Tirpitz Stillingen – Spændende museum for alle

af Bjarne Søby

Tirpitz Stillingen ligger ved Blåvand nær Esbjerg. Det er et både spændende og meget levende museum med masser at se og opleve både for børn og voksne.

Tirpitz stillingen er en del af Varde-museerne, og rummer faktisk 4 forskellige udstillinger. I forbindelse med indvielse af en ny museumsbygning, valgte man nemlig at samle 4 udstillinger i den nye bygning. Dette dels for at give udstillingerne bedre rammer, men også for at give de besøgende mere at se på – samlet på et sted.

Vi besøgte museet (igen) sommeren 2020, og der lavede vi denne video om museet og udstillingere der:

Egentligt skulle udstillingen tages ned i november sidste år, men pga. Covid-19 er udstillingen forlænget frem til foråret 2021. Så når museet igen åbner, bør du se udstillingen.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Du kan ved samme lejlighed besøge Hvidbjerg Strand Camping, der har vinteråbent denne vinter. Godt nok er alle de indendørs aktiviteter på campingpladsen lukket, men naturen omkring campingpladsen er fantastisk, så der er nok at tage sig til.

Sammenlægningen af de 4 mudstillinger virker. Tirpitz-stillingen er et spændende museum, der fortæller historier om livet på Vestkysten gennem tiderne.

Den ny museumsbygning er bygget ind i en tidligere anlægsrampe, der i sin tid opført i forbindelse med bygning af bunkeren. Den store bygning synes derfor næsten ikke, og skæmmer ikke det smukke klitlandskabDen ny museumsbygning er bygget ind i en tidligere anlægsrampe, der i sin tid opført i forbindelse med bygning af bunkeren. Den store bygning synes derfor næsten ikke, og skæmmer ikke det smukke klitlandskab

Tirpitz-bunkeren

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge den store Tirpitz-stilling vest for Blåvand. De to enorme kanonbunkers var en del af Atlantvolden og skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede før bunkerne blev færdige, og siden da har de stået som kolde vidnesbyrd om krigen lige midt i vestkystens storslåede klitlandskab.

Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet som et vidnesbyrd om Atlantvolden, Hitlers enorme bunkers-projekt. Murene i bunkerne er af 3,5 m. tyk beton, og de var designet til at kunne modstå en direkte træffer af en 1.200 kg. bombe.Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet som et vidnesbyrd om Atlantvolden, Hitlers enorme bunkers-projekt. Murene i bunkerne er af 3,5 m. tyk beton, og de var designet til at kunne modstå en direkte træffer af en 1.200 kg. bombe.

Indgangen til bunkeren er gennem en underjordisk udstillings-tunnel fra Tirpitz. Udstillingen i tunnelen giver en kort introduktion til, hvordan bunkeren skulle have fungeret – hvis den altså var blevet bygget færdig inden krigen sluttede.

Udstillings-tunnellen ind til bunkerenUdstillings-tunnellen ind til bunkeren

Kernen i bunkeren hvor kanonerne og ammunitionselevatorer m.m. skulle have væretKernen i bunkeren hvor kanonerne og ammunitionselevatorer m.m. skulle have været

Kanonbunkeren er et imponerende bygningsværk. Efter krigen stod den forladt, og det store hul der skulle rumme kanonerne blev efterhånden fyldt med vand. Børn fra området begyndte at bruge hullet som swimmingpool, hvilket ikke faldt i god jord hos deres forældre. For at få vandet ud, prøvede man at springe hul i væggen ind til bunkeren, men det lykkedes ikke.

Man kan stadig se forvredet jern og ødelagt beton i bunkeren, og det vidner om hvor stærk en konstruktion bygningen er.Man kan stadig se forvredet jern og ødelagt beton i bunkeren, og det vidner om hvor stærk en konstruktion bygningen er.

Den skjulte vestkyst

20.000 års vestkysthistorie er fortalt gennem 12 overraskende, dramatiske, interessante, gribende og uhyggelige fortællinger. Midt i rummet, der huser udstillingen, er der en gammel redningsbåd.

Man er velkommen til at sætte op i båden, hvilket er et godt sted at opleve tidsrejsen ’ Fra mammut-slette til spidstelt’.

Redningsbåden er et godt sted at opleve tidsrejsen ’ Fra mammut-slette til spidstelt’.Redningsbåden er et godt sted at opleve tidsrejsen ’ Fra mammut-slette til spidstelt’.

Tidsrejsen ’ Fra mammut-slette til spidstelt’ viser de bedste Vestkysthistorier gennem mere end 20.000 år på en let tilgængelig og sjov måde. Man kan gå på opdagelse i klitterne og finde de skjulte historier der ligger begravet under sandet. De mange fortællinger underbygges af rigtige genstande, så man kan se at historierne er sandfærdige. Her kan man høre om mammutter i Vesterhavet, om uheldige skippere, om smuglerbyen Sønderside, om skibskatastrofer og om sandet, der var ved at sluge hele Jylland. Du kan også møde de første badegæster eller høre godnatsang på guitar i det orange spidstelt.

Tidsrejsen er et af de bedste multimedieshow, vi til dato har set. Det er virkeligt godt lavet og giver en fornemmelsen af ’at være der selv’.

Udstillingen er lavet som klitterUdstillingen er lavet som klitter

I udstillingen er der desuden et børnespor, for de modige, der tør stikke hånden ind i den ukendte verden. Udstillingen forandrer sig to gange i timen (kl. hel og halv), når det bliver ‘nat’.

Tirpitz – En hær af beton

I et landskab af bunkers – en hær af beton – kan man opleve mange forskellige beretninger fra Anden Verdenskrig på Vestkysten. I hver bunker møder tankevækkende oplevelse!

I Tirpitz møder du historien om Anden Verdenskrig i Vestjylland fortalt af de mennesker, der oplevede den.I Tirpitz møder du historien om Anden Verdenskrig i Vestjylland fortalt af de mennesker, der oplevede den.

Udstillingen En hær af beton er ikke en almindelig bunker-udstilling. Her er det ikke fakta om krigens forløb eller kanonernes konstruktion der er i forreste række.

En enkelt kanon er der dog blevet plads til i udstillingenEn enkelt kanon er der dog blevet plads til i udstillingen

Der er næsten garanti for at få sat tanker i gang når man bevæger sig fra bunker til bunker og hører historien fra forskellige vinkler. Udstillingen giver masser at tale om. De mange betonbunkers på stranden vil få en helt ny betydning efter du har besøgt Tirpitz. Udstillingen er nemlig bygget op som et landskab af bunkers, der rummer masser af detaljer om de mange betonkolosser.

Rav – havets guld

I udstillingen om Nordens guld – rav, kommer man ind i en eventyrlig verden mellem ravskovens træer. Ravskoven er en verden uden mennesker. For 40 millioner år siden var ravet harpiks, der gled ned af stammerne i den mennesketomme skov. Insekter og planter blev fanget i harpiksen. Det er en fascinerende oplevelse at kigge ind i et stykke rav, der gemmer på viden om en tid, som ingen mennesker har oplevet.

Udstillingen Rav – Havets guld viser dig de flotteste fund, og man lærer at finde ud af, hvordan man kender rav, og lære at se forskel på rav og sten.Udstillingen Rav – Havets guld viser dig de flotteste fund, og man lærer at finde ud af, hvordan man kender rav, og lære at se forskel på rav og sten.

Piber, smykker og brugskunst i rav – der er meget at se i udstillingenPiber, smykker og brugskunst i rav – der er meget at se i udstillingen

I udstillingen er der et skatkammer med rav fra alle tider. Fra de ældste stenalderamuletter til de nyeste mesterværker i rav.

En model af Operahuset i Sidney – lavet i ravEn model af Operahuset i Sidney – lavet i rav

Også meget at se uden for museet

Tirpitz museet ligger lige ved siden af Tirpitz bunker 1 i et fantastisk klitlandskab. Turen gennem klitterne ud til Bunker 2 er flot, og man får virkelig oplevet den smukke natur i klitterne på første hånd.

Man kan ikke komme ind og se Bunker 2, men turen derud er det hele værd. Downloader man app’en ’Fortællinger i Naturpark Vesterhavet’, får man forslag til flere ture i området.

Se flere oplysninger og åbningstider her: Vardemuseerne

Annonce (læs mere efter annoncen)
0 kommentar
0

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar