Varmesystemer på vintercamping

af Henning Klibo (tekst & foto)
varmesystemer campingvogne 01

Et spørgsmål, som melder sig ofte når debatten falder på vintercamping. Skal jeg have Alde centralvarme eller Truma blæservarme, når jeg vintercamperer. Varmesystemet er en ud af flere faktorer, der er afgørende for et behageligt indeklima i campingvognen under vinterferien. Isolering og antal vinduer er to andre vigtige faktorer.

Blæservarmesystemer
En Truma 3002 gasovn afgiver maksimalt 3500 W til opvarmning i timen og 6000 W for Truma 5002 systemet. Hvis vognen er godt isoleret vil forbruget af gas være 2 kilo i døgnet ved en udendørstemperatur ved 0°C. Systemets blæser fordeler den varme luft  gennem tynde fleksible slanger ført rundt i campingvognen ofte langs campingvognens samlinger mellem gulv og vægge. Luftudstrømningen styres med indstillelige ventiler til kabinen.

Varmesystemer på vintercamping

Varm luft i campingvognen
Det vigtigt at styre luftcirkulationen. Den varme luft fra gasovnen skal cirkulere rundt i hele vognen. Helt ud i hjørnerne under magasiner og op bag ryghynder og overskabe, så der ikke dér dannes kuldelommer, hvor kondens og dermed fugtskader, kan opstå. Temperaturen sættes til mellem 21° og 24°C. Har du installeret termostatstyret el-gulvvarme sammen med blæsersystem, har du en større chance for at skabe en homogen temperaturfordeling fra gulv til loft.

Væskebårne centralvarmesystem
Et centralvarmesystem består af et gasfyr (Alde 8700 W) med indbygget el-patron, som opvarmer en glykol-væske, der cirkuleres via en pumpe i et lukket rørsystem med monterede radiatorer med passende mellemrum. Som standard er de fleste centralvarmesystemer også udstyret med et gulvvarmeanlæg. I dette fremføres ligeledes den opvarmede glykol i et lukket rørsystem. Varmen fordeles ud i gulvfladen via nogle tynde metalplader.

Varmesystemer på vintercamping

Centralvarmesystemets radiatorer afgiver strålevarme til luften omkring dem. Luften vil da stige op bag klimaryglæn – udskæringer og cirkulere rundt i vognen og dale ned i det frie luftareal.

Isolering af campingvogne
Skal man vælge en vintervogn eller en sommervogn med Ecoprime, polystyren eller polyurethan som isoleringsmateriale. Test har vist, at der kun er en teoretisk forskel på de forskellige isoleringsmaterialer. Dog er det sådan, at varmeafgivelsen i en campingvogn ikke kun foregår via væg-konstruktionen, men især via vinduer og sider, hvor møbeldelene er skruet fast.  Det er derfor alt for snævert kun at se på isoleringstype og -tykkelse.

Den lille forskel…
Ved begge systemer virker møblerne som temperatur-buffere – altså hjælper til med at stabiliser indeklimaet. Men den afgørende forskel mellem Truma systemet og Alde systemet er strålevarmen fra Alde centralvarmesystemets radiatorer. Det vil for de fleste mennesker altid virke mest komfortabelt. Ved lufthastigheder på 4 meter per sekund vil personer ofte opleve det som træk, hvilket let opstår i et blæservarmesystem. I princippet adskiller Alde systemet i campingvognen sig ikke fra typehusets centralvarme. Og ingen seriøs konstruktør af huse bygger dem med luftvarmesystemer – men med gulvvarme og/eller radiatorer.  – Strålevarme!!!

Hvad kan bedst svare sig…
Økonomien mellem blæservarme og centralvarme er afhængig af campingvognens isolering antal ruder og hvor mange møbeldele, der er monteret på campingvognens side-vægge. En test fra 2008 viste at en vintervogn sparer én for 1 kr. i timen på gasregningen, så længe det er nødvendigt at have opvarmning i campingvognen.

Til gengæld koster en vintervogn mellem 50.000,- og 100.000,- kr. mere end en sommervogn.
Så et simpelt regnestykke viser, at man kan campere mellem 5,7 og 11,4 år med uafbrudt varme på sin sommervogn om vinteren, førend meromkostningen ved køb af vintervognen er ”tjent” ind.

Links:
Relevante Link(s) : Truma | Alde

Prøv også at læse disse indlæg