Mad fra gader og gårde

af Ann Karina
Active Image
Når man er på camping, behøver man nødvendigvis ikke at købe alle sine fødevarer i supermarkedet. Mange steder kan man købe grøntsager, frugt, æg og kød på gaden og på gårde.

Alle kender sikkert til de mange boder med grøntsager og frugt langs vejene ude på landet. Her kan man som regel købe bedre og billige grøntsager og frugt end i supermarkederne. Man må leve med at man kun kan købe, hvad årstiden bringer og at grøntsager/frugt sjældent har EU-mål. Men til gengæld der tale om friske varer med stor smag. Der kan være stor forskel på både udbud og kvalitet i de forskellige boder. Så vi bruger gerne lidt tid på at finde de bedste udsalgssteder, når vi kommer til en ny campingplads.

Image

Æg også købes fra mange gårde. Og ligesom med grøntsager, kan man trygt spise disse.

Der er lidt længere imellem steder, der sælger kød. Og når man så finder et sted hvor kødets kvalitet og dyrenes velfærd går op i en højere enhed, så vil vi gerne nævnte det her.

Kirkehøjens Limousine er et landbrug med tilhørende gårdbutik på Nordfalster. Niels Hansen er 7. generation på gården Kirkehøj, der drives som traditionelt landbrug.  De har eget opdræt af Limousinekødkvæg*. 

Image

Da vi første gang besøgte gården, blev vi vist rundt i gårdens stalde og så både ællinger og det pragtfulde kvæg. Vi kunne mærke, at man var stolte at sine dyr på gården, og at dyrenes velfærd blev vægtet meget højt.

Image

Vi købte nogle bøffer af ungkvæg i deres gårdbutik og glædede os meget til at komme hjem og få dem på grillen. Jeg må sige, at det er de bedste bøffer vi nogensinde har fået. De var både meget møre, saftige og fyldt med smag. Og serveret sammen med nye kartofler og friske tomater og agurker fra lokale grøntsags boder, gjorde smagsoplevelsen var total.

Oplevelsen var så god at vi besluttede at både købe mere kød derfra og for at tale lidt nærmere med dem om deres gård og dyr.

Da jeg kom tilbage et par uger senere, var det gårdens datter der passede butikken. Jeg spurgte hende om hvorvidt det ville være for meget besvær at jeg stillede hende nogle spørgsmål. Det var overhovedet ikke noget problem og hun gik resolut ud til dyrene på marken med mig i fuld fart efter. Samtidigt fik vi en sludder om dyrene. Mens vi stod og snakkede, kom flere af køerne hen til os og andre kaldte hun hen til os ved navn. Vi var også en tur i stalden, hvor der natten forinden lige var blevet født en lille ny kalv. Derefter gik turen forbi ællingerne, der siden sidst var blevet dobbelt så store, og til sidst kiggede vi til hønsene. Alle dyrene havde masser af plads og så bestemt ikke ud til at mangle noget.

Image

Om sommeren går dyrene frit på marken og er om vinteren i stald. Når dyrene er i stald går de på jord og hø og ikke på hårde betongulve.

Gården har ca. 100 køer, hvoraf de 50 er moderkøer. De har i år udvidet med frilandsgrise, 30 stk. og 12 moderfår, der tilsammen har 22 lam. Så snart bliver det også muligt at både købe lammekød og kød fra frilandsgrise på gårdbutikken og fra deres hjemmeside. Man kan ligeledes købe både juleand og frisklagte æg. Kirkehøjens Limousine importerer også selv rigtigt lækre olivenolier og vine fra Italien, der også kan købes i gårdbutikken.

Image

Pga. den store udvidelse og der ret store udvalg af kød og pålæg, planlægger de at udvide deres gårdbutik. Dette vil blive markeret ved et åbent hus arrangement med et halloween tema i efterårsferien.  Det skal nok blive rigtigt sjovt, for både børn og voksne.

Alt i alt er den en rigtig god oplevelse at besøge Kirkehøjens Limousine og fornemme den stolthed og kærlighed disse mennesker har til deres dyr. Det er jo heller ikke uden grund, at stedet bliver anbefalet at Dyrenes Beskyttelse.

I kan læse mere om Kirkehøjens Limousine og gårdbutik på: http://www.godt-koed.dk/. Her kan også bestilles kød, der så bliver bragt til døren.

*Limousine en fransk kødkvægsrace, som kom her til landet i 1969-1970. Stammer oprindeligt fra området omkring Limoges, ca. 400 km. syd for Paris

 

Prøv også at læse disse indlæg