Annonce (læs mere efter annoncen)
Leading Campings

Poreč – Idyllisk by i Kroatien med mange tusind års historie

af Ann Karina
Porec Istrien Kroatien

I forbindelse med et besøg på Camping Lanterna i Kroatien, besøgte vi den nærliggende by Poreč.

Poreč ligger på Kroatiens vestkyst og er Istriens andenstørste by. Byen har eksisteret siden oldtiden og hele byen bærer præg af dens historie op igennem tiden, og den har en spændende historie.

Porec 1

Porečs historie

Poreč blev grundlagt på en lille tange hvor byens centrum stadigvæk ligger. Da Histrianerne kom til byen, begyndte byen at udvikle sig. Der er beretninger helt tilbage fra 6. og 7. Århundrede f.Kr. om et lille fiskeleje der lå beskyttet i en naturlig havn. Det er også denne havn der har været med til at Porec har kunne udvikle sig uforstyrret. Poreč har faktisk engang været en ø, separeret fra fastlandet af en kunstig kanal. I dag er byen dog igen en tange og en del af fastlandet.

Porec 2Hyggelig by med masser af små kroge

Annonce (læs mere efter annoncen)

Porec 3Som i de Italienske feriebyer, er der selvfølgelig også markeder her

Omkring 2. Århundrede f.Kr. blev Poreč til en romersk by. Og med den naturlige havn, blev Poreč til et militært fort med tiden. Poreč blev i den første halvdel af 1. århundrede efter vores tidsregning udnævnt til kommune eller amt, og fik navnet Colonia Giulia Parentium.

Omkring 3. århundrede e.Kr., da Romerne stadig herskede I Poreč området, blev den første biskop i Poreč, Biskop Mavar, et offer for datidens forfølgelse af de kristne. Efter en voldsom martyrdød, blev han erklæret Helgen og udnævnt som byen fader/beskytter.

Porec 6Byens bygninger bærer præg af mange århundreders forskellig arkitektur

Porec 7

Siden dengang og helt op til i dag, har Poreč beholdt sin status som Stift. I det 4. århundrede blev der bygget en tidlig kristen katedral der hvor Biskop Mavar led det frygtlige martyrdød.

Hundrede år senere, i det 6. århundrede, blev katedralen renoveret, og Biskop Euphrasius beordrede at en basilica skulle bygges. Denne basilica er stadigvæk den dag I dag, betragtet som en meget berømt bygning og bevares som en ægte ærketonisk perle. Den er opkald efter biskoppen og hedder derfor Basilica Euphrasius. Faktisk har den siden 1998, været et UNESCO beskyttet verdensarvsområde.

Porec 19Indgangen til Basilica Euphrasius

Porec 20

Porec 22Der er mange spor efter tiden brug af Basilikan og katedralen

Porec 23

Porec 24

Porec 25Den smukke udsigt fra klokketårnet

Porec 26Rester af gamle søjler

Porec 27

Porec 28Her kan man se rester af et gammelt gulv

Porec 29Biskoppens gemakker

Porec 30

Porec 31

Porec 32En anden rest af et gammelt gulv

Porec 33Katedralen

Helt op til midten af det 20. århundrede har Poreč været under et utal af regeringer, monarker og regeringer og lande. Området Porec har været regeret af alt fra Ostrogoterne, været hovedsædet i den frankiske empire, Patriarkatet af Aquileia, den Venetianske Republik, Østrig, Napoleons Illyrianere og det Italienske kongedømme. I 1943 blev Porec og resten af Istrien indlemmet i Kroatien, der på det tidspunkt var en Jugoslavisk stat. I 1990 blev Krotatien selvstændig, og Poreč forblev en Kroatisk by.

Byen i dag

Poreč er en fantastisk hyggelig by. Der er mange gode restauranter og mange lidt anderledes sjove butikker. Der er selvfølgelig de klassiske turistfælder der findes i alle turistbyer, men de er nok svære at komme uden om.

Porec 17Der er masser af turister i byen

Poreč er blevet en stor turistby. Normalt har byen ca. 17.000 indbyggere, men i højsæsonen er der op imod 120.000 mennesker i byen. Dette sætter selvfølgelig sit præg på byen. Men på trods af den store mængde turister, har byen formået at forblive en hyggelig charmerende by, med masser af historie.

Porec 11

Og heldigvis for at de vedligeholder byens historie. Man ser den selvfølgelig på de klassiske turists steder, men mærker den også når man bare går rundt i byen og kigger på gaderne og husene – hvilket er en af de ting vi holder meget af at gøre.

Porec 13Gaderne er smalle. Det er også i de smalle gader man kan finde lidt skygge

Porec 14Byen har masser af restauranter og beværtninger

Porec 15Og der er mange spøjse huse

Porec 16Byens gader emmer af historie

Der er også mange steder hvor man lige kan tage en pause og få noget godt at spiseDer er også mange steder hvor man lige kan tage en pause og få noget godt at spise

Hyggelige gader med små parkerHyggelige gader med små parker

Porec 10

Poreč er en havneby og har flere ganske udmærkede strande i selve centrum. Der er masser af campingpladser og hoteller i området der kan huse alle de turister der besøger byen, især i sommersæsonen.

Poreč har en aktiv lystbådehavn. Der er en billedskøn havn med de gamle huse ned til vandet. Det er også herfra du kan chartre både til Venedig og t/r. Det er faktisk sådan, at nor lyset er rigtigt om aftenen, kan du se Italiens kyst på den anden side af Adriaterhavet. Så der er ikke så langt.

Porec 4Havnepromenaden med de flotte huse

Porec 5

Der ligger også en strand i centrum af PorecDer ligger også en strand i centrum af Porec

Er man i området, bør man unde sig selv et besøg i Poreč. Man kan sagtens bruge mange timer på at gå rundt i byen, og indsnuse dens historie.

Klik her og læs mere om Poreč

Kroatien: Når oplevelsesferien bliver til camping daseferie

Annonce (læs mere efter annoncen)

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar