Kroatien som feriemål (Del 2)

af Preben Madsbjerg
pm kroatien07 05

Vi fortsætter med anden del af Preben Madsbjergs artikel om det at campere i Kroatien.

Dalmatien.

Dalmatien er et langt men smalt område fra Karlobag i nord over Zadar og Split til ca. 30 km syd for Dubrovnik der på sit bredeste sted er over 80 km og på det smalleste er 6-7 km.

Det første vi møder når vi kommer ind i Dalmatien er Paklenica nationalparken som blev grundlagt i 1949 og dækker et område på 36 km2, og nationalparken rummer så forskellige dyr som kongeørne, gribbe og vandrefalke. Vi følger kystvejen mod syd og ude i havet ser vi den 63 km lange ø Pag som med sin barske men fascinerende natur er et besøg værd, øen kan besøges ved enten at tage færgen ved byen Kovaci på kystvejen eller man kan tage broen på øens østspids ved byen Dinjiska på fastlandet. Øens specialitet er bl.a. ost, kniplinger samt salt udvinding . Vi fortsætter mod syd og kommer til den gamle kongeby Nin, som er bygget på en lille ø i Nin-bugten med en bro over en lille kanal. Byen rummer mange mindesmærker fra romertiden, og det er også i gåafstand fra Nin at man finder den for danskere så berømte campingplads Zaton.

Image
Byporten i Zadar.

Vores næste stop på vejen er storbyen Zadar, og byen er med sin 3000 årige historie og sine 80000 indbyggere hovedbyen i det nordlige Dalmatien. Gennem tiderne har Zadar været et kulturelt centrum og i dag er byen også en vigtig havneby, de der er i nærheden af byen må ikke snyde sig selv for et besøg i den gamle bydel både ved dag såvel som ved aften tid. Længere mod syd passerer vi flere maleriske småbyer som er et besøg værd. Ude i havet mellem Zadar og Sibenik ligger der endnu en national park, nemlig Kornati som er en del af det store Zadar-øhav der omfatter 300 km2 og 147 øer, det er dog kun 7 øer samt en del klippefremspring der er nationalpark, og øgruppen kan nås med båd fra mange steder på fastlandet. Efter kort tids kørsel mod Sibenik møder vi endnu en nationalpark nemlig Krka parken som dækker et areal på 142 km2, parken blev oprettet i 1985 for at beskytte de nedre strækninger af floden Krka. Parken har et stort fugleliv, og parken er absolut et besøg værd det skal bemærkes at man her må bade ved det store vandfald. Vi fortsætter og kommer til Sibenik der med sine 51000 indbyggere er en af de største i Dalmatien byen rummer en del historiske bygninger såsom Skt.Jacob-katedralen, og den gamle loggia der tidligere var sæde for bystyret, samt Skt.Anna-fæstningen med en enestående udsigt over Sibenik og store dele af Adriaterhavet. På vores vej mod syd passerer vi mange småbyer der er et besøg værd lad mig nævne: Knin, Sinj samt Primosten inden vi når til Trogir som er en af perlerne på den Dalmatiske kyst, med mange fantastiske bygningsværker, lad mig nævne: Kamalengo borgen, Skt.Laurentius katedralen, det gamle fiskermarked. Byen kom på Unesco’s liste over verdens kulturarv i 1997.

Vi fortsætter mod syd og nærmer os nu Kroatiens næststørste by Split, men inden vi kommer dertil møder vi først forstaden Solin og det er her vi finder den gamle romerske by Salona. Byen var oprindelig en Ilyrisk by der blev erobret af romerne år 78 f Kr. og under kejser Augustus gjort til hovedstad i provinsen Dalmatien. Da byen var størst rummede byen 60.000 indbyggere, og den senere kejser Diocletian blev født i denne by i år 204 (det var ham der senere byggede Diocletians palads som senere udgjorde Splits centrum).

Efter at have besøgt Salona og set dets udgravninger er vi så kommet til Split, Kroatiens næststørste by og den største i Dalmatien. Split er en levende industri og havneby og hvis centrum er bygget op omkring Diocletians gamle palads og byen er med sin smukke havnepromenade virkelig et besøg værd,

Image
Den flotte havnepromenade i Split.

Fra Split er der færge forbindelse til følgende øer Brac,Vis, Hvar og Korcula som hver for sig også er et besøg værd. På vor vej syd på er vi nu nået til Omis den gamle sørøverby som deles op af Cetinaflodens udløb i havet. Hvis man tager vejen på nordsiden af floden kommer man op i bjergene bag byen med et fantastisk kig ud over byen og Cetina floden. Længere mod syd møder vi mange små byer der bærer meget præg af turisme lad mig nævne byerne Brela, Baska Voda, Markaska samt Podgora det var i de to sidstnævnte byer at Spies og Tjæreborg Fra sidst i 70’erne sendte tusinder af danskere på ferie og dermed lagde grunden til de mange senere besøg i landet. Vi fortsætter mod syd og kommer til byen Ploce hvorfra der er færgefart til halvøen Peljesac hvorfra nogen af de bedste kroatiske vine kommer

Kort efter byen Ploce forlader vi kystvejen for at komme bag om Neretva floddeltaet, der er blevet drænet og nu fremstår som frugtbare marker. Efter floddeltaet er vi igen på kystvejen og nærmer os Dubrovnik, efter nogle få kilometer kommer vi til den Bosniske korridor ved Neum en 9 km. lang kyststrækning der tilhører Bosnien-Hercegovina den eneste kyststrækning der tilhører Bosnien. Efter ca. 40 km. når vi Dubrovnik også kaldet Adriaterhavet’s perle og ikke uden grund. Allerede når vi krydser broen før Dubrovnik kigger vi ned på byen samt den skønne kyst og vi drejer til venstre lige efter broen og er straks på havnen hvor store lystyachts ligger til kaj fortsætter mod bydelen Babin Kuk hvor den campingplads vi har valgt ligger og så er det tid til at studere den fantastiske by med de mange unikke turist attraktioner der findes i den gamle bydel.

Image
Fra Den gl.Bydel i Dubrovnik.

Af seværdigheder i den gamle by kan nævnes bymuren , Pileporten, Onofrio store og lille fontæne samt Rektorpalæet. Fra de fleste hoteller og campingpladser i Dubrovnik arrangeres der udflugter til de Elaftiske øer Kolocep, Loput samt Sipan der ligger nord for Dubrovnik og ligeledes ar der bådfart til øen Lokrum fra den gamle by’s havn. Ca. 20 km. syd for Dubrovnik finder vi byen Cavtat, byen blev ødelagt af slaverne i 600 åerne og det var flygtninge herfra der dannede byen Dubrovnik. 

Det centrale Kroatien.

Det centrale Kroatien går fra vest lige øst for Plitvice nationalpark over Karlovac til og med Zagreb i øst og fra den Slovenske grænse i nord til Lonjsko Polje naturpark i syd. I denne region er det naturlig nok hovedstaden Zagreb der er den interessante by med sine 780.000 indbyggere. Zagreb er delt op i to bydele Gonji grad eller (øvre by) og Donji grad (nedre by) adskilt af det store torv Bana Jelacica. Den øvre bydel er hovedcentret for den religiøse og den politiske og administrerende magt, og det er også her vi finder mange af de seværdige bygninger og pladser, hvorimod den nedre bydel er den mere moderne der har udviklet sig efter 1830.

Image
Udsigt over Zagreb.

Kvarterene i den øvre bydel ( Kaptol og Gradec) er fortrinsvis for fodgængere lige som den centrale Jelacica plads der betjenes af et væld af sporvogne der forbinder de forskellige dele af Zagreb fra øst til vest og fra nord til syd. Af seværdigheder i den øvre bydel kan nævnes Skt.Katharina og Skt.Markus kirkerne den sidstnævnte med det smukke tegltag med Zagreb’s og Kroatiens våbenskjolde, ligeledes er det her vi finder parlaments bygningen Sabor. I den nedre bydel finder vi bygninger som nationalteateret, etnografisk museum samt botanisk have, og det er også i det område den danske ambassade ligger.

Image
Fra det centrale torv i Zagreb.

Image
Fra markedspladsen i Zagreb.

Ca. 4 km. nord for centrum ved foden af Medvednica bjerget ligger Mirogoj kirkegården der er anlagt i 1876 af Herman Bolle, og dækker 28.000 m2 og rummer gravmæle for mange af de mest kendte kroater. Kirkegården som er en af Europas flotteste er ikke alene en kirkegård, den fungerer i høj grad også som en park med mange skulpturer.

Image
Mirogoj kirkegården.

Af andre interessante byer i det centrale Kroatien kan nævnes Samobor der blev anlagt neden for den store fæstning Stari Grad som nu henlægger som ruin, og byen er kendt som en af Kroatiens gastronomiske hovedbyer. Ligeledes finder vi byen Sisak der har skiftet navn mange gange i historien igennem sine 1000 år. Sidst men ikke mindst vil jeg nævne byen Karlovac den store industriby og trafikale knudepunkt for vejen til Slovenien.

Slavonien og Baranja.

Denne del af Kroatien er kendt som et af de mest frugtbare områder i Europa der med sine mange korn og majsmarker er kendt som Kroatiens kornkammer, regionen grænser op til Serbien ,Ungarn og Bosnien-Hercegovina .Af kendte byer i denne region kan nævnes Slavonski brod der er blevet placeret så den kan overvåge den store Sava flod der danner grænse til Bosnia-Herzegovina ligeledes er byen Osijek et besøg værd, det er hovedbyen i denne region med sine 107.000 indbyggere.

De nordlige distrikter.

Landskabet i denne region er meget forskelligt. Fra bløde bjergskråninger med vin stokke til frugtbare marker hvor der dyrkes majs, tobak og solsikke, hovedbyen i denne del af landet er Varazdin. Dette distrikt er ikke kendt af mange andre end kroater.

Min generelle betragtning af kroatien som rejsemål.

Hvad enten man er til sol og badning, storslåede naturoplevelser eller til at mærke storbyens pulserende liv, finder du det alt sammen i Kroatien for fra den nordligste del til den sydligste er der store oplevelser i vente. Som turist er der gjort meget på Istrien samt i Dalmatien for at komme til at fremstå som et moderne ferieland.

Som campist er der campingpladser for enhver smag fra Istriens meget luksuriøse pladser med pool områder (det ene flottere end det andet) og med et rigt underholdningsprogram, til Dalmatiens mere ydmyge pladser uden pool og underholdning, kort sagt der er noget for enhver smag og pengepung.

Er man til store naturoplevelser er der de mange nationalparker jævnt fordelt over hele strækningen fra nord til syd, er man mere til gamle minder fra romertiden er der også rig mulighed for det i bl.a. byerne Pula, Split, Zadar og Dubrovnik.

Har man først en gang nydt en kold pivo på en lokal fortovscafe i Zadar eller spist en is på en iscafe i Dubrovnik og set de forskellige turister promenere forbi en, ved man hvad det vil sige at slappe af.

Bare det at slentre igennem de små maleriske byer der ligger langs den azurblå kyst kan få en til at glemme tid og sted.

Også prismæssigt kan kroatien konkurrere med andre turistmål i Europa.

Så alt i alt er Kroatien det perfekte sted af feriere hvis man har mod på at prøve noget nyt og så ligger kroatien ikke længere væk end at det kan nås på et par dage.

Gå til Del 1Gå til Del 2

Prøv også at læse disse indlæg