter ønskede den skulle se ud, har længe været et ønske hos os. Passagerne kan fortsat se frem til den kendte rumlende tur, men næste år vil vognene smyge sig gennem stolte alpetinder og ind gennem et af bjergene, hvor der i høj fart venter en lille overraskelse”

Rutchebanen som den så ud i 1914Rutchebanen som den så ud i 1914

I det nye år genopfører håndværkerne de to nuværende flade bjerge, så begge bjergtinder vil fremstå revitaliseret og spidse med sne på alpetoppen når Tivoli tager hul på sommersæsonen den 10. april 2014.

Lidt fakta om rutchebanen i Tivoli

Rutschebanen i Tivoli, der er 625 meter lang, er én af verdens ældste trærutschebaner, som fortsat er i drift. Den er tillige en af de bare syv baner i verden, som har en fører om bord, en såkaldt bremsemand. Rutschebanen er samtidig den mest populære forlystelse i Tivoli med 1,3 mio. gæsteture alene i 2012.

Den er blevet prøvet af kongelige, præsidenter samt Michael Jackson, og alle Tivoligæster har et forhold til banen, som med er tiden blevet en attraktion i attraktionen.

Banen er opført i 1914 af tømrermester Valdemar Lebech, hvis efterkommere stadig driver nogle af Tivolis mange boder.

Banen er 625 meter lang. Hertil kommer 95 meter sidespor og værksted. Tophastighed behersket (ca. 58 km/t). Banen dækker et areal inkl. perroner på ca. 1750 m2, og så siges det, at det spøger inde i den 100 år gamle konstruktion.

Links:
Relevante Link(s) : Tivoli

Prøv også at læse disse indlæg