På tur i det nordjyske

af Poul H
PoulH nordjylland artikel 280515 01

Vi fik lyst til at prøve en lidt anderledes ferie tur. Så vi har ladet teltet ligge der hjemme og pakket en let rejsetaske bag i bilen. Planen er at udforske nogle af de tilbud der findes her i det skønne Nordjylland.

Vi satte kursen nordpå og efter en god times tid, kørte vi gennem Limfjords tunellen ved Ålborg. Vejret byder på gråvejr og blæst men det kan vi jo ikke rigtig ændre på.

Vores første besøg Lindholm Høje, skiltene der til, har jeg passeret mange gange, uden at vide hvad der gemmer sig bag navnet. Nu skulle det undersøges.

Faktisk blev jeg meget overrasket, da jeg fandt ud af at Lindholm Høje er et velbevaret fortidsminde, med gravpladser og landsby fra yngre jernalder og vikingetiden, tilbage til år 700 -800. Her var flere langhuse, og mere end 20 nedgravede hytter.

Selv om gravpladserne og landsbyen ligger på nogle høje, har det faktisk været dækket af flere meter sand. Oppe midt på højen kan man næsten mærke historiens vingesus.

Her ved det smalleste sted på Limfjorden, har der været overfarts sted, hvilket nok er grunden til dette lille vikinge samfund. Lige neden for gravpladserne er der et veludstyret museum, som fortæller historien, som man tror det har set ud.

Og her er der rigtig meget at kigge på for både børn og voksne. Her er et sværd, fundet i en af områdets brønde, smykker, koge grej og nogle flotte fortolkninger om livet dengang på liv og død.

PoulH nordjylland artikel 280515 02Sådan begravede man sine døde.

Øko is og andre økologiske produkter 

Nu har vi jo intet køkken og telt udstyr med, så på denne tur spiser vi ude. Frokosten blev til god gammeldags smørrebrød på Cafe Limfjorden, og efter frokost gik turen videre til Tømmerbyvej i Frøstrup.

Området er jo mest kendt for Frøstruplejren, men vi valgte her at besøge en økologisk landmand, som fremstiller is – Thy øko is. Nedergaard er drevet som økologisk landbrug siden 1997.

Dagligt malkes ca. 200 sortbrogede malkekøer. Køerne går i løsdrift stald, og du er velkommen til at komme og kigge på.

PoulH nordjylland artikel 280515 03Et kig i gårdbutikken, hvor vi prøvesmagte udvalget.

Gården har også en lækker gårdbutik, med et stort udvalg af økologiske produkter, fra vin, ost og kød. Og ikke mindst rigtig lækker is!

Hele hemmeligheden findes inde bag butikken, hvor Arne producerer isen, med mælk fra egen gård samt økologiske ingredienser.

PoulH nordjylland artikel 280515 04Is mejeriet vises frem.

En del af isen sælges i gårdbutikken, men Nedergaard har også leverancer, til flere special forretninger. De fleste ligger i Nordjylland, hvor man sætter stor pris på den lækre kvalitets is, men også i Københavns området og et enkelt sted i Østjylland kan man købe isen.

Du kan finde forhandler listen på hjemmesiden, se link nederst. Vi prøvesmagte mange is varianter og deres lakrids is var bare hel suveræn. Nedergaard ligger lige midt i Vejlerne, et smukt vandområde og fuglereservat der også er en stor oplevelse.

Vores næste stop ligger få kilometer herfra, og vi kan se ”seværdighederne” allerede da vi kommer ud på vejen.

PoulH nordjylland artikel 280515 05Siemens vindmølle med en vinge længde på 60 meter.

Vi vil nemlig besøge Det nationale testcenter for vindmøller ved Østerild. Allerede ved ankomsten, er vi klar over at det her er noget stort. Den første mølle vi støder på, har et vingefang på 130 meter, og tårnet er 110 meter højt, møllen yder 4,0 megawatt.

Alt her er stort. Nordeuropas største mobil kran, var lige ankommet, og skulle bruges til at løfte de store møllehoveder på plads.

PoulH nordjylland artikel 280515 06Kæmpe kranen er Nordeuropas største af slagsen.

Vi fylder ikke meget vi små mennesker på billedet, og når man står helt tæt på kranen, bliver man lidt betaget af dette monster, som med præcision, monterer møllerne på plads.

Vores guide på turen, øsede ud af information om størrelser og ydelser, svært at holde styr på. Alle har mulighed for at bestille en guidet tur, og ellers er man velkommen til fods eller cykel, til at besøge testcenteret.

Vi syntes den første mølle var stor, men et par kilometer nede ad vejen, gjorde vi holdt ved en Vestas mølle! Vestas møllen har et vingefang på 164 meter og tårnhøjden er 140 meter og så kommer ydelsen 8,0 megawatt altså dobbelt op på ydelsen af den første mølle.

Total højden for Vestas møllen er 222 meter, og på centeret er det muligt at teste møller op til 250 meter, så der er stadig noget at gå efter.

PoulH nordjylland artikel 280515 07Vestas møllehoved.

Det er et imponerende syn, at stå nede og kigge 140 meter op i luften på møllehovedet. Har du svært ved at vurdere hvor stort det er, kan vi fortælle at det er muligt at lande i den røde kurv på toppen, med en helikopter, også når møllen kører.

En rigtig god oplevelse, som varmt kan anbefales, men afsæt god tid.

Overnatining på Hanstholm Camping

Vi forsætter vores tur, til Hanstholm camping hvor vi skal overnatte. Der er bestilt Hytte og vi kan godt mærke at al den friske luft trætter, men vi skal dog lige smage campingpladsens Stjerneskud, før vi går til køjs.

PoulH nordjylland artikel 280515 08Stjerneskud a´la Hanstholm Camping.

Hanstholm Camping er en stor plads, med mange hytter. Året rundt er hytterne godt belagt, det skyldes ikke mindst at man fra Hanstholm, kan sejle til det gule rev og fange rigtig store fisk. Det ses tydeligt på det fiske grej der sælges i butikken, det er ikke til småfisk.

PoulH nordjylland artikel 280515 09Fiskegrej i butikken Hanstholm Camping.

Ud over fiskegrej, er butikken absolut veludstyret, det er sjældent vi har set sådan et udvalg, her er en hel afdeling med økologiske varer. Og man kan selvfølgelig købe sin morgenmad her også.

Campingpladsen har også et lækkert vandland, men det er ikke helt klar til sæsonen endnu. Bassinerne opvarmes med solvarme og megen af den strøm der bruges på resten af pladsen, laves også med solenergi. Hvilket betyder at her ligger en meget miljøvenlig campingplads.

Der er også mange andre miljøting, så som hygge miljø! Klappe grise og kaniner, legepladser og stor legerum for børnene, hvis der skulle blive en enkelt dag med dårligt vejr.

PoulH nordjylland artikel 280515 10Klappe grise.

Her ude ved vestkysten, findes der dog ikke dårligt vejr, det er kun et spørgsmål om påklædning.
Vejret kan være barsk, men her i læ ved Vigsø bugt er der rigtig rart. Vi er så langt ude at vi kan høre stilheden, måske lidt afbrudt af børnelatter.

Efter en god morgenmad og kaffe i pladsens restaurant, var jeg klar til noget jeg rigtig havde glædet mig til. Det her er absolut ikke noget for Ninna, men så er det jo rart at hun kan tage lidt billeder.
Jeg skal nemlig med en flok andres campister, på tur på hesteryg.

PoulH nordjylland artikel 280515 11På hesteryg i flot natur

Hanstholm camping har en flok islandske heste og arrangerer rideture fra én til flere dage. Der arrangeres også kortere ture, og det var en sådan 2 timers tur, jeg var kommet med på.

Vi startede nede ved stalden, hvor de to instruktører, var ved at gøre hestene klar. Efter udlevering af heste, red vi hen langs skrænterne og ad en stejl sti fortsatte vi ned mod vandet. En udfordrende tur, men ikke være end alle kan være med.

Nede i klitterne var der læ og vi fik en fantastisk tur op og ned af klitterne, og hele tiden med en flot havudsigt.

PoulH nordjylland artikel 280515 12Vesterhavet og klitterne i Vigsø bugt.

Så hvis du sidder og får lyst til en heldagstur, på hesteryg, skal du nok træne et par gange. Som uerfaren, er to timer på hesteryg rigeligt til at være øm i flere dage 🙂

Formiddagen er gået og jeg trængte vist til at side i et godt bilsæde et stykke tid. Vi pakkede hurtig tasken og forlod vestkysten og Hanstholm Camping. Kan absolut ikke udelukke at vi pludselig kommer igen.

På tur til Fur.

Nu har vi set et par steder nord for Limjorden, nu vil vi kigge lidt syd for fjorden. Ja egentlig vil vi starte med øen Fur.

Færgefarten til Fur tager kun 5 minutter, og så er man ovre på én af Danmarks skønneste øer. Straks vi forlader færgen, sætter vi kursen mod Fur bryghus, vi er nemlig både tørstige og sultne.

Fur Bryghus ligger helt ude ved Knuden på Nordkysten, lige midt i den rå natur. Vi bestiller en Tapaz tallerken og en god øl.

PoulH nordjylland artikel 280515 13Tapas menu Fur Bryghus.

Det ser ikke ud af meget, men hold da op det er lækkert. Fur Bryghus, har en lækker restaurant, og hele sommeren igennem, er der arrangementer som: Stegt flæsk, Søndagsbuffet, Gentlemens Night, sommerkoncerter bare for at nævne lidt af det der står i programmet og det hele kan skyldes ned med god mad og øl.

Vi var så heldige lige at komme en tur med på en rundvisning på bryggeriet, hvor det hele syder og gærer. Det tager jo tid at lave en god øl.

Efter frokost og rundvisning kørte vi mod Fur Camping hvor vi skulle overnatte. Campingpladsen driver også en lejrskole, og vi blev indlogeret i et af værelserne.

PoulH nordjylland artikel 280515 14Fur Camping og Lejrskole

Fur camping ligger midt i den skønneste natur, få hundrede meter fra stranden, via en hyggelig skovsti, kommer du lige ned til fjorden, og de flotte molerklinter der findes her på nordkysten af Fur.

Pladsen ligger rigtig hyggeligt, med mange muligheder for læ og udsigt. Der er en dejlig ny servicebygning, med familierum og stort køkken med siddepladser og flot udsigt over øen og fjorden. Her er også et stort teltområde, med hyggelig lejrplads.

PoulH nordjylland artikel 280515 15Bålpladsen på Fur Camping

Vi er blevet inviteret på rundtur på Fur

Fur camping lancerer i år en guidet tur, med blind guide. John har boet på Fur hele sit liv, han er uddannet arkæolog. Under uddannelsen mistede han synet, men det forhindrede ikke John i at forsætte som arkæolog.

John er i dag museumsinspektør på Fur Museum, og er en absolut kompetent Guide for vores tur rundt på øen. Vi bliver placeret i en minibus, med John i midten, så alle kan høre.

PoulH nordjylland artikel 280515 16På rundtur på Fur med blind guide.

Turen starter ved campingpladsen, og John fortæller chaufføren hvor vi skal hen og hvornår vi skal dreje og så videre – samtidig fortæller han om øen, om naturen og alt det spændende VI kan se.

Hvis vi ikke havde vidst det, ville vi ikke ane at vores guide var blind. ”når vi kommer rundt om hjørnet her, kan i se Steens butik og ovre på den anden side ligger…” sådan lyder det på hele turen. Han fortæller om molergravene og hvordan de har betydning for hele øen.

PoulH nordjylland artikel 280515 17Moler gravene på nord øen.

John peger og viser os hen til Gammel havn som sandede til for mange år siden, hvorefter den nye havn blev bygget. Her ved Gammel havn, ligger et lille museum.

PoulH nordjylland artikel 280515 18Den tilsandede havn.

Det er en oplevelse at komme rundt at se øen Fur, og oplevelsen bliver aldeles ikke dårligere med John som Guide. Han åbner folks øjne for alle værdierne.

På turen rundt kørte vi også forbi ”På Herrens Mark”. Og det bliver netop her vi vil have vores aftensmad.

”På Herrens Mark”, ligger inde midt på øen, med en flot udsigt fra terrassen. Huset er bygget som en almindelig villa i to plan, men senere ombygget til denne skønne restaurant. Og menuen lyder på Pandekager, Pandekager og Pandekager.

PoulH nordjylland artikel 280515 19Boghvede pandekager med fyld.

Vi starter med en boghvede pandekage med fyld, her er flere kombinationer at vælge mellem. Det er svært at vælge. Vi får serveret vores pandekager og får lidt god rødvin til.

Da vi har spist inviterer værten os ned til vel nok Fur´s mest berømte museum…..Nemlig Museum for mænd. Kvinder må gerne komme med, men de har ingen tale ret. En dejlig fredelig tur 🙂

PoulH nordjylland artikel 280515 20Museum for mænd.

Efter en rundvisning i dette lille herlige museum, havde vi genvundet appetitten og gik op gennem haven til restauranten hvor vi lige bestilte en lille dessert ting. Mums atter lidt pandekage. Denne gang med is og rabarber.

PoulH nordjylland artikel 280515 21Dessert pandekage ”På Herrens Mark”

Så kunne vi heller ikke mere den aften, det skulle da lige være den Irishs Coffee som vi fik sammen med Betina og Brian på campingpladsen, inden det blev sengetid.

Efter et solidt morgenmåltid, sagde vi farvel til Fur og drog videre over på fastlandet. Først over Fursund og dernæst nordøst til Hvalpsund hvor vi atter tog en lille færgesejlads. Målet var Nibe.

Vi besøger Nibe 

Nibe har et rigt liv af kunstnere og kunsthåndværkere og v i havde sat os for at besøge én af disse kunstnere inden vi vendte næsen hjemad. Valget faldt på Thorvald Odgaard, som producerer skulpturer store som små, han har arbejdet med mange typer materialer i sit liv.

Thorvald Odgaard har skabt Nibe´s vartegn skulpturen ”Fjordkonen” som står ned ved havnen i Nibe. Vi møder ham uden for værkstedet hvor han fortæller lidt om nogle af sine sjove påfund.

PoulH nordjylland artikel 280515 22Skulptur kunster Thorwald Odgaard Nibe.

Rundt om huset findes mange flotte kunstværker og det vil være svært at få plads til alle, den her syntes jeg godt om, men her er rigtig meget at kigge på, så vi vil klart anbefale jer at kigge ind forbi, for at se om Thorwald Odgaard skulle være hjemme.

PoulH nordjylland artikel 280515 23Thorwald Odgaard skulptur.

Inde i værkstedet findes mange mindre skulpturer og der er ingen tvivl om at kunstneren har lidt smag for engle.

PoulH nordjylland artikel 280515 24Bronze engel.

I vinter mødte vi en campingplads ejere fra Nibe, som fortalte varmt om deres campingplads og de faciliteter de havde for os som teltcampister. Så når nu vejen lige faldt forbi, måtte vi da lige kigge ind og se om det holdt stik!

PoulH nordjylland artikel 280515 25Nibe camping Sølyst set fra stranden.

Vi mødte Hans Jørgen lige ved indkørslen, til camping Sølyst, han var lige ud at redde et af sine banner flag, fra vinden. Limfjorden viser sig ikke fra den pæne side i dag, man må sige den lever til sangen ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”

Det har helt klart sin charme, bare ikke lige nu hvor vi har lyst til at kigge os om på pladsen.

PoulH nordjylland artikel 280515 26Flot udsigt over Limfjorden.

Pladsen ligger i gå afstand fra Nibe havn og by, med nogle gode flade pladser lige ned til vandet. Dejligt på en sommerferie, men lidt køligt i dag. Hvis man ønsker det, findes der også pladser i læ for den værste vind.

Her findes en hel købmandsbutik, så man kan klare sig et par dage. Der er fine faciliteter, med familierum, og et godt køkken.

PoulH nordjylland artikel 280515 27Køkken med spiseplads.

Ned mod pladserne findes både minigolf, badeland og legeplads. Neden for pladsen er vandet ikke så dybt, man kan faktisk gå ud til midt på fjorden. Så hvis man vil svømme, må man gå et par hundrede meter hen ad stranden, for at få en god dybde. Til gengæld er stranden et eldorado for de mindste børn .

PoulH nordjylland artikel 280515 28Lille men velassorteret legeplads

Ønsker du luksus men stadig nærhedens af fjorden, kan du bestille ”bed & breakfast i én af luksushytterne, med udsigt over vandet.

Nå Ja! Campingpladsen har også en restaurant, så vi var lige nødt til at prøve deres Stjerneskud inden vi kørte hjem. Men det billede vil jeg forskåne jer for:-)

Der er masser af aktiviteter i Nibe i sommerhalvåret så her kan man sagtens få en 3 ugers sommerferie til at gå. Vi vender helt klart tilbage til Limfjorden.

Limfjords landet er jo verdens nagle, siger ham der er født og opvokset på den vestlige Limfjords egn. Selv med en lille snert af lokal islæt, er det en stor glæde hele tiden at opdage nye steder i vort lille land. Utroligt hvorfor vi bliver ved med at have den udlængsel efter det fremmede.

Vi havde afsat tre dage til lidt kultur, miljø, camping, god mad og vin/øl i Nordjylland og med lidt mere research, kan der sagtens findes mange flere spændende ting at se og prøve, til en hel sommerferie.

Tag i bare til Nordjylland, hvem ved måske vi ses.

Links:
http://www.nordmus.dk/lindholm-hoje-museet
http://www.thy-is.dk/
http://www.visitthy.dk/thy/moelle/vindmoelle-testcenter-oesterild
http://www.hanstholm-camping.dk
http://www.fursund.dk/
http://www.furbryghus.dk/
http://www.furcamping.dk/dk
http://www.paaherrensmark.com/da1
http://www.limfjordupdate.dk/oe-rundtur-paa-fur-med-bus-og-blind-guide
http://www.visitaalborg.dk/danmark/thorvald-odgaard-gdk596039
http://soelyst.dk-camp.dk/

 

 

Prøv også at læse disse indlæg