Annonce (læs mere efter annoncen)

Sådan får du campingvognen til at stå stabilt

af Bjarne Søby

Mange kender vittigheden ’Don’t come knocking if the caravan is rocking’. Men faktisk er det ret irriterende, hvis campingvognen rocker, når man bevæger sig rundt inde I den. Men det kan du let gøre noget ved selv.

Sørg for et fast underlag

Campingvognens støtteben skal sørge for at campingvognen står sikkert og stabilt. Men det kan de kun gøre, hvis de står ordentligt på underlaget. 

Normalt har støtteben kun en lille berøringsflade mod underlaget. Det er fint nok på fast underlag som sten eller fliser. Men i sand eller på græs kan den lille berøringsflade betyde at støttebenet borer sig ned i underlaget, og dermed forringer støtteevnen. 

Nogle løser dette problem ved at lægge små plader under støttebenene, men de fleste vælger nok at montere en støttebensplade under hvert støtteben. Så er de altid klar til brug, og støttebene står godt på alle underlag.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Monteres der støttebensplader under støttebenene, er de altid klar til brugMonteres der støttebensplader under støttebenene, er de altid klar til brug

Støttebensplader er som regel lavet af plastik og monteres let under støttebenet med stang, der sikres med en split. Der findes flere producenter af støttebensplader, og kvaliteten kan variere. Vigtigst er det er sikre af sikringspinden er af metal, og af pladerne er lavet i en så kraftig kvalitet, at de ikke splintrer første gang, der kommer vægt på dem.

Støttebensplader kommer typisk i sæt med 4 pladerStøttebensplader kommer typisk i sæt med 4 plader

Prisen ligger typisk lige omkring 100,- kr.

Brug klodser til at udligne ujævnheder

En forudsætning for at støttebenene kan gøre campingvognen stabil er, at de kan presse hårdt mod underlaget. Det kan nogle gange være lidt af en udfordring på ujævne eller kuperede enheder, hvor støttebenet i nogle tilfælde ikke kan nå ned til jorden.

Løsningen er at lægge en klods eller flise under støttebenet. I nogle tilfælde kan man også bruge en kile.

Klodser fylder dog ret meget og fliser er for tunge at køre rundt med. Løsingen på dette problem kan være at anskaffe sig et pladesæt, der kan bruges under støttebenene.

Med plader udformet som byggeklodser kan man udjævne niveauforskelle på enhedenMed plader udformet som byggeklodser kan man udjævne niveauforskelle på enheden

Carbest har udviklet et ret smart sæt bestående af fire lave klodser. Hver klods er 3,3 cm høj, og de kan stables så er kan udligne højdeforskellen fra 3,3 cm til 13,2 cm, hvilket normalt er nok. Klodserne klikkes sammen lige som Legoklodser, så de er stabile og lette at have med at gøre.

Sæt med 4 niveauklodser fra CarbestSæt med 4 niveauklodser fra Carbest

Hver plade vejer 310 gr. og måler 21 x 21 x 3,3 cm.

Støttebukke gør campingvognen helt stabil

Det er ret let at få en mindre campingvogn til at stå helt stabilt alene ved hjælp af campingvognens støtteben, så kan det kræve lidt mere med en lang campingvogn.

Grunden er, at der ved lange campingvogne er langt mellem støttebenene og campingvognens hjul. Det gør at campingvognen lettere ’fjedre’, når man bevæger sig rund inde i den, og det giver rystelser.

Løsninger er ligetil. Man sætter ekstra ’støtteben’ i form af støttebukke ind under vangerne mellem støttebenene og hjulene i begge sider af campingvognen. Det betyder rigtig meget for stabiliteten og fjern stort set alle vibrationer og rystelser. 

En støttebuk under vangen giver rigtig god støtte, og gør campingvognen meget stabilEn støttebuk under vangen giver rigtig god støtte, og gør campingvognen meget stabil

Ligesom med støttebenspladerne findes støttebukke i flere kvaliteter og prislejer, og man bør sikre sig, at de er solidt lavet i metal, og kan justeres trinløst i højden.

En støttebuk skal kunne indstilles trinløst  for at kunne indstilles optimaltEn støttebuk skal kunne indstilles trinløst  for at kunne indstilles optimalt

Disse produkter er fra Reimo. Du kan finde dem – eller tilsvarende – hos de fleste danske campingforhandlere

Annonce (læs mere efter annoncen)

Prøv også at læse disse indlæg