Hvad må campingvognen veje og hvor meget baggage kan jeg have med? Det er spørgsmål, som mangeskal have afklaret enten før ferien eller ved køb af ny campingvogn.
Det er bestemt ikke sjovt at blive stoppet af politiet på ferierejsen, og få konstateret overvægt. Man får simpelthen ikke lov at fortsætte rejsen før forholdet er bragt i orden. Og politiet kan let checke om der er overvægt eller ej. Flere patruljer medbringer nemlig små vægte til at måle f.eks. hvor meget en campingvogn vejer.
Man skal også tænke på sikkerheden på rejsen. En overlæsset campingvogn er ikke det mest trafiksikre fartøj at tage på slæb efter bilen.
Der er to forhold, der skal være i orden for at sikre at man ikke køre med overlæs – nemlig;
-
Hvor stor vægt må bilen trække
-
Hvor mange kilo må man læsse i campingvognen
Hvor stor vægt må bilen trække?
Af bilens registrerings attest fremgår det, hvor stor en vægt bilen må trække. Det står i feltet ’ Oplysninger ved synsfri sammenkobling’. Her skal man være opmærksom på ikke at forveksle største tilladte totalvægt for campingvogne med hvor meget bilen må trække.
Hvis en campingvogn har største tilladte totalvægt på f.eks. 1600 kg, og bilen højst må trække en anhænger på 1400 kg. Så må man stadig gerne hægte campingvognen på krogen – så længe campingvognen ikke vejer mere end 1400 kg. Kort og godt – det er den faktiske totalvægt for campingvognen der gælder. Man må altså lade noget af ferieudstyret blive hjemme.
Hvor mange kilo må man læsse i campingvognen?
Den største tilladte totalvægt for campingvognen står på dennes registreringsattest. Spørgsmålet er så, hvor meget ens campingvogn egentlig vejer når alt udstyr til ferien er pakket. Den letteste måde at finde ud af dette på, er at køre campingvognen inklusiv alt udstyr til en vægt og veje den. Transportfirmaer, foderstofcentraler, grusgrave o.l. har sådanne vognvægte.
Når campingvognen vejes, er det vigtigt at campingvognes hjul og næsehjulet er på vægten. Her spiller campingvognens akseltryk nemlig ind. Det nemlig akseltryk og kugletryk, der tilsammen udgør totalvægten. Kugletrykket anslås normalt til 25 kg, selvom det i virkeligheden ofte er højere.
Har man ikke adgang til en vognvægt, kan man bruge den besværlige måde. Nemlig at veje alt udstyr, køkkengrej, madvarer, tøj m.m. og lægge det til campingvognens egenvægt. Bruger man denne metode, bør man tage højde for en vis usikkerhed omkring den endelige vægt.
Her skal man også være opmærksom på begreberne Egenvægt og Vægt i køreklar tilstand. Mange forhandlere opgiver nemlig en campingvogns vægt som Vægt i køreklar tilstand. Denne vægt er ikke en konstant størrelse. Nogle forhandlere opgiver den til to fyldte alu-gasflasker, fyldt vandtank og elkabel. Andre opgiver den som 90% af gasforråd, 90% fyldt vandtank og elkabel. Spørg din forhandler, hvis du er i tvivl.
Kugletryk
Der skal lige knyttes et par ord mere til kugletrykket. Mange vælger af køre med så højt kugletryk som muligt af sikkerhedsmæssige grunde. Men kugletrykket må aldrig være højere en bilens trækkrog er godkendt til. Der findes flere forskellige anordninger til måling af kugletryk på markedet, men en almindelig badevægt kan også gøre det.
Sæt næsehjulet på badevægten og aflæs kugletrykket. Er der stor afstand mellem kobling og næsehjul, måles kugletrykket bedst ved at sætte en pind i koblingen og lade denne pind aktivere badevægten (jævnfør vægtstangsprincippet).
Vogntogets totale vægt
Har du kun et almindeligt kørekort (B), må du maksimalt føre et vogntog på 3500 kg. Og her starter forvirringen så.
1. maj 2009 kom der nye regler for kørsel med anhænger. Det betyder, at der nu gælder forskellige regler afhængig af, om du har et almindeligt kørekort (kategori B) som er erhvervet før eller efter 1. maj 2009.
Hvis du har erhvervet kørekort 1. maj 2009 eller derefter må du ved beregning af 50 kg-reglen og 3500 kg-reglen ikke længere benytte bilens koblingsvægt.
Du skal opfylde 50 kg-reglen og 3500 kg-reglen, for at køre med anhænger med almindeligt kørekort. Du må dog altid køre med en trailer med en totalvægt på 750 kg – uanset at den samlede totalvægt overstiger 3500 kg:
-
50 kg-reglen: Bilens egenvægt + 50 kg** skal være større eller lig med: Totalvægten i følge påhængskøretøjets registreringsattest. Hvis du har erhvervet kørekort før 1. maj 2009 må du alternativt benytte bilens koblingsvægt, hvis den er lavere en “Totalvægt” ifølge påhængskøretøjets registreringsattest.
-
3.500 kg-reglen: Bilens Totalvægten og Påhængskøretøjets totalvægten må ikke overstige 3.500 kg. Hvis du har erhvervet kørekort før 1. maj 2009 må du benytte den eventuelt lavere koblingsvægt i stedet for påhængskøretøjets totalvægt.
** På nogle nyere registreringsattester fremgår egenvægt ikke. I stedet fremgår køreklar vægt. I disse tilfælde skal du benytte bilens køreklar vægt minus 75 kg – i stedet for egenvægt + 50. kg. For traileren skal du benytte køreklar vægt, hvis ikke egenvægt fremgår.
Hvis reglerne er opfyldt med “Koblingsvægten”
Hvis 50 kg-reglen eller 3.500 kg-reglen er opfyldt med “koblingsvægten” betyder det, at du må køre med et påhængskøretøj med en totalvægt der er større end koblingsvægten. I det tilfælde, må den faktiske vægt (egenvægt+last) af anhængeren aldrig overstige koblingsvægten
Koblingsvægten må kun benyttes hvis du har erhvervet dit kørekort før 1. maj 2009
Forvirret? Det er forståelig, men der er hjælp at hente på Sikkertrafik.dk. Ved at følge nedenstående kan du finde ud af hvor stor anhænger/campingvogn, som du må køre med og hvorvidt du skal have et B/E kørekort eller ej.
Links: | |
Relevante Link(s) : | Sikkertrafik.dk (anhængerberegning) |