Ørbæk Bryggeri: En spændende og levende seværdighed på Fyn

af Bjarne Søby
Rundvisningen på Ørbæk bryggeri er både spændende og interessant

Ørbæk bryggeri er et økologisk bryghus der bl.a. laver øl, sodavand og snaps. Vi har været på besøg, og i dette TV-program kommer du med rundt på bryggeriet.

I efteråret 2012 begyndte vi optagelserne til et TV-program om camping på Fyn. Desværre blev programmet aldrig gjort færdigt, og optagelserne derfra blev aldrig brugt. Vi nåede blandt andet at lave et indslag om Ørbæk Bryggeri. Det er et rigtig spændende bryggeri, og da vi genså materialet, besluttede vi os for at lave indslaget som et selvstændigt TV-program. Ørbæk Bryggeri er nemlig absolut et besøg værd.

Klik i billedet herunder for at se TV-programmet

Ørbæk Bryggeri ligger i Ørbæk på Østfyn. Det blev grundlagt i 1906 som maltølsbryggeri, og fra 1914 blev der tillige produceret hvidtøl. Bryggeriet var først familiejet, men havde skiftende ejere fra sidst i 1970’erne til starten af 1990’erne, hvor det lukkede helt.

Det gamle bryganlæg er stadig i brugDet gamle bryganlæg er stadig i brug

Niels og Nicolai Rømer overtog bryggeriet i 1996. Bryggeriet var intakt, og i de smukke, gamle bygninger var der bryghus, tappekolonne og meget andet. Efter en del renovering af maskinpark og bygninger, blev bryggeriet igen taget i brug.

Af respekt for bryggeriets historie og sjæl står brygudstyr og malteri uberørt. Det gamle bryg anlæg benyttes endda stadig, og der lagres stadig øl i de gamle kældre.

Der laves ikke kun øl på bryggeriet. Der laves også gin, whisky, rom og snapsDer laves ikke kun øl på bryggeriet. Der laves også gin, whisky, rom og snaps

Ørbæk Bryggeri har etableret et besøgsrum, som også fungerer som undervisningslokale i forbindelse med Diplombrygger uddannelsen. Det er her muligt, at evt. smage bryggeriets gode øl og sodavand i hyggelige omgivelser. Man kan komme på en rundvisning på bryggeriet. Her ser man den gamle del af bryggeriet, og den helt nye og renoverede del. Man får vist ølbrygningsprocessen fra malt til færdig øl på flaske. Under rundvisningen er der enkelte smagsprøver på Ørbæks produkter.

Man kan ikke bare møde op og få en rundvisning, da man skal først skal booke tid til rundvisningen. Dette gøres ved at ringe til bryggeriet eller skrive til. Du kan læse mere om bryggeriet og om rundvisning her: Ørbæk Bryggeri

Prøv også at læse disse indlæg