Vintercamping – afslapning eller en udfordring?

af Lars & Karin
lars og karin vinter 2012 01

Mange krænger på næsen ad vintercamping, det er besværligt, det kræver for meget, det er for koldt, men holder disse argumenter vand?

Jeg vil til enhver tid sige nej, vi har nu vintercamperet i 4 vintre. Vi har holdt jul og nytår i campingvognen, ja vi har holdt 1½ uges vinterferie i vognen. Om det er besværligt? Nej ikke spor! Vi har haft børnene med, vi har altid vores 2 hunde med, og der kræves kun en smule planlægning – så kører det på skinner.

Vores liv og hverdag gør at vi ikke har lyst til at bruge en masse fritid på at få vognen pakket for at  køre ud til en campingplads. Så derfor ligger vi fast. Det gør at vi kan køre ud til vognen, når vi har lyst uden at skulle tænke på at få sat telt op osv. Samtidig så gør man måske lidt mere ud af opsætningen af telt mv., når det nu skal stå hele vinteren.

Vi bruger et Isabella Universal 420 om vinteren. I dette har vi vintersikring, termoloft og Isabella Floor. Når vi sætter teltet op, gør vi det altid med den tanke i baghovedet, at vinteren kan være hård . Den kan være meget hård ved grejet, også her i lille Danmark.

Når teltet sættes op, er der nogle småting man med fordel kan gøre. F.eks. de to stænger som holder forteltets puder ind mod vognen. Der kan man tage et par stykker bardun, lave en løkke på ca. 15 cm, sætte den rundt om stangen lige over foden, og fastgør den i en pløk under vognen, det stabilisere, og gør at stangen ikke kan skubbe sig væk fra vognen. Hvis jorden er meget frossen, kan man evt. sætte bardunen fast i vangen på vognen.

Vintercamping – afslapning eller en udfordring?

Når teltet er sat op, lægger vi en gammel presenning ovenpå vores Isabella floor. Dernæst en armeret presenning, ovenpå dette 12mm tykt isoleringsmåtte (noget som murer bruger til at dække sokler mv. af med i frost), og til sidst vores Bolon tæppe.

Grunden til den første presenning er udelukkende for at plastic fliserne, ikke skal ”synke” i, og presenningen ovenpå er for at forhindre jordfugt i at stige op. Isoleringslaget gør at gulvet bliver dejligt blødt og holder godt på varmen (vi kan uden problemer gå i strømpesokker i teltet).

Termoloftet er måske et lidt misvisende navn. Selvfølgelig giver det ekstra lag stof lidt isolering, men formålet er egentlig ikke så meget isoleringen, men mere for at lede kondensvand væk. Alle vinter- og helårstelte har stålstel. Stål og kulde/varme giver kondensvand, så hvis man ikke har et termoloft på, vil gulvet blive sjaskvådt, og give en masse våde strømper. Termoloftet leder alt denne kondensvand ud til forsiden af teltet, og lader det dryppe af der.

Vintersikring er for os et must. Vi er nemlig rigtig dovne, så vi forsøger og gøre det rigtigt første gang. Så behøver vi ikke bekymre os om det nu kan holde til et lag sne eller en gang blæst. 
Vintersikringen er nogle ekstra stænger, som sættes op i loftet. I midten af teltet er der en ekstra lodret stang. Den lodrette stang kan være møg irriterende når man er i teltet/vognen, dette har vi løst på denne måde:

Vi har i teltets gavl hængt et stykke bardun med en løkke på. Når vi er ved/i teltet, og vejret tillader det, så ”hænger” vi stangen op i loftet, så slipper vi for at slå tæerne på den.

Vintercamping – afslapning eller en udfordring?

Når man nu alligevel bruger et par timer eller 3 på at sætte det hele op, så kan vi jo lige så godt lave lidt ekstra komfort. Vi kender alle det at komme ind et sted hvor der er fodkoldt. Alle ved, at hvis man fryser om fusserne, så fryser man på resten af kroppen. Så derfor har vi købt nogle ekstra verandastænger. Disse sætter vi lige under vinduerne, og hænger ”hundetæpper” hen over stængerne, så med et dobbelt hundetæppe hele vejen rundt, så bliver der dejligt lunt.

Vintercamping – afslapning eller en udfordring?

Det lyder måske besværligt, men nej. Det er det slet ikke. Vi bruger ca. 3 timer fra vi starter til teltet  står klar til vinteren. Og det antal timer, vi har glæde af det, er det hele værd.

De fleste vintertelte har udvendig græskant. Det kan godt give lidt træk i hjørnerne. Men hvis der er sne, er det ikke noget problem. Så dænger man bare sne op over græskanten og så er det tæt. Hvis der ikke er sne, kan man med fordel finde nogle sten og lægge på græskanten i hjørnerne. Så bliver det tæt.

Vintercamping – afslapning eller en udfordring?

Kan man campere i alle campingvogne?
Mange tror fejlagtigt at man ikke kan campere om vinteren i en ”almindelig” campingvogn. Det er noget sludder. Alle campingvogne kan bruges til vintercamping. Det eneste krav er bare at der skal være et varmesystem i campingvognen. Det er ikke nødvendig med helårsvogne. Godt nok er komforten større i vintervogne, men som sagt: Alle vogne kan bruges. Man kan øge komforten i campingvogne med blæsevarme ved f.eks. at  montere WL ventiler, ekstra ryglæn og dobbeltbunde i magasinerne,. Dette øger komforten, men er ikke et absolut must.

Vigtigt for alle vogne er dog, at hvis man forlader vognen uden varme på, så er det meget meget vigtigt og få tømt ALT vand af systemet. Der skal ikke mange frostgrader til før det kan gå galt. Fryser vandet i systemet, kan både vamtvandsbeholderen, vandhaner, slanger m.m. bliver frostsprængt.

Når vi forlader vores vogn, så tømmer vi naturligvis vandet af. Vi tømmer toilettet, tager sodavand, øl og vin med os (vin kan faktisk også fryse. Vi har oplevet en rødvin med 14% alkohol i fryse). Desuden har vi en kurv med shampoo, barberskum og den slags. Det tager vi med hjem, men ellers får de øvrige ting lov at stå.

En anden ting der kan gøre livet lidt lettere, er afløbet. I de fleste helårsvogne er der indbygget spildevandstank. Det gør at tappe spildevandet af når det passer dig, men mange vogne har blot en studs ud under vognen. Og hvis det bare fryser et par grader, er det ofte nødvendig at skille afløbet ad, så vandet ikke skal løbe i næsten vandret liggende rør, men derimod direkte ud fra et lodret rør.

En lille detalje med stor betydning i den henseende, brug IKKE en spildevandstank til spildevand om vinteren. Vandet fryser til is i tanken, og så er det ikke til at få ud. Desuden er en spildevandstank slet ikke beregnet til frostgrader, og kan derfor let springe. Brug i stedet en konisk spand, som er nem at få isklumpen ud af.

Når vi nu er ved finesserne, så er der naturligvis flere småting. F.eks.er det klogt at lægge træklodser under støttebenene. Man kan nemlig meget hurtig komme i den situation at støttebenene fryser fast til jorden. Det samme gælder strømkablet. Det kan med fordel kan lægges i buske eller hænges op på en eller anden måde.

Til sidst vil vi blot sige: Lad ikke vinteren stoppe din campingsæson. Lad dig friste, lad dig inspirere og ikke mindst, lad dig nyde vinteren i din campingvogn. God fornøjelse…

Links:
Relevante Link(s) : www.sundorf.dk( Lars og Karins hjemmeside)

Prøv også at læse disse indlæg