Caravan Salon Düsseldorf er STORT meget STORT

af Clara og Jan Obbekjer
janogclara dusseldorf 2013 01

Hvert år afholdes verdens største campingudstilling i Düsseldorf i Tyskland. Her udstilles stort set alle mærker inden for campingvogne, autocampere, fortelte og forskelligt campingudstyr. Samt en masse sjove ting som man ikke lige ser herhjemme.

Vores skribenter, Clara og Jan Obbekjer, besøgte i 2013 messen for første gang og har skrevet denne beretning om deres oplevelser:

Det er en lang tur, men absolut kilometerne værd, og ved kørsel om natten kan det lade sig gøre på 10 timer. Men hvis det er muligt, så del turen op over 2 dage.

Vi ankom til Düsseldorf onsdag formiddag. Vi kørte lidt omkring området hvor vi skulle være. Det er STORT.

Vi var nødt til at vente på, Ann Karina og Bjarne fra Alt om Camping, der havde inviteret os, og derfor havde vores adgangstegn med. Vi fandt en fin rasteplads ved en af motorvejene, der er i området, med retning mod messe området, ca. 10 min. kørsel.

janogclara dusseldorf 2013 02

Ann Karina og Bjarne var kørt fra København onsdag aften omkring kl. 21.00 og tog den i et stræk til pladsen. De ankom til pladsen kl. 7.00, så allerede kl. 7.45 var vognene på plads. Vi lå i presse- og handicapområdet og fik en del fordele frem for andre, blandt andet kunne vi ligge på pladsen hele perioden.

Campingpladsen

Man ankommer til et enormt parkerings areal, via meget fine vejledningsskilte på motorvejene. Skiltene er placeret i god tid før messen. Ved receptionen, hvor der bare er styr på tingene, bliver autocampere (Ca. 80 % af vognene) serviceret, af firmaet Dometic, med tømning af toilet og spildevand og selvfølgelig vandpåfyldning. Kommer man med toilet fra campingvognen bliver den selvfølgelig også tømt rengjort og påfyldt deres Power care tabs, som vi i øvrigt synes fungerer rigtig godt.

Man kan max ligge på pladsen 3 overnatninger, for at give plads til flere besøgende. Der er 3000 pladser hvoraf de 900 er med strøm. I hele perioden er der ca. 9000 enheder der overnatter. Derudover kommer der selvfølgelig en masse endagsgæster med biler. Der er ikke plads til markiser eller fortelte, og vi lærte at tjekke om skamlen stod ud for døren om morgenen. Den kunne være flyttet fordi en vogn skulle ud. Men ikke noget problem.

janogclara dusseldorf 2013 03

Fra området kører der gratis busser ca. hver 10 min.. Ligeledes er der en handicap shuttelbus. Den holder 25 meter hvorfra vi havde plads. Der blev ikke ventet på flere passagerer, men kørt lige så snart man var kommet på plads. Man kan så selv vælge hvilken indgang til messen man ønsker at blive kørt til. Hvis bussen ikke holder ved udgangen når du vil tilbage, får du udleveret telefonnummer hvortil, du kan ringe, og straks kommer bussen.

Det skal for en god ordens skyld nævnes at jeg, Clara, er afhængig af min crosser når jeg skal bevæge mig over større afstande – derfor benyttede jeg handicapbussen hvor jeg uden problemer kunne få min crosser med i bussen.

janogclara dusseldorf 2013 04

I løbet af torsdagen, kom der rigtig mange vogne, så det var dejligt, vi var kommet tidligere på dagen, da der var fin plads.

Ved campingområdet er der mange muligheder for at købe mad i div. boder samt selvfølgelig også øl til at skylle det hele ned med. Og fra fredag aften er der livemusik i det store telt.

Første aften spiste vi ”ude” sammen vores værter. Tidligt i seng, så vi var klar til den store udfordring næste morgen, hvor det var pressedag.

Første møde med messen

Selvom vi var klar over at det er en meget stor udstillingen, så blev det først ved selvsyn, at vi forstod hvor stor den egentlig er.

Fredag lidt i 9 klar til afgang. Shuttelbusserne kører allerede, og handicap bussen holder og venter til nogle vil med.

 janogclara dusseldorf 2013 05

Flot service hele vejen igennem fra ved ankomsten og tjek ind, busserne, inde i hallerne bliver døre holdt osv. Altid med smil og ønsker om en god dag. Det eneste der er problemer med, som ”kørende” handicappet, er de mange mennesker. Men indtil middag er der rimelig plads. Ingen besværlige overkørsler, mange og fine toiletter og ikke mindst altid en hjælpende smilende medarbejder over alt.

janogclara dusseldorf 2013 06

Der er ikke det store pres på ved indgangen tidligt på dagen, fordi fredag er forbeholdt pressefolkene.

Det vil sige, at der er god plads og mulighed for at snakke med udstillerne. Sproget er nok vores største forhindring. Der er svært når, man ikke lige ved hvad den specielle ting, man gerne vil vide lidt mere om, hedder på tysk. Så til næste gang skal vi have udvidet vores ordforråd lidt mere, så vi kan få endnu mere glæde af udstillernes viden.

 Kortoversigten benyttes flittigt. Men det er ikke altid, vi er helt sikre på hvor, vi er og hvor vi går hen.

janogclara dusseldorf 2013 07

Lidt skuffende

Vi startede med at finde Adrias stand. Adria standen skuffede en lille smule angående campingvognene. Vi havde håbet på lidt flere modeller, men det er næsten det samme antal som til Herning messen. Men dertil skal så siges, der var til gengæld autocampere og vans både på Adrias egen standen, men også i anden hal sammen med Reimo, der er Tysklands importør af alle Adria produkter. Tyskland er absolut autocampernes land, så det er jo nok også derfor at campingvognene ikke var helt så stærkt repræsenteret.

janogclara dusseldorf 2013 08

Spændende ting at kigge på

Efter anbefaling besøgte vi hallen med de små autocampere om fredagen. Det er en af de mest besøgte haller i løbet af de kommende dage, så det var godt at besøge den om fredagen.

Indretningerne er jo næsten de samme, enten det er campingvogn eller camper. Der var ikke de store nyheder, og alligevel var der mange små ting.

I nogle af autocamperne har de flyttet køkkenet til midten af vognen, med de ekstra siddepladser foran. Næsten samtalekøkken. På en eller anden måde virker tingene ikke så sammenklemte.

janogclara dusseldorf 2013 09

janogclara dusseldorf 2013 10

Vi fik dog ikke forhørt os om den store sidedør er permanent eller kun i udstillingsmodellen. Det er ellers fin markise og en fin indgang bl.a. for dårligt gående.

janogclara dusseldorf 2013 12

Vi kan godt li` at kogeøen er flyttet helt tilbage, det giver mere bordplads, ved godt, at det så er et problem for dem, som ikke er så høje.

janogclara dusseldorf 2013 13

janogclara dusseldorf 2013 14

Hvis man mener det er nok, så fylder reservehjulet jo ikke meget, med denne løsning.

janogclara dusseldorf 2013 15

Bedre udluftning og ”afvanding” i gaskassen.

janogclara dusseldorf 2013 16

Få monteret håndtaget indvendig i vognene i stedet for udvendig. Hvor risikoen for skade på siden er stor.

janogclara dusseldorf 2013 17

Træplade i bunden af toilet/bruserum i stedet for tæppe der ikke kan tåle at blive vådt.

janogclara dusseldorf 2013 18

Hvorfor ikke, runde vinduer.

janogclara dusseldorf 2013 19

janogclara dusseldorf 2013 20

Med dette køretøj kan man vist komme frem overalt. Udsigten må også være god fra sidegruppen.

janogclara dusseldorf 2013 21

janogclara dusseldorf 2013 22

En af de mere kreative udstillere, hvor en kop kaffe smagte godt.

janogclara dusseldorf 2013 23

janogclara dusseldorf 2013 24

I gården mellem de mange haller var der også stor aktivitet. Bl.a. Var der arrangeret en bane for offroadere, du fik dog ikke selv lov til at køre. Det kunne du til gengæld, hvor der var konkurrence i, hvem der var bedst til at kører en campingvogn med movere.

janogclara dusseldorf 2013 25

janogclara dusseldorf 2013 26

janogclara dusseldorf 2013 27

Derudover var der mulighed for at stille tørsten, og ikke mindst sulten.  En grill sørgede for varmen til pølserne. Mon den ikke er stor nok.

janogclara dusseldorf 2013 28

janogclara dusseldorf 2013 29

I et ”hjørne” var der udstilling af de gamle klenodier af både biler og campingvogne.

janogclara dusseldorf 2013 30

janogclara dusseldorf 2013 31

I Hallerne for tilbehør og tekniske ting, var der meget. Ikke bare mange forhandlerne men også langt større udbud af vare end vi nogen sinde har set tidligere.

janogclara dusseldorf 2013 32

janogclara dusseldorf 2013 33

janogclara dusseldorf 2013 34

Frygt for spionage

Desværre var der flere stede vi ikke måtte fotograferer. De var bange for spionage og kopiering af deres produkter fra bl.a. Kina.

Hos Fiama måtte vi ikke fotografere. De har ellers mange både store og små ting, der ser gode ud. Blandt nyhederne er at i den forreste stang til markiserne, er lavet et ekstra spor, så man kan montere ekstra ting, f.eks. sol afskærmning eller andet.

Hos Berker var de stolte over, at kunne præsenterer et stik der passer til det danske system.  Det vil sige man kan skifte sine stik ud i alle former og farver der passer til de øvrige.

Spændende dimser og dutter

Fin løsning med køleskabet i ”skuffe”. Altid nemt at se hvad der er, og højden er perfekt. Modellen fås dog kun til el.

janogclara dusseldorf 2013 35

janogclara dusseldorf 2013 36

Så er det slut med at diskuterer om, der skal være flagstang/antenne eller tøjstativ på trækstangen. Fin løsning der bare klikkes på stangen.

Solceller er helt sikkert kommet for at blive. Der var så mange forhandlere, at vi havde svært ved at se, hvor vi skulle begynde.

Cellerne bliver lettere, meget mere fleksibel og ikke mindst mere effektive. Så fremtiden bliver nok at det er teltfolkene, der ønsker strøm på campingpladsen fremover.

Der findes også mange forskellige væsker, piller, små poser til spildevand og toilet.

En af de metoder, der er helt fri for kemiske væsker, er S.O.G. Det er en udluftning fra tanken med kulfilter, Nå du åbner ned til tanken, går der automatisk en udsugning i gang, og du slipper for ubehagelige dufte fra tanken, især om sommeren. Udenfor er der heller ingen gener, da luften går gennem et kulfilter.

janogclara dusseldorf 2013 37

En rigtig god løsning til transport af toilet tanken. Tror der bliver problem med ligevægten. Men så må spildevandet jo hænge på den anden side. Man skal nok håbe på, man ikke vælter med fuld last.

janogclara dusseldorf 2013 38

Dejlige store trappetrin. Stiller man dem på siden kan de stadig være lige ved indgangen under kørsel.

Fridag i Düsseldorf

Nu var det være tid til en lille pause. Søndag holdt vi ”fridag”, der ville være så mange besøgende i hallerne, så vi alligevel ikke kan komme rundt. Især svært med den lille firhjulede el scooter.

Noget som også overraskede var, at tyskerne har deres hund med på udstilling både store og små. Ikke altid lige hensigtsmæssigt, især ikke når den indendørs beplantning bliver brugt til, at lette ben op af. I øvrigt synd for en hund at gå mellem alle de ben, og være i den støj.

Vi kørte en tur rundt i byen, der er under store renoveringer. For første gang har vi haft brug for vores mærkat for forureningsgrad i forruden. Desværre kun gul, fordi vi mangler et partikelfilter. Men nok til Düsseldorf centrum.

janogclara dusseldorf 2013 39

janogclara dusseldorf 2013 40

Vi kørte selvfølgelig også ned til Rhinen, hvor vi også kunne se på autocampere. Her er det muligt at campere/parkere langs med floden. Både på betalte pladser, men også frie uden betaling.

janogclara dusseldorf 2013 41

janogclara dusseldorf 2013 42

Der er hele døgnet igennem meget trafik på Rhinen, spændende at se på, når vi er vant til at alt lasttransport foregår via lastbil eller tog.

janogclara dusseldorf 2013 43

janogclara dusseldorf 2013 44

På tilbagevejen til vores campingvogn kan vi rigtig se hvor mange der er ankommet. Siden vi kom i torsdags har vi også fået skiftet vores naboer. Rigtig dygtigt mandskab til at hjælpe, vejlede og holde styr på alle pladserne.

janogclara dusseldorf 2013 45

Campingpladsen er næsten en udstilling i sig selv

Der blev også tid til at kikke på de nogle af de flotte vogne på pladsen. De gamle modeller kører stadig.

janogclara dusseldorf 2013 46

janogclara dusseldorf 2013 47

Der er mange der har fundet den helt store kreativitet frem, når vognen skal dekoreres.

janogclara dusseldorf 2013 48

Der er også mange forskellige måder at bo på. Både med meget plads, men også mere kreative måder.

janogclara dusseldorf 2013 49

janogclara dusseldorf 2013 50

Tilbage på messen

Det er blevet mandag, og der er stadig en masse vi skal se på. Vi startede i hallen med de mange salgsstande. De store udstyrs butikker Reimo, Berger og Movera har gang i salget af alt det, du ikke lige kan undvære. Men også mange små stande med alt muligt. Hvad med en dåse tomater eller pasta sovs. Emballagen gemmer hvad den egentlig kan indeholde. Nemlig penge og andre værdigenstande. Fantasien har frit spil.

janogclara dusseldorf 2013 51

janogclara dusseldorf 2013 52

Blikfang for skruepløkkerne.

janogclara dusseldorf 2013 53

janogclara dusseldorf 2013 54

Der er selvfølgelig også afdelingen for telte. Her er der også et hav af muligheder, og nye faconer

janogclara dusseldorf 2013 55

Problemet med telt stænger er løst. De vejer ingen ting og kan ikke sidde forkert. Det er nemlig luft.  Med en effektiv håndpumpe står forteltet på 10 min. Med pløkning og det hele, og det virker stabilt.

Danmark er selvfølgelig også repræsenteret på messen

janogclara dusseldorf 2013 56

Camplet stillede med en flot udstilling. Bjarne ses i gang med filmoptagelse til en informationsvideo.

janogclara dusseldorf 2013 57

Isabella stiller også med den helt store og flotte stand. De har bl.a. deres møbelserie med, Så godt besøgt at personalet ikke kunne gå de 10 meter, der var fra teltene til møblerne for at hjælpe kollegaerne. Det må man kalde en succes.

janogclara dusseldorf 2013 58

Efter vores mening er deres nye Prisma fortelt, rigtig flot med den specielle front og især er farven blevet meget varmere.

Hos Isabella måtte vi ellers gerne fotografere, men ved ikke om det var fordi, det hele var så spændende, at jeg glemte at tage et billede eller mange.

Men gå ind på Isabellas egen hjemmeside for, at se alle deres produkter. De har helt sikkert bedre billeder end os.

janogclara dusseldorf 2013 59

Ingen Isabella udstilling uden Tommy Boysen. Her sammen med Ann Karina og Bjarne i gang med optagelse til en af mange informationsvideoer.

janogclara dusseldorf 2013 60

Isabella var selvfølgelig ikke det eneste firma med div. fortelte. Men de fylder godt i hallen.

janogclara dusseldorf 2013 61

I Tyskland er faste fortelte meget udbredt, og der er ikke de samme restriktioner som i Danmark.

janogclara dusseldorf 2013 62

Med den stærke sol og den megen sne, er tagene noget kraftigere.

Sidste dag på messen for vores vedkommende

Vi er nu snart ved vejs ende på udstillingen. Tirsdag bruges til at se nærmere på nogle af de ting vi havde set. Selvfølgelig fik vi da også set de meget kreative løsninger på hvordan man kan camperer.

janogclara dusseldorf 2013 64

janogclara dusseldorf 2013 63

Det kan også lade sig gøre at leje en pram, til Rhinen eller andre floder. Hvor man kan køre sin egen campingvogn eller autocamper op på, og på den måde holde ferie. Desværre måtte vi ikke tage et billede.

Fremtiden er svær at spå om, især i campingbranchen

Men der var et par forslag til fremtidens campister. Og så er det endda campingvogne.

janogclara dusseldorf 2013 66

janogclara dusseldorf 2013 65

Vores ellers fine handicapbus var i stykker om morgenen. Det kunne dog lade sig gøre at benytte den almindelige shuttelbus, selv om det var lidt besværligt. Derfor bestemte vi os for at gå/køre hjem ca. 2 km. Vejret viste sig fra den flotte side, meget sol og meget varmt. Vi var dog ikke nået ret langt før vores ”privat” chauffør kom bag fra med repareret bil og spurgte om vi ville med. Ja tak sagde vi. Han vendte i nærmeste rundkørsel, samlede os op så vi skulle ikke gå over vejen og kørte os campingpladsen. Det kalder jeg for flot service.

Efter en ”morfar” tirsdag efter frokosten, kommer Ann Karina og Bjarne tilbage fra dagens arbejde, og det er virkelig hårdt arbejde. Vi var så heldige at opleve en lille del af deres arbejdsdag under sådan en messe, samt deres tilstand når de kom tilbage, godt og vel udkørt.

Vi havde besluttet at køre tidligt næste dag. Vi fik sagt farvel og tak for en pragtfuld oplevelse til Ann Karina og Bjarne, der skulle kører allerede samme aften. Derefter gik vi en tur over til pladsens spisested for at få lidt aftensmad. Vi fik oplyst at der næste dag ville være 30-33 graders varme i området. Så vi drak vand til maden i stedet for en øl, fik hurtigt pakket vogntoget, lavet en spand kaffe, og fyldt frisk vand på flaskerne. Vi kørte vi ud fra pladsen omkring kl. 20. for man har vel et standpunkt til man får et nyt. Farvel til flyene, der har været over pladsen alle dage fra kl. 6 til kl. 22.

Med udsigt til de høje dagstemperatur, kørte vi også mod nord tirsdag aften til solnedgangen.

janogclara dusseldorf 2013 68

janogclara dusseldorf 2013 67

Vi har fået en oplevelse, som vi sent vil glemme, og vi håber vi får mulighed for at komme igen. For vi har slet ikke oplevet det hele. Stor tak til Ann Karina og Bjarne fordi de tog os med, og tog tid til at være sammen med os ind imellem deres arbejde.

Klik her og læs mere om dette års udstilling

Prøv også at læse disse indlæg