Kør-selv-ferie: Husk de lovpligtige papirer og kend de lokale regler

af Ann Karina
fdm presse 0612 bilpapirer 01

 

Inden familien drager af sted på kør-selv-ferie og mange hundrede kilometers motorvejskørsel, er det vigtigt at kende regler og love for bilkørsel i de enkelte lande. FDM har samlet en lang række informationer på nettet som hjælp til planlægning af ferien.

Motorvejskørsel fylder en stor del af kør-selv-ferien, så det er en god idé at sætte sig ind i, hvor og hvordan, man betaler vejafgift for at køre på motorvej. I Østrig, Schweitz, Tjekkiet, Slovenien, Slovakiet, Ungarn, Bulgarien og Montenegro betaler man ved at købe en mærkat, vignette eller en elektronisk enhed, der placeres på bilens forrude. Vignetter og mærkater kan enten købes hjemmefra eller på servicestationer omkring grænsen. I Frankrig, Grækenland, Spanien, Polen, Kroatien, Serbien, Makedonien og Tyrkiet opkræves motorvejsafgiften ved betalingsanlæg på motorvejene. I Italien kan man enten betale motorvejsafgift direkte på motorvejene, eller man kan hjemmefra købe kredit på et såkaldt VIACARD. I få andre lande gælder helt andre former for regler for betaling af motorvejafgift.

”I Norge er der f.eks. betaling på flere vejstrækninger, hvor køretøjer registreres elektronisk. Der er ikke betalingsanlæg på vejene, men man kan betale afgiften på KR-mærkede tankstationer eller oprette en visitors payment-aftale og registrere sit kreditkort som betalingsmiddel. En dansk BroBiZZ kan også benyttes. Vælger man ingen af disse løsninger, sendes der en opkrævning efter hjemkomst”, fortæller FDMs feriekonsulent Frederik Valmin.

 

Kør-selv-ferie: Husk de lovpligtige papirer og kend de lokale regler

Motorvejskørsel fylder en stor del af kør-selv-ferien. Inden afgang er det derfor en god idé at sætte sig ind i, hvor og hvordan, man betaler vejafgift for at køre på motorvej. Her ses en række af Europas forskellige typer motorvejsafgift-mærkater. (Foto: FDM).

Udover pas, penge, betalingskort og sygesikringsbevis er der en række andre dokumenter, som det enten er obligatorisk at medbringe på kør-selv-ferien, eller som det anbefales at have med. Kørekort og del 1 af den originale registreringsattest er obligatoriske på kør-selv-ferien. FDM anbefaler desuden, at man bl.a. medbringer Det Grønne Kort (bevis for ansvarsforsikring), Det Røde Kort / “SOS-kortet” (bevis for kaskoforsikring) og Rejseforsikring. Sidstnævnte dækker hjemtransport, der ikke længere dækkes af den offentlige sygesikring. Husk at papirer og dokumenter aldrig bør efterlades i bilen.

Tyskland og Italien er længst fremme, når det handler om at værne om miljøet og mindske trafikkens forurening i byerne. De to lande har indført miljøzoner i en lang række byer. De tyske zoner er indført for at begrænse udledningen af skadelige partikler i byområderne, og adgang til zonen afhænger af bilens forureningsgrad. I Italien har mange større byer indført restriktioner eller forbud mod kørsel i de historiske bykerner på visse tidspunkter. Som udgangspunkt er det kun indbyggere eller personer med særligt ærinde, som kan få tilladelse til at køre i disse zoner inden for dette tidsrum.

FDM anbefaler, at man inden afrejse læser samtlige informationer om og råd til kør-selv-ferien, herunder regler for sikkerhedsudstyr, bøder, kørsel med anhænger, miniparlør m.m.

Links:
Relevante Link(s) : FDM / Kør selv Ferie

Prøv også at læse disse indlæg