Sommertur ’09: Klim Strand Camping, Del 2

af Bjarne Søby
Klim Strand, Del 2

Vi har haft en del byger under vores ophold her på Klim Strand, og vejret har ikke altid været til udendørs aktiviteter. Men nogle ture er det da blevet til og Line har lært at campingpladsens store indendørs legeland er samlingsstedet for pladsens børn og unge, når vejret er gråt og trist.

Det indendørs legeland (eller ‘hallen’ som Line og hendes veninder kalder det) er ca. 1 år gammelt. Legelandet domineres af et kæmpe klatrestativ og desuden er der rutsjebane, karruseller, og en masse andre ‘legepladsinstrumenter’, som vi ikke kender navnene på.

Klim Strand, Del 2
En pram, der trækkes fra bred til bred?

Men hovedsagen er, at der er masser af plads til leg. Her kan man lege tag-fat, jorden er giftig osv. – kun fantasien sætter grænser. Legelandet er faktisk så stort, at der er plads til flere forskellige grupper kan legeforskellige lege på samme tid.

De mindre børn drøner larmende rundt og leger, mens de større børn, mere ‘hænger ud’ – enten i toppen af klatrestativet eller ved en af hulerne i Legelandets hjørner. Fra tid til anden sker det da også at de større børn ‘nedværdiger’ sig til at lege tag-fat e.l. med de mindre børn. Wink

Klim Strand, Del 2
En lidt anderledes gangbro 🙂

Underlaget i Legelandet er kuperet og blødt, så man har ikke så let ved at slå sig, hvis man skulle falde i legens hede.

Også forældre er der tænkt på. Der er et stort område med borde og stole, hvor forældre kan sidde og holde øje med deres børn. Her er der også trådløst internet, og vi så flere fædre sidde og checke emails m.m. mens deres børn morede sig i Legelandet.

Klim Strand, Del 2
Område med borde og stole til forældrene – og selvfølgelig også til børnene.

Når man ser Legelandet, vil de fleste nok ikke se andet end – ja – et legeland. Men også i Legelandet på Klim Strand er egnens historie genfortalt i billeder og udformning.

Jammerbugten har fået sit navn pga. af de frygtede sejlforhold i bugten. Der er ofte en stærk strøm og den vestlige vind førte skibene ind på kysten. Resultatet var en masse skibsforlis, der krævede mange menneskeliv. Navnet “Jammerbugten” henviser altså til de mange, der satte livet til.

Klim Strand, Del 2
Udsigt fra stranden og ud over Jammerbugten. Her forliste mange skibe og mange liv gik tabt

Lokalbefolkning på egnen profiterede godt af de mange skibsforlis. Strandingsgods indbragte mere fiskeriet, og man forsømte ikke at søge at tilrane sig gods, der skyllede op på stranden. Faktisk var der så mange penge i strandgods, at ikke alle gad at vente på at et skib skulle gå på grund. Så i stedet for at vente på et forlis, så forsøgte nogle aktivt at frembringe at skibene forliste.

Om natten eller sidst på aftenen og når vind og strøm var gunstig, så red nogle skumle personer på heste i klitterne med tændte lygter. På afstand og i dårlig sigtbarhed lignede dette lanterne på et skib, der bevægede sig i bølgerne. Dette syn kunne lokke et skib længere ude ind på det lave vand ved kysten, og så slog disse Strandrøvere til.

Det er måske ikke det mest flatterende stykke egnshistorie, men alligevel er den genfortalt i Legelandets udformning.

Klim Strand, Del 2
Udsigt fra ‘skibsdækket’ ind over ‘vandet’ til ‘stranden’

Klim Strand, Del 2
Kanoner hjalp ikke meget mod Strandrøverne

Når man kommer ind i Legelandet, så træder man ud på et skibsdæk. Her er stormasten med et sejl i toppen, her er kanoner klar ved skibets ræling, og fra rælingen kan man se ind over stranden med vand, revler, sand og marehalm. På væggene er der afbilledet ryttere med lanterner – ventende i klitterne på deres bytte på havet.

Klim Strand, Del 2
Ryttere med lanterner til hest i klitterne er afbilledet i Legelandet

I Legelandet er der også bygget en klatrevæg. Den er er 8 m. høj og bygget som en klippeside. Flere gange om ugen afhængig af sæsonen, kan man prøve kræfter med klatrevæggen. Der er en instruktør, som sørger for udstyr, gode råd og sikkerhed.

Klim Strand, Del 2
Her får Line sele og reb på inden turen op ad klatrevæggen.

Line prøvede at klatre på væggen, og det var en hård tur. Line er aktiv sportsudøver, og er både stærk og i god form, men hun måtte bruge alle sine kræfter for at kunne komme op og røre loftet over klatrevæggen.

Klim Strand, Del 2
Det er en hårdt at kravle op til toppen af klatrevæggen

Klim Strand, Del 2
Sikkerheden er i top, og instruktøren kommer med gode råd undervejs

Klim Strand, Del 2
Efter endt tur op, kan man repelle ned til gulvet igen

Også når det gælder klatrevæggen er det tænkt på campingpladsens stilfærdige, men allestedsværende tema. Klatrevæggen er nemlig udformet som Bulbjerg – Danmarks eneste fuglefjeld.

Bulbjerg ligger kun ca. 13 km. fra Klim Strand, og er en kalkknude, der rejser sig 47 m. over Vesterhavet. Her yngler ca. 500 fugle par hvert år, og de fleste af disse er mågearten Riden.

Klim Strand, Del 2
Bulbjerg – Danmarks eneste fuglefjeld

Man kan køre i bil til toppen af Bulbjerg. Der er en udmærket (men smal) vej, og skiltningen er fin. På toppen af Bulbjerg er der en parkeringsplads, og herfra kan man så gå de sidste meter ud til toppen og kanten af kalkknuden. Der er storslået udsigt over havet og den barske natur ved Lild Strand og ofte kan man se helt til Hanstholm og Rubjerg Knude mod nord.

Klim Strand, Del 2
Udsigten oppe fra toppen af Bulbjerg er helt fantastisk

Der ligger et par bunkers fra 2. verdenskrig der. Den ene er inddraget til toiletter, og den anden er en observationsbunker hvorfra man har den flotteste udsigt.

Klim Strand, Del 2
Observationsbunkeren på toppen af Bulbjerg

Fra parkeringspladsen går der en trappe/sti ned til stranden, og det er fra stranden man får det bedste kig på selve Bulbjerg.

Klim Strand, Del 2
Stranden nede ved foden af Bulbjerg

Man kan komme helt tæt på knuden, og afhængig af vejret (og især bølgerne) kan man kan gå ind under kalkknuden. Da vi var der, måtte vi smide sko og strømper for at gå ind under Bulbjerg.

Klim Strand, Del 2
Man kan gå ind under kalkknuden, og både klippe og de mange måger

Det var både underligt og spændende at gå ind under kalkknuden, og dels se de spændende og forrevne klippeformationer, og dels se de mange fugle, der enten hænger i blæsten ud for klippevæggen eller sidder i de utallige reder på klippesiden.

Klim Strand, Del 2
Der er reder overalt på klippesiden

Klim Strand, Del 2
Denne måge-unge er lige ved at lære at det er en dårlig ide at svømme i Vesterhavets brænding. Den klarede sig i land bagefter – noget fortumlet med uskadt.

I det hele taget er stranden langs Vesterhavet et fantastisk smukt område. Evigt foranderligt og evigt i bevægelse. Der er flere små stier fra campingpladsen og ned til stranden, så man har let adgang til stranden, næsten uanset hvor på campingpladsen, man bor.

Det er også muligt at opleve stranden fra en hesteryg. Klim Strand samarbejder med stutteriet Valhalla og kan derfor tilbyde rideture på Islandske heste langs kysten i Jammerbugten. Vi prøvede det ikke selv. Dels kan vi ikke have Sissel med og dels – når vi nu skal være helt ærlige – så er det at ride ikke lige os. Men efter hvad vi har hørt fra folk, der har prøvet det, så skulle det være en storslået oplevelse.

Børn kan også prøve at ride mens de er på Klim Strand. Der er heste i en fold på campingplads, og her kan børn få trækture rundt i folden.

Klim Strand, Del 2
Folden med heste på Klim Strand

Jeg vil slutte denne artikel af i børnehøjde. Klim Strand giver nemlig også børn en fem-stjernet oplevelse, når det gælder toilet- og badefaciliteter. Børnene har deres eget toilet, bade og vaskerum i servicebygningen. Her er alt i lavet i børnehøjde, og pladsens børn er udmærket klar over, at dette rum er til for dem.

Klim Strand, Del 2
Børnenes bade- og toiletrum på campingplads. Super flot og alt er i børnehøjde

Vi bor næsten lige over for Børnerummet, og vi hører tit børn fortælle deres forældre, at her har de ikke adgang. “Kun for børn!”

Klim Strand, Del 2
Det er da klart at børnene vil have dette rum for dem selv

I den næste artikel kan du bl.a. læse om Wellness- og Pool-området her på Klim Strand. Det er nemlig blevet tid til lidt selvforkælelse

Links:
Hjemmeside: Klim Strand
Gå til del: 1234
Send til Facebook  

Prøv også at læse disse indlæg