Overnatning i naturen – der er flere muligheder

af Ann Karina
hvidvin og sandwich

Overnatning i naturen, shelters m.m. har aldrig været så populært som nu, og jeg må da ærligt indrømme, at jeg da også er fristet. Men måske bare på en lunere årstid end i disse frostgrader vi har lige nu.

Her i weekenden var jeg ude at gå tur i Kollund Skov med nogle venner. Vi havde en sandwich og lidt drikkevarer med. Egentlig havde vi ikke planlagt hvor vi ville spise vores mad. Og da de var pivkoldt og blæste en halv pelikan, havde man ikke rigtigt lyst til at sætte sig på en bænk, eller en sten i vandkanten.

man kan kun komme til shelterne i kollund til fods
Man kan kun komme til shelterne i Kollund til fods

På et tidspunkt gik vi op ad en lille trappe, og da vi kom op, lå den fineste shelterplads med flere sheltere, bålplads med grillrist, og endda et lille toilethus. Der var også mulighed for at komme af med sit affald. Og meget vigtigt – der var læ for vinden.

flot placeret shelter i kollund skov med udsigt over fjorden
Flot placeret shelter i Kollund skov med udsigt over fjorden

Da der ikke var andre, besluttede vi at det var det perfekte sted til vores lille medbragte frokost i det fri.

Annonce (læs mere efter annoncen)
hvidvin og sandwich
Hvidvin og sandwich

Der var pænt og ryddet. Det eneste jeg lige studsende over, var at dem der havde været der før os, ikke havde slukket deres bål ordentlig. Der var stadigvæk meget varmt glødende brænde i sneen foran et af shelterne. Det kan være farligt for naturen, børn, dyr og andre der måske ikke er opmærksomme og kommer til at træde i det. Desværre er der også startet flere skovbrande m.m. på den konto.

Der er mulighed for overnatning i naturen over hele landet

Der er mange forskellige steder i hele Danmark hvor du kan overnatte i naturen på lovlig vis. Naturstyrelsen har en fin hjemmeside hvor man kan se vejledninger i hvordan og hvor det er lovligt.

hyggeligt med en pause i et tomt shelter midt i skoven
Hyggeligt med en pause i et tomt shelter midt i skoven

Fri teltning

Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt – uden at spørge om lov først. For at det ikke skal udvikle sig til campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted – og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted.

Primitiv overnatningsplads

Naturstyrelsen har i mange skove pladser, der er anlagt til overnatninger med telt, tarp eller lignende konstruktioner. Overnatningspladsen kan ligge i en lysning og er ofte markeret med en rød pæl. Der er som regel en bålplads og i visse tilfælde også en vandhane. Der kan være mindre shelters på små lejrpladser. Man kan ikke booke primitive overnatningspladser – det foregår efter først-til-mølle-princippet. Du må ikke benytte pladsen til mere end to overnatninger i træk.

der er endda bålplads og grill
Der er endda bålplads og grill

Lejrplads

Naturstyrelsen tilbyder lejrpladser til større grupper, f.eks. spejdere, skoler og børneinstitutioner. Pladserne kan have shelters, men det kan også bare være en stor eng med bålplads, ofte med adgang til drikkevand. Store grupper skal altid reservere store lejrpladser på forhånd for at have fortrinsret til pladsen.

Der kan være begrænsning på, hvor mange nætter, man kan reservere pladserne afhængig af hvor søgt pladsen er, årstiden, størrelsen etc. – hvordan vil i givet fald fremgå i forbindelse med reservationen.

Der er selvfølgelig en masse regler forbundet med brug af disse pladser. Naturen skal skånes og der må på ingen må holdes vilde fester eller lignende. Støjende adfærd og brug af højtalere, musikinstrumenter m.m. på en støjende måde er forbudt.

man kan læse gældende regler på en infotavle
Man kan læse gældende regler på en infotavle

Kan man reservere?

For fri teltning og primitive overnatningspladser er det ikke muligt at reservere. 

Hvis du vil overnatte på en af lejrpladserne, kan du reservere plads. Da rigtigt mange gerne vil benytte sig af muligheden for overnatning i naturen, og der er der lidt begrænsede pladser, anbefales det at man gør det i god tid. Og af hensyn til andre, at man husker at afbestille, hvis man ikke skal bruge pladsen alligevel. 

der er også borde og bænke til at spise ved
Der er også borde og bænke til at spise ved

Hvis man ønsker lidt mere kontrollerede forhold, er der flere og flere campingpladser der tilbyder glamping – og teltløsninger. Man kommer selvfølgelig tæt på naturen, men det er nok ikke helt det samme som at overnatte direkte i skoven.

Klik her for reservation af overnatning i naturen

Klik her for at læse mere om overnatning i naturen.

Annonce (læs mere efter annoncen)
0 kommentar
0

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar