Annonce (læs mere efter annoncen)
Leading Campings

Vestbirk ved Østbirk

af Bjarne Søby
CogJ Vestbirk 01

Clara og Jans påskeferie kan måske, allerede nu, inspirere til påsketuren næste år. I år besøgte de Vestbirk Camping. En campingplads der er et godt udgangspunkt for oplevelser i og omkring Horsens.

Clara og Jan har skrevet følgende til os:

Så er Påsken overstået for i år, også i år faldt stedet, for vores vedkommende, på Vestbirk Camping. Et af Danmarks dejlige steder. Vi har været der flere gange, og kan lide den børnevenlige plads midt i naturen.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Stedet er et rigtig godt udgangspunkt til områdets mange oplevelser både i og omkring Horsens. Fængslet, Industrimuseet, Unos museum, Den genfundne bro, Vestbirk vandkraftværk og togbanen fra Bryrup til Vrads er bygningsværker i nærheden af Gudenåen. Det er bare nogle af de ting, der er kan ses omkring campingpladsen.

Hunos museumHunos museum

Lige siden stenalderen ved vi, at Gudenåen har haft meget stor indflydelse på egnen omkring den. Man kan se de mange gravhøje langs åen, Det har gennem alle årene været kamp om den vigtig vej op gennem Jylland, også dengang gjaldt det om at have magt. Helt tilbage til 1200 tallet har Gudenåen givet energi til mange små møller. Kristian den 4. i 1648 indførte regler om, hvilke møller kronens bønder skulle benytte, til at male korn, så kunne der nemlig kræves afgifter.

I industriens tid er åen selvfølgelig også blevet brugt og udnyttet. En trikotage fabrik blev opført, og ca. 100 personer var ansat til god løn og forhold.  Desværre brændte fabrikken og den blev ikke genopbygget.

Danmarks første vandland blev opført her i 1930’erne, af ejeren af Tinnetgård, med vipper og vandruchebane fra bakketoppen, desuden var der etableret en pavillon, hvor man kunne købe kaffe og is, og nedenfor bakken en karrusel. Anlægget udnyttede Gudenåens vand, og var i en årrække et yndet udflugtsmål for såvel lokale som for turister.

De omliggende landmænd besluttede at danne et selskab omkring Vestbirk vandkraftværk til produktion af strøm til egnen. Der blev gravet kanaler og å løbet blev ændret for at få så meget strøm og fald (ca. 8 m.) som muligt til værket.

Kanalen der går forbi Vestbirk CampingKanalen der går forbi Vestbirk Camping

Det betød også at man bare kunne dække den gamle bane over åen til. Der var nemlig kommet nye spor vidder, så det var nemmere at bygge en dæmning til den nye bane, der dog kun endte med at være turist tog. Nogle få år senere den 2. dec. 1924 blev Vestbirk Vandkraftværk så indviet.

Den gamle bane over åenDen gamle bane over åen

Kraftværket fungerede upåklageligt, men da der kun blev produceret jævnstrøm, var det kun de nærtliggende gårde og husstande der kunne få gavn af værket. En ny turbine blev installeret i 1992 og dag dækker det behovet i Østbirk. På grund af økonomien,
skal kun meget lidt til, for at værket lukker.

Vestbirk Vandkraft Værk bag kanalenVestbirk Vandkraft Værk bag kanalen

I de senere år er man begyndt at kigge tilbage og vil gerne lave det gamle naturlige vandløb. Så man var derfor nød til at fjerne dæmningen. Deraf kom den genfundne bro frem, uberørt gennem flere år.

CogJ Vestbirk 04

For enden af Bredvad Sø ses frislusen og dens hejseværk, som benyttes til at lede vandet ad det oprindelige å løb i nødstilfælde. Der er nu etableret et omløbsstryg bagom denne, således at fiskene kan passere.

CogJ Vestbirk 06

CogJ Vestbirk 07Bredvad Sø

Næste påske har vi besluttet at komme tilbage og her skal vi udforske Klostermølle naturcenter og Sukkertoppen, og udgangspunktet bliver igen Vestbirk camping.

Her kræser Campingværterne nemlig om deres gæster. En Elite camping som bliver passet og plejet.

Lene står for det indendørs med en lille købmand, der har det mest nødvendige og lidt man bare ikke kan undvære. Der er også grill bar, hvor man får den skønneste mad. Bl.a. er det svært at overgå Lenes stjerne skud. Ud over det sørger hun for bespisning til nogle af arrangementerne der foregår på pladsen.

Grill baren med udendørs pladsGrill baren med udendørs plads

Datteren Freja er også med, hun er faktisk overalt.

Peter passer pladsen udenfor. Hvor alt også er velholdt helt ned til Vestbirksøerne. Der er der en stor teltplads, som er fint placeret til de sejlende gæster.

CogJ Vestbirk 09

Flere hyttet og mobilehomes, telte og campingvogne til udlejning.

Pladsens faciliteter er flotte og velholdte.

Indendørs køkkenIndendørs køkken

Udendørs køkkenUdendørs køkken

CogJ Vestbirk 12Voksen bad/toilet

Børnene er helt i højsæde lige fra de helt små til de lidt større med flere legepladser og vandland.

Børne badBørne bad

Børne toiletBørne toilet

Indendørs legestue til de helt småIndendørs legestue til de helt små

En af flere legepladserEn af flere legepladser

golfbane ved træfpladsengolfbane ved træfpladsen

Dyre flokken er stor. Lige fra dådyr sammen med hest og ponyer i stor indhegning, til kaninerne der hopper frit omkring på pladsen.Dyre flokken er stor. Lige fra dådyr sammen med hest og ponyer i stor indhegning, til kaninerne der hopper frit omkring på pladsen.

Gederne er til stor moro for de lidt mindre børn og voksne.Gederne er til stor moro for de lidt mindre børn og voksne.

Campinghunden er selvfølgelig i snor på pladsen dog får camping katten lov til at gå frit omkring.

De mange undulater hygger sig i et stort volier, og har selvfølgelig en campingvogn til overnatning.De mange undulater hygger sig i et stort volier, og har selvfølgelig en campingvogn til overnatning.

Der kommer mange forskellige slags campister i løbet af året, både bedsteforældre med børnebørn og en del klubber har fundet frem til et sted hvor der plads og fine forhold til træf.

Til de aktive hjælper campingfatter og mutter med de mange muligheder der er i området for både for voksne og børn. Men et har de lært, når man kommer til højsæsonen kan man lige så godt lade være med at arrangerer ture ol. Her vil campisterne bare slappe af og lave ingenting, mens deres børn har det skønt.

Links:

Vestbirk camping

Den genfundne bro

Trikotagefabrikken

Vandkraftværket

Fængslet

Industrimuseet

Hunos museum

 

Annonce (læs mere efter annoncen)

Drømmer du om din egen autocamper?

Drømmer du om det frie liv på landevejen i din egen autocamper kan det godt lade sig gøre inden sommer. DanCamper i Horsens har et stort udvalg af nye og brugte autocampere.

Læs mere her >>>


Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar