Så hoppede vi også med på SUP Board bølgen

af Bjarne Søby
sup board på storebælt

Vi er helt solgt. Vi havde ikke lige set det komme, men vi er blevet så glade for vores SUP Board og ikke mindst de oplevelser og glæder, som de giver os.

SUP Board er en forkortelse af Stand Up Paddle Board. Det er i princippet noget der minder om et surfbræt, men det er lidt større og man står oprejst på det, og padler sig frem gennem vandet med en paddel.

Tidligere var det et fast bræt, men i de senere år er der kommet mange oppustelige modeller på markedet, og det gør dem virkelig velegnet til camping. De hverken fylder eller vejer særlig meget, og er lige til at puste op, når man skal bruge dem.

Fantastisk at opleve naturen fra vandet på et SUP Board

Lige så smukt det er at spadsere langs vandet og kigge ud, lige så smukt er det at sejle stille og roligt langs bredden og kigge ind. Men opleve stedet og naturen på en helt anden måde. 

Sejler man på en sø, glider man stille og nærmest lydløst af sted. Sejler man langs stranden, er det ofte lidt mere livligt pga. bølger, men stadig væk. Det er en dejlig oplevelse.

sup board kan tages med overalt
Så er vi klar til at tage ud. Våddragten er en god ting i Danmark, hvor vandet ikke altid er varmt.

Man bestemmer selv tempoet. Man kan tonse afsted, eller tage det stille og roligt. Det gør vi som regel. Ofte stopper vi op, sætter os på brættet og nyder omgivelserne.

Man træner hele kroppen på et SUP Board

En bonus ting ved at sejle SUP Board er, at det er god træning for hele kroppen. Man bruger næsten alle muskler i overkroppen på at padle – også når man tager det stille og roligt. Det var vi sådan set forberedt på, inden vi startede. 

Men at vi også fik trænet ben, mave og hofter (hvilket vi tydelig kunne mærke efter vores første tur), kom bag på os. Men det giver sig selv. Man står hele tiden og flekser i ben og underkrop for at holde balancen. Så det at sejle SUP Board er virkelig god CORE-træning.

sup board pakket sammen
Et SUP Board fylder ikke meget når det er pakket sammen. Bræt, paddel, sikkerhedsline, pumpe, redningsvest og våddragt kan alt samme være i tasken.

Balancen kommer af sig selv

Når man første gang rejser sig op og prøver at stå på et SUP Board, så er der næsten garanti for, at man ryger i vandet. Så derfor… når du skal prøve det for første gang, så sæt dig på brættet og sejl ud til en vanddybde på min. 1 meter. Falder du i på lavere vand, rammer du bunden og risikerer at slå dig slemt. Det skete for Ann Karina, der havde ondt i ryggen i over en måned efter et fald på lavt vand.

Man lærer hurtigt at holde balancen, og så bliver det sjovt at sejle. 

sup board under storebæltsbroen
Man får mulighed for anderledes oplevelser med et SUP Board. Her er vi sejlet under Storebæltsbroen

Vær nu ikke dum – tag et begynderkursus

Vi startede som så mange andre ved at smide vores SUP Boards i vandet og så lære af vores fejltagelser.

Både Ann Karina og jeg har sejlet meget, og kender derfor til vind og strøm. Men det kom alligevel bag os, hvor kraftig især vinden påvirker ens sejlads. Når man står op på brættet, virker ens krop som et stort sejl, og det kan kræve god fysik og mange kræfter at sejler mod vinden.

Vi var ude og sejle på Geiranger Fjorden i Norge. Vi havde taget højde for tidevandet, så vi sejlede ud netop da tidevandet ville vende. Vi regnede med at tidevandet ville hjælpe os hjem. Det gjorde det sådan set også, men på vej hjem blæste det op og vi fik kraftig vind fra siden. Det gjorde det meget svært for os at holde kursen ind mod bunden af fjorden, da vi blev blæst ind mod fjordens side. 

sup board på geiranger fjorden
Ann Karina på ved ud gennem Geiranger Fjorden. En fantastisk smuk tur.

Til sidst gav vi op, satte os ned for at mindske vindfladen, og padlede sikkert ind.

Vores pointe er, at kender du ikke til vind og sejllads, så tag et begynderkursus inden du tager ud p å egen hånd. Der er kurser i hele Danmark, og de tilbydes endda på flere campingpladser – f.eks. CampOne Bøjden Strand.

På et par timer, har du lært at styre dit SUP Board og de vigtigste sikkerhedsrutiner. Det vil komme dig til gode senere. 

Alle kan være med

Et begynder SUP Board kan købes i de fleste varehuse. De er ikke den bedste kvalitet, men de fleste er fine til at starte ud med. Så kan du til en forholdsvis lav pris finde ud af, om det at sejle SUP Board er noget for dig.

Vi har købt billige SUP Boards og vi er glade for vores. De har givet mange gode oplevelser, og det er helt noget, vi fortsætter med. Vi opgraderer nok vores SUP Boards næste år, da vi i takt med mere erfaring, også får flere ønsker til kvalitet, styrke og manøvredygtighed.

sup board er nu en del af vores udstyr
Vores SUP Boards nu er en fast del af vores udstyr, og er altid med på tur.

Så hvis du vil i gang med SUP Board, så er mit råd. Køb et billigt bræt, tag et begynderkursus, og tag ud og sejl. Du bliver overrasket over hvor dejligt, det er.

Prøv også at læse disse indlæg

2 kommentarer

Anne 22. juni 2022 - 23:23

Hej Bjarne.
Er der nogle regler for om og hvor man må paddle i Norge?

Vh Anne

Bjarne Søby 23. juni 2022 - 9:15

Hej Anne,

Jeg ved det faktisk ikke. Men jeg tror ikke at der er restriktioner på fjorderne. 🙂

Mvh,
Bjarne

Du kan ikke kommenterer