Fotoskolen Del 8 – De sidste tips og gode råd.

af Webmaster

 Velkommen til sidste afsnit af Altomcamping’s Fotoskole. Jeg vil runde af med et kort afsnit, med de sidste tips og gode råd som små overskrifter. 

De sidste tips og gode råd.

Gå tæt på.

Et af de hyppigste og klassiske “begynderfejl” er kedelige og uinteressante billeder, hvor motivet befinder sig alt for langt væk. Af en eller anden grund mener “nybegyndere”, at selvom man egentlig blot ville fotografere den afslappede stemning foran campingvognen, så skal hele enheden med buske og træer nødvendigvis også med på billedet, så motivet – familien der slapper af – ender med at udgøre måske 10 % af billedet. Resten er græs, beplantning, campingvogn, fortelt og himlen.

 Du får et betydeligt stærkere billede, ved at gå tæt på dit motiv. Du behøver sjældent at have hele “scenen” med – med mindre det er “hele scenen” der er udpeget til at være dit motiv naturligvis.  

 Selvom du går tæt på, så vil ingen være i tvivl om den scene du befinder dig i. Befinder du dig på et marked, så gå tæt på de handlende, eller gå tæt på de lokale specialiteter og varer. Tro mig, du VIL få et bedre billede, frem for de klassiske vidvinkel billeder taget fra et hjørne af markedet. 

Skift position og perspektiv.

Rigtig mange glemmer at skifte position og perspektiv, mens de fotograferer det samme objekt eller motiv. Er motivet en seværdighed, så er jeg sikker på den pågældende seværdighed ikke kun tager sig godt ud set lige forfra. Prøv at betragte seværdigheden fra siden og måske bagfra også. Oftest vil du opdage en seværdighed rummer motiver fra mange forskellige vinkler. Glem ikke at undersøge seværdigheden for interessante detaljer. De små detaljer kan ofte være ligeså interessante som selve seværdigheden i hel figur. 


Berlinmuren fra et perspektiv som vestberlinerne oplevede den, med mine 1,98m.

Hovedparten af alle turist og feriebilleder bliver taget fra den højde personen nu engang har. Ofte er den højde ikke nødvendigvis den rette højde, til at gengive motivet på ønsket vis. Overvej om du skal gå ned i knæ for at tage billedet, det kan også være du skal den anden vej – altså op af. Kig dig omkring og se om der er noget du kan kravle op på, eller blot nogle trapper der bringer dig et niveau eller to højere op. 

Ud-Af-Vinduet-Billeder.

Kort og godt – Tag kun billeder ud igennem forruden. Billeder taget ud af sideruderne under kørsel kommer der sjældent noget godt ud af, med mindre man har styr på sit kamera og har rutinen i at lave den type fotos. Dette skyldes omgivelserne til siderne bevæger sig enormt hurtigt forbi objektivet eller kameraet. Motivet eller landskabet vi har foran os, vil ofte være at betragte som et stillestående motiv, hvorfor chancen for gode billeder ud igennem forruden er betydelig større. 

Tænk på det som en historie.

En historie har altid en begyndelse, handling og afslutning. Det samme skal gælde for de billeder du tager fra campingturen. Start allerede hjemmefra med de første billeder, og skyd en serie hvor i pakker campingvognen, eller autocamperen. Fortsæt “historien” med løbende billeder som i efterhånden kommer frem. Afslut “historien” med billeder der indikerer i enten er på vej hjem eller er kommet hjem. På denne måde kan den som skal se billederne, nærmest få lov at føle selv at være med på turen. 

Børn.

Der bliver taget rigtig mange billeder af børn i fugleperspektiv, ganske enkelt af den årsag at fotografen ikke gør sig den ulejlighed at gå ned i knæ for at komme på samme højde niveau som barnet eller børnene. Du skal helt ned på gulvet, så du og kameraet kommer i niveau med børnene der skal fotograferes. Giv dig god tid, vent til barnet eller børnene har vænnet sig til at du er der med et kamera. Vent til de igen begynder at lege eller udføre en aktivitet. 

Salgsfoto

Skal du have taget billeder af campingvognen, fordi du vil sætte den til salg, må du ikke undervurdere betydningen af billedernes kvalitet for resultatet af dit salg. 

Først og fremmest skal du sørge for at have vasket og rengjort campingvognen. Dernæst skal du overveje en location hvor campingvognen træder frem og tager sig bedst ud. Det kan være på en skøn campingplads, hvor man i baggrunden kan ane en smuk udsigt, det vil gøre at potentielle købere vil kunne identificere sig med hele scenen omkring campingvognen, og ikke blot selve campingvognen isoleret set. 

Et billede af en campingvogn der er gemt i en garage eller carport, ser ikke særlig indbydende eller interessant ud, så kan campingvognen ellers være nok så interessant og lækker. 

Til fotografering af interiør skal du benytte en bred vidvinkel optik. Det giver den fordel at rumfornemmelsen vil opleves større når man betragter billedet isoleret set – som en potentiel køber. Her gælder det at få ryddet op, og pakket alt unødvendigt inventar af vejen. Husk at dække op med lidt pynt i rundsiddegruppen. Det kan være et fad frisk frugt på bordet og et par puder i sæderne.

Fotojura.

Jeg skal ærligt indrømme, fotojura er ikke det emne jeg har brugt mest tid på at studere og sætte mig ind i, men har dog et lille kendskab til det alligevel. 

Formelt set er lovgivningen formuleret i straffelovens § 264 og § 264a. Kort fortalt går det ud på følgende:

  • På offentlige steder må du fotografere ligeså meget du har lyst til. Det gælder gader, stræder, butikker, personer og andet godt folk. Dog er der visse undtagelser. Såfremt der er tale om personer der befinder sig i nød eller på anden vis i krænkende situationer, må du ikke fotografere dem. Dvs. det er ulovligt at fotografere en tilskadekommen person. Hvis politiet eller anden offentlig myndighed har udstedt et forbud mod at fotografere, vil forbuddet naturligvis være hævet over lovgivningen. Eksempler på disse er Frederiksberg Have samt Barokhaven i Hillerød. Her har Slots og Ejendomsstyrelsen udstedt generelt forbud mod fotografering uden forudgående tilladelse.

 

  • Befinder du dig på et offentlig sted, vil det ikke være tilladt at fotografere ind på privat område, eller henover et privat område. Eksempelvis er det ulovligt at stå på en offentlig vej, og fotografere en privat bolig, uden forudgående tilladelse fra boligens ejer. Det er loven om privatlivets fred der gør sig gældende her. 

 

  • I sagens natur vil det derfor også være ulovligt at fotografere uden tilladelse når man befinder sig på et privat område.  

En ting er lov og jura, noget andet er sund fornuft og god etik. Er der tale om du ønsker at gå helt tæt på en eller flere personer, er det min anbefaling du altid spørger først. Uanset om du juridisk har lov til at fotografere personen eller ej. Det er sjældent man får et nej. 

Det sidste jeg vil nævne omkring fotojura handler om ophavsret. Lovgivningen er skruet sådan sammen, at fotografen der har taget et billede, helt automatisk besidder ophavsretten, til det pågældende billede. Det betyder det er ulovligt for en hvilken som helst anden, på nogen måde at anvende billeder i nogen sammenhæng, uden forudgående tilladelse fra rettighedshaveren. 

Sikkerhed

Backup.

Det kan ikke siges tit nok. Sørg for at tage en backup af dine vigtigste billeder på computeren. Gem billederne på en ekstern harddisk du placerer hos et andet familiemedlem, en ven eller i bankboksen. For mange udgør billedarkivet et helt liv igennem en menneskealder, går disse billeder tabt pga. tyveri, brand eller beskadigelse vil selv markedets bedste forsikringer ikke kunne dække tabet af de mange års minder. 

Jeg kommer til at tænke på fyrværkeri katastrofen i Seest, hvor mange fra det ene øjeblik til det andet havde mistet deres hjem og alt hvad de ejede. I flere interviews til pressen gik den største bekymring for mange over tabet af familiens billedsamling. De materielle tab skal nok blive dækket af forsikringen, men et liv i billeder kan ikke lige gendannes fra den ene dag til den anden. Gør jer derfor den ulejlighed at få taget backup af billederne, og dem backup på en anden lokation end jeres bopæl. Gør det lige nu, lad være med at vente til i morgen. Nu har jeg sagt det Laughing

Tyveri

Fotoudstyr af enhver art er guf for tyveknægte. Opbevar derfor udstyret med omtanke. Lad ikke den store spejlrefleks samling ligge frit fremme på bagsædet, og lad være med åbenlys at vise alt og alle hvor meget flot og dyrt udstyr du er i besiddelse af. Det kan desværre hurtigt ende med, du pludselig står uden noget udstyr overhovedet. 

Afslutning.

Så er vi noget til vejs ende i denne omgang af Fotoskolen. Jeg håber det er lykkedes mig at skrive afsnittene i et forståeligt sprog, og at i ikke mindst har kunne drage nytte af nogle af tingene. Altomcamping vil i løbet af maj måned afholde en fotokonkurrence, hvor jeg håber at se rigtig mange gode, gennemtænkte og kreative billeder hvor i har givet den på alle tangenterne efter alle kunstens regler. 

Til sidst vil jeg blot ønske alle en rigtig god campingsæson, og rigtig godt fornøjelse med fotograferingen på jeres kommende campingture.

 

 Peter Müller

Tekst og billede materialet er beskyttet ved lov om ophavsret.
Copyright © www.altomcamping.dk – 2009. 

 

 

 

Prøv også at læse disse indlæg