Fluefiskeri ved Auvergne og Lozère

af Torben Næss
torben naess artikel 2 01

Her er en fortælling mere fra Torben Næss. Også denne artikel handler dels om lystfiskeri i Frankrig, men i ligeså høj grad om den smukke og spændende natur i området omkring Auvergne og Lozère

Straks da jeg ud ad mit hotelvindue på 1. sal kigger mod øst, ser jeg over trætoppen vulkankeglen, og da jeg derpå går over til det andet vindue, ser jeg mod syd til venstre en anden, skråt afskåret vulkankegle og til højre for den Jonas-grotterne, hvor vore forfædre boede i drypstenshulerne med stalaktiter, der vokser nedad, og stalagmiter, der vokser opad, efterhånden som vandet siver gennem klippen og aflejrer den hårde kalk.

På min ‘Tour de France med fiskestang’ er jeg nu kommet til det største, sammenhængende vulkanområde i Europa lige nordvest for Massif Central. Hele dette område hedder Auvergne og er et højland med sne om vinteren. Det omfatter flere départementer, hvoraf det centrale er Puy-de-Dôme med “hovedstaden” Clermont-Ferrand, men det omfatter for eksempel også départementet Cantal.

Disse vulkanske bjergtoppe hedder her puys, og de er talrige, stedvis ser man dem side om side horisonten rundt. Den ene af dem hedder Le Puy de Dôme og har givet navn til départementet, den løfter sig svimlende op til 1464 meter over havet med et flot udsyn oppefra og ligger stik vest for byen Clermont-Ferrand. Man kommer op til foden af den ad en ti grader stejl vej, den modsatte vej nærmest falder man ned i byen, hvis man ikke skifter ned til tredje gear som motorbremse. Tidligere kunne man mod betaling på 4,50 € køre op til toppen i egen bil, nu skal man parkere på en plads og derfra betale for en busbillet op til toppen.


Le Puy de Dôme

Den ældste vulkan daterer sig treogtyve millioner år tilbage, den yngste er kun seks tusinde år gammel, men de er nu alle inaktive, heldigvis. Mod nord ser man et helt rundt krater i Puy de Pariou, det virker bekendt og er da også det, som Volvic bruger som reklame for sit klare “franskvand”.

Når man kører gennem de små byer, er kantstenene gråsorte og jorden ved siden af brunsort, det er størknet lava, der som flydende lava i en strøm er kommet fra det flydende magma-lag under jordskorpen. Efter hundrede år er lavaen frodig, så der vokser både træer og buske overalt.

Mod syd ligger Puy de Sancy, det højeste punkt i Auvergne med sine 1885 meter over havet. Man kommer derop ad 864 trappetrin og ser derfra ud over Lac de Pavin, Pavin-søen, som man let kan køre til i bil via byen Besse vest for byen Issoire ved Allierfloden, der har givet navn til départementet mod nord med hovedbyen Moulins, se kapitlet om Allierfloden. Pavin-søen tiltrækker mange lystfiskere på grund af sine store ørreder, stallinger og krebs. Den afvandes af floden Couze du Pavin, som munder ud i Allierfloden ved Issoire, hvortil man kommer ad den gratis motorvej A 75. Alle afvandingsstrømme hedder her en couze.


Lac Pavin

Vulkankraterne er ofte opfyldt af vulkansøer, således også Sancy, den yngste med seks tusinde år på bagen. Det er den, der inspirerede Jules Verne til den legendariske beretning om “Rejsen til Jordens indre”. Allerede ved indkørslen til Auvergne mødes man foruden et skilt om vulkanområdet af et skilt med tegninger af langrend, af lystfiskeri og af osteproduktion. Det var Charles de Gaulle, der engang sagde, at man jo ikke kan styre et land, der laver 427 forskellige slags oste – det kunne han heller ikke, og det har de efterfølgende præsidenter da heller ikke kunnet, men det er næppe ostenes skyld, snarere franskmændenes.

Efter en yderst regnfuld og kølig sommer det år i dette område i juli og august havde der nu været en uge med sol og vindstille. Det var håbløst at fange noget i Pavin-søen i det vejr, men Couze du Pavin var overdækket af træer langs bredderne. Der var ganske vist kun plads til korte kast med fluestangen, men jeg “raslede” løsline ud gennem løberingene og lod vådfluen på flydeline og kort forfang glide nedad med strømmen, hvorpå jeg kunne animere den til at “kæmpe sig” opstrøms igen. Det var jo aldrig gået med en tørflue, kun nedstrøms, opad igen ville den ikke kunne andet end at skræmme fiskene.

På en stille times tid fangede jeg to smukke, mindre bækørreder, der genvandt friheden, da jeg allerede i femte kast havde fanget en “regnbue”,der ved hjemkomsten til hotellet vejede 1375 gram og målte niogtredive centimeter i længden.


Regnbueørred

I nærheden af Le Puy de Dôme ligger et museum for området, Vulcania, som absolut er et besøg værd. Bemærk at der uden for sæsonen er lukket mandag og tirsdag, til gengæld er der åbent lørdag og søndag. Man ser kratere, man hører vulkaner eksplodere i udbrud, man kommer ind i et lokale og må holde godt fast i et gelænder, for man bliver udsat for voldsomme jordskælv, der er utroligt virkelighedstro. En virkelig rystende oplevelse, må jeg sige, en man vil huske for resten af sit liv.


Vucanica

Der er en udmærket campingplads ved byen Besse, men man kan også køre en halv time længere til Le Lac des Estives ved Montgreleix i Cantal.

Her er der tre hektar med en syv og en halv meter dyb put-and-take-sø udelukkende forbeholdt fluefiskeri, hvis man er til denne form for ferie med stenhytter, træhytter og campingvogne til leje, men ellers kan man på engelsk kontakte Glen Grapinet og hans 100 mand store fiskeguides på tlf. fra DK +33-6-16.37.27.91 (i Frankrig 06.16.37.27.91) og her få hjælp til fiskeri i dette enestående, naturskønne område i Europa.

Herfra kan man køre til regionen La Lozère og ved byen Langogne campere ved den smukke opdæmningssø Lac de Naussac, hvor man også kan fiske samt sejle, bade, spille tennis, spise og hygge sig i egen campingvogn, autocamper eller leje hytte, kort og godt holde ferie og blive solbrændt i 1100 meters højde over havet, jf. annoncen herfor i AltOmCamping.dk.

Knæk og bræk til de fiskende campister og god tur til både dem og de ikke-fiskende.

Tekst og fotos: Torben Næss

Links:
Send til Facebook  

Prøv også at læse disse indlæg