Annonce (læs mere efter annoncen)

First Camp Lakolk Strand på Rømø

af Bjarne Søby

Vi har besøgt First Camping Lakolk Strand på Rømø. Det er en stor, dejlig campingplads og Rømø imponerer med flotte strande, fantastisk natur og en masse spændende oplevelser.

Rømø er en af de danske vadehavsøer. Den ligger ca. 10 km. ude i Nordsøen og er forbundet med fastlandet via en lang dæmning. Da vi kørte ud på dæmningen for at komme til Rømø, kunne vi ikke undgå at blive lidt imponeret. Dæmningen er en helt lige vej, der strækker sig fra fastlandet og ud til Rømø, der kun kan anes som en silhuet i horisonten.  Det må have været et kæmpe arbejde at bygge den.

Dæmningen ud til Rømø er ca. 10 km. lang og der er flot udsigt over Vadehavet på turen ud til øen

Flere steder på dæmningen er der lavet rastepladser. Her kan man sagtens holde ind med en campingvogn på krogen. Der er en fantastisk udsigt over Vadehavet fra dæmningen, og man kan tydelig se forskellen der på ebbe og flod.

Flere steder på dæmningen kan man holde ind og holde pause

Langs dæmningen er der lavet sivgårde for at inddæmme mere land. Om det lykkedes ved vi ikke, men man holdt i hvert fald op med at vedligeholde dem i 1998.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Vi kørte tværs over Rømø for at komme til First Camp Lakolk Strand. Den ligger lige ned til stranden ud mod Nordsøen. Der går en fin vej fra dæmningen ud til Lakolk, og det tog kun få minutter at krydse øen.

Stor campingplads med fine faciliteter

First Camp Lakolk Strand er en stor campingplads. Der er fine faciliteter og flere servicebygninger placeret over hele campingpladsen.

Receptionen på First Camp Lakolk Strand

Enhederne er ikke de største, så man skal nok huske at reservere en stor plads, hvis man har en stor campingvogn. Vores campingvogn er ca. 7 meter lang, og det gik kun lige at få plads til den.

Campingpladsen ligger som nævnt lige bag første klitrække ud mod Nordsøen, og der er ikke særlig meget læ for vinden. Så husk stormsikring.

Vi lagde os med ryggen til vinden, og så havde vi fint læ under solsejlet. Desværre havde vi glemt vognafdækningen til campingvognen, så vi fik lidt træk ind under vognen

First Camp Lakolk Strand er en fin campingplads. Der er ordnede forhold, styr på tingene og rent og pænt. Pladsen er flittigt besøgt at tyskere, der kommer pga. af den fine strand ved campingpladsen.

En af servicebygningerne på campingpladsen
Køkkenerne er fine og med god plads til at spise
En af campingpladsens legepladser
Også børnene har deres egen afdeling i servicebygningen

Der er også en del tyske fastliggere på Lakolk camping. Ligesom i Tyskland gør de også her overdrevent brug af læsejl. De indhegner deres enhed med læsejl laver at et presenninglignende materiale, så det nærmest virker som om at enheden er omkranset af en mur. Det virker lidt underligt, men hvis det er sådan, de gerne vil have det, så er det vel ok.

Forstår ikke rigtigt hvor at de tyske fastliggere bygger mur af læsejl rundt om deres enhed. Kønt er det i hvert fald ikke.

Imponerende sandstrand

Vi havde hørt meget om strandene på Rømø, og strande ved Lakolk skulle være helt fantastisk. Så den skulle vi da se.

Stranden ved Lakolk er fantastisk. Der er over en kilometer fra klitterne og ned til vandet. Her kan man lige ane campingpladsen bag klitterne i baggrunden

Vi har altid haft en aversion mod at køre bil på stranden, men denne gang gjorde vi en undtagelse. Der er nemlig lidt over en kilometer fra klitterne ned til vandet. Og så langt orkede vi ikke at skubbe Sissel i hendes kørestol, så vi gjorde som alle andre – vi tog bilen hen over sandet og ned til stranden.

Vejen ned til stranden

Der var mange autocampere ned ved strandkanten. Vi fik fortalt, at netop tyskerne i deres autocampere kører for tæt på vandet ved lavvande, og bliver overrasket over hvor hurtigt at vandet stiger ved højvande. Så vi holdt god afstand til vandet.

Det var lidt for koldt til at bade, så de fleste gik bare tur langs vandet på den fine strand

I Maj måned er sæsonen ikke på sidst højeste, men der var alligevel mange mennesker og køretøjer på stranden. De fleste sad i læ af deres biler og nød solen, og mange fløj med drager på den brede strand. Tror at der vil være et leben uden lige i højsæsonen.

Der er både grillbar og toiletbygning nede ved vandet

Der er ved at vokse en ny klitrække frem tæt ved vandet. For at beskytte den fine natur, er det derfor ikke længere tilladt at køre i bil fra Lakolk til Rømøs anden store strand, nemlig Sønderstrand. Men det det er stadig tilladt at gå tur i de nye klitter.

Hertil og ikke længere. For at beskytte den ny klitrække, er bilkørsel forbudt på stranden mellem Lakolk og Sønderstrand

Lakolk Butikscenter

Lige uden for campingpladsen ligger Lakolk Butikscenter. Her er butikker med souvenirs, brugskunst, tøj, et lille supermarked og en del spisesteder.

Lakolk Butikscenter
i brugte ikke særlig mange penge i Lakolk Butikscenter. Men vi skulle da lige have en is, og Sissel fik en ny vindmølle.

Unikke og meget specielle seværdigheder

Rømø er ikke større end at man cykle øen rundt på en dag, så man bør give sig tid til at se øens seværdigheder, når man nu alligevel er på øen. Vi tog en tur rundt på øen, og her er de ting, som vi så.

Kommandørgården

I byen Juvre ligger Rømøs gamle Kommandørgård. Den er fra 1746 og vidner om Rømøs storhedstid med hvalfangst. En kommandør var kaptajn på et hvalfangerskib og mange af dem tjente så godt, at de kunne bygge flotte gårde dekoreret med frisiske og hollandske kakler, smukt malede paneler og udstyret med flotte møbler og kobbertøj.

Indgangen til Kommandørgården
I en lade kommer man helt tæt på et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der giver et godt indtryk af, hvilke store dyr og naturkræfter datidens kaptajner kæmpede med i det nordlige ishav.

Gården er fuldt restaureret med paneler, lofter og døre. Væggene er dækket af hollandske fliser og inventaret er efter datidens normer meget fornemt.

Gården er indrettet med møbler, og giver et fint billede af hvordan man levede og boede i 1700 tallet
Stue med hollandske fliser

En Kommandør er det hollandske ord for kaptajn, og der var engang 50 søfolk fra Rømø, der sejlede som kaptajner på hollandske og tyske skibe, der gik på hvalfangst ved Grønland.

Gården er smukt restaureret, og der er fine udsmykninger flere steder i bygningen

Kommandørgården er en del af Nationalmuseet.

Danmarks ældste og mindste skole

En anden pudsig seværdighed er skolen i Toftum. Det er Danmarks ældste og mindste. Den blev oprettet på privat initiativ af en kreds af beboere i Toftum og Juvre i 1784. Det var 30 år før, der i 1814 blev indført almindelig undervisningspligt i Danmark.

Danmarks ældste og mindste skole. Den var i brug indtil 1874, og rummede sommetider op til 40 børn

Læreren var altid en gammel kommandør, og han blev betalt direkte af forældrene med både penge og naturalier. Pigerne skulle efter tur gøre rent i klasseværelset, og drengene skulle medbringe brændsel og sørge for, at der var ild i bilæggerovnen. Derudover skulle læreren efter tur spise hos forældrene.

Tænk at undervise 40 børn i dette lokale

Det koster ikke noget at kigge ind i den lille skole. Man skal blot huske at lukke døren efter sig, når man går ud

Rømø Kirke

Kirken er oprindelig bygget i sengotisk stil, men den er blevet stærkt udvidet i 16-1700 tallet. Kirken er viet til de søfarendes helgen, Sct. Clemens, og den rummer flere smukke kirkeskibe og tre store lysekroner, skænket af de søfarende.

Den har åbent hver tirsdag til fredag mellem 8 og 16 hele året.

Rømø Kirke

På kirkegården ved Rømø Kirke kan man også langs nordmuren er en enestående samling karakteristiske gravsten over grønlandskommandørerne. Flere har en hel lille levnedsbeskrivelse om kaptajnen og hans familie.

De mange gravsten over Kommandørkaptajnerne

Hvalbenshegnet i Juvre

Træ var en mangelvare på Rømø, og Kommandørerne tog derfor ofte underkæber fra hvaler med hjem til Rømø. Her blev de brugt som indgangsportaler eller hegn. Der er bevaret et af disse hegn, og det står i Juvre.

Hvalbenshegnet i Juvre

Det ligner nærmest gammel cement, men det er altså lavet af hvalben.

Masser af flot natur

Rømø har en helt unik natur. Den er vindblæst og præget af klitter og sandflugt. Der er mange afmærkede vandrestier på øen, og der er meget at se på.

Der er fine muligheder for at gå ture på Rømø og opleve den smukke natur helt tæt på

Vi havde nogle dejlige dage på Rømø, og tror ikke det er sidste gang, vi besøger øen.

Annonce (læs mere efter annoncen)

isabella-cirrus-north--textad

Isabella Cirrus luftfortelt sætter nye standarder

Isabellas nye luftfortelt, Cirrus North er lavet i deres velkendte akryl, som er et let, robust og åndbart materiale, der holder teltets farver smukke i mange år frem.

Læs mere her >>>


Prøv også at læse disse indlæg