Skagen

af Ann Karina
Active Image
Sand, hav, hyggelige byer, spændende seværdigheder og et helt fantastisk lys er det, der gør Skagen til noget helt specielt.

Skagens helt specielle lys var årsagen til at Skagensmalerne i sin tid var så begejstrede for stedet. Lyset er ikke helt så specielt mere, men det er stadig unikt. Og har man endnu ikke besøgt det nordligste punkt i Danmark, så skylder man sig selv en stor oplevelse.

Grenen
Først og fremmest må man ud på Grenen. Det er Danmarks nordligste punkt og det eneste sted i Danmark, hvor man kan stå med det ene ben i Kattegat og det andet ben i Nordsøen. Underlig oplevelse at mærke bølgerne komme fra hver sin retning, for så at støde samme mellem ens ben.

Image
Bølger fra to have

Området bærer også tydeligt præg af de to have. På vestsiden er der den brede flade stand, som er så typisk for Vesterhavet, og på østsiden er der klitter og marehalm som kendetegner strandene ud til Kattegat.

Man kan ikke køre i bil ud til Grenen. Den længste man kommer i bil er parkeringspladsen ved fyrtårnet. Herfra må man enten fortsætte til fods eller tage Sandormen. Vælger man at gå derud, skal man regne med at det tager ca. 30 min.. Turen sker langs stranden i sand, så der kan være hårdt at tage en barnevogn e.l. med. Undervejs møder man flere tyske efterladenskaber fra krigens tid i form at store beton-bunkere. Synes man det er for hårdt at gå, kan man som nævnt tage Sandormen, og blive kørt ud til spidsen af Danmark. Sandormen er en traktor med flere anhængere på slæb. Her sidder man så på bænke, mens man bliver slæbt ud over klitterne.

Der er ingen butikker efter fyrtårnet, så husk at tage vand med.

Skagen By
Skagen By byder på rigtig mange oplevelser. Der er gågaden med mange spændende butikker og hyggelige caféer/restauranter. 

 Image
Hygge på gågaden

Lige uden for gågaden finder man en af Danmarks bedste slagtere – Slagter Munch. Den butik er absolut et besøg værd. I de gamle bydele Østerby og Vesterby finder man de gule huse med de røde tegltage og hvide “blonder”. Nede på havnen finder man de røde fiskepakhuse med fiskehandel og spisesteder. Vi købte var ivrige kunder i fiskeforretningerne, og smagte mange spændende ting.

Image
I fiskeforretningen på havnen

 

Når man er i Skagen By må man heller ikke glemme at besøge nogle af de mange spændende museer. Især Michael og Anna Anchers Hus, Skagens Museum, Skagen Odde Naturcenter og Ørnereservatet er et besøg værd.

Den tilsandede kirke
Kirken, hvis navn er Sct. Laurentii kirke, menes opført i sidste halvdel af 1300-tallet og var på den tid den største i vendsyssel. Sandflugten, som begyndte i det 16. århundrede, nåede kirken i slutningen af 1700-tallet. Menigheden måtte grave sig ind, når der var gudstjeneste. denne kamp varede til 1795 hvor kirken efter kongelig ordre blev nedlagt. Kun tårnet står tilbage som synligt minde.

Image
Kirketårnet er åbent for besøg

Det er muligt at komme op i kirketårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over området og havet.

Råbjerg Mile
Råbjerg Mile er en af de største vandreklitter i Europa. Omkring 3,5 millioner m3 sand rummer den imponerende, 35-40 meter høje sanddynge, der danner en “miniørken” på næsten 1 km2. Med en gennemsnitshastighed på 15 meter (varierer fra 0 – 30) bevæger klitten sig med den fremherskende vind mod nordøst.

Der er ikke så meget at se på Råbjerg Mile, men den er absolut et besøg værd. Det er nærmest som et ørkenlandskab, og giver et indtryk af hvor kraftig og ubarmhjertig naturen kan være.

Camping i Nordjylland
Der er mange rigtig gode campingpladser nær Skagen. Her er links til nogle af dem:

Image
Udsigt fra bunker mod Grenen

Prøv også at læse disse indlæg