Annonce (læs mere efter annoncen)
Ferie For Alle 2024

Fricamping? Det er ikke for os

af Bjarne Søby

Vi blev fornyligt spurgt om vi ville lave nogle videoer om fricamping. Det er sjældent, vi siger blank nej til en opgave, men det var præcis hvad vi gjorde i dette tilfælde. 

Fricamping vil sige, man overnatter uden at betale for opholdet. Det kan være på en parkeringsplads, en rasteplads eller et sted i naturen. Vi har prøvet det, og det er simpelthen ikke noget for Ann Karina og mig. Men blot fordi, at vi ikke bryder os om det, så kan andre jo godt se det som den bedste form for camping.

Det er dog bare en lille ting ved fricamping. Det er ikke lovligt. I Danmark har vi ingen allemandsret som f.eks. i Sverige og Norge. Så med undtagelse af Naturstyrelsens Shelters og teltpladser, så må man ikke campere ude i naturen.

Nogle vælger så at bukke reglerne lidt ved at påstå, der er tale om en parkering. Den går i de tilfælde hvor der ikke er skiltet med forbud mod camping eller tidsbegrænset parkering. Men ’campinglignende adfærd’ er under ingen omstændigheder tilladt. Dvs. man må ikke rulle markisen ud, sætte fortelt op eller sætte campingmøbler ud foran vognen.

Man skal nok heller ikke nyde et glas vin til maden, da man kan blive banket op af politiet når som helst med besked om at køre videre.

Fricamping tager dig helt tæt på naturen

Men… der er steder, hvor man kan holde ugenert, og uden at være til gene for andre. Og de steder giver en fantastisk fornemmelse af frihed og en følelse af at være meget tæt på naturen. Og – udover at spare penge på overnatninger – så er det nok grunden til at mange elsker fricamping, og er villig til at se gennem fingre med gældende regler. 

I en moderne campingvogn eller autocamper er man jo stort set uafhængig. Man har batteri (måske endda solceller) og dermed strøm, vand, varme, bad/toilet og fuldt funktionelt køkken, så man kan sagtens klare sig nogle døgn i det fri. 

Så kan man finde det helt rigtige sted, så kan man få en helt unik oplevelse, og spare penge samtidig. Det er flere fora på de sociale medier hvor især autocampister fortæller om egnede steder til fricamping.

Fricamping er ikke for os

Jeg skrev i indledningen at fricamping ikke er noget for os. Vi skal derfor heller ikke lave videoer om emnet, da vi ikke ville kunne gøre helhjertet og formidle mulighederne og glæden ved det.

Det er ikke fordi vi er puritanske og for en hver pris vil overholde loven. Vi har flere gange overnattet på rastepladser på veje ned gennem Europa, og vi har også prøvet det på vores rejser med autocampere.

Der er to grunde til, at Fricamping ikke er noget for os. For det første, så bryder vi os ikke om at campere steder, hvor vi i bund og grund godt ved, vi ikke er velkomne.

For det andet så slapper vi ikke af, når vi fricamper. Når man holder på offentlig vej, så må man være forberedt på, at folk går tæt forbi ens camper eller campingvogn. Og hvis der er noget, der kan forstyrre min nattesøvn, så er det at vågne ved at der går nogen tæt forbi vores vogn eller ligefrem står og tale lige uden for.

Nej… så hellere checke ind på en campingplads, hvor der er ordnede forhold, fred og ro samt alle de faciliteter, man måtte have brug for. Men igen – det er blot vores holdning. Andre synes noget andet, og den holdning er lige så ok som vores.

Prøv også at læse disse indlæg