Så hold dog op med at fortælle mig hvad rigtig camping er!

af Bjarne Søby

Her kommer et surt opstød. Jeg er SÅ træt af, at folk prøver at fortælle mig, hvad ’rigtig camping’ er. Camping er nok verdens mest alsidige form for ferie, så hvorfor prøve at begrænse den ved at indsnævre rammerne for, hvad camping er?

Som camping- og rejsejournalist for vi dagligt beskeder med tekster som f.eks. ’Det har ikke noget med camping at gøre’, ’Det er ikke rigtig camping’ eller ’Troede i skrev om camping på AltOmCamping.dk’.  Vi får beskederne som e-mails, kommentarer på Facebook og beskeder på sociale medier.

Beskederne er ofte nedladende skrevet og sjældent begrundet. Og det er faktisk det, der irriterer mig. Folk kan have hver sin opfattelse af camping, men den er personlig, og skal ikke trækkes ned over hovedet på andre.

For nogle dage siden, blev jeg passet op af en mand på en campingplads. Han startede med at rose mig for vores artikler og videoer. Dernæst spurgte han ind til et råd i forbindelse med en ældre artikel på AltOmCamping.dk. Det er som regel altid dejligt at sludre med campister og få respons på vores arbejde på AltOmCamping.dk, så jeg svarede efter bedste evne.

Men så kom den. Med specifik henvisning til en video og artikel om en luksusautocamper, vi netop havde været på tur med, faldt bemærkningen, at sådan en autocamper da ikke havde noget med camping at gøre.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg blev lidt forbløffet. For mig er camping defineret ved at man er mobil, har sine egne ting med, sover i sin egen seng og sengetøj og holder ferie lige der, hvor man har lyst til det. Alle de ting synes jeg en autocamper opfylder til fulde, så jeg forstod ham ikke, og spurgte derfor ind til hvad han mente med det.

Han svarede, at sådan en autocamper var alt for luksuriøs til at kunne være camping. Og det var det. Inden yderligere grunde eller uddybning. Jeg spurgte ham så, hvad han synes var rigtig camping? Jeg havde nok forventet, at han ville pege på et mindre telt med sprit-primus og liggeunderlag. Men nej.

Han pegede i stedet for på hans enhed med stort fortelt indrettet med køleskab, fladskærm, sofagruppe, købmandsdisk, standerlamper m.m. Campingvognen kunne jeg ikke se, da den var skjult bag fortelt, møbler, redskabstelt, cykelstativ m.m.

Jeg havde lidt svært ved at kapere hans argument om at camping ikke måtte være luksus, med tanke på al den komfort, han havde på sin enhed. Så jeg kom til at trække lidt på smilebåndet, og nævnte noget om, at der da vist var rigelig med komfort på hans enhed.

Den faldt ikke i god jord, og han forklarede mig derfor, at sådan en autocamper kostede alt for meget til at almindelige campister kunne købe den.

Og det var så lige præcis der, at det blev for meget for mig. Så jeg nævnte noget om at camping jo kun er hvad man gør det til, og gik videre.

Men jeg var godt og grundigt irriteret. Hvad er ’almindelige campister’, og er rigtig camping defineret af, om man har råd til det eller ej?

Jeg er fuldstændig ligeglad med om folk tage på camping i autocamper, campingvogn, telt eller teltvogn. Jeg er ligeglad med hvor dyrt ens udstyr er, eller hvilket udstyr, man tager med på camping. Og det gælder uanset om man rejser med et spidstelt, eller generer hele medcampister med blærerøvslyset på en Kabe.

Selvfølgelig skal kun man anskaffe sig udstyr, man kan betale. Men det er da ok at drømme om udstyr, der koster mere end man pt. har økonomi til. Men økonomi er individuel, og kan da aldrig definere hvad rigtig camping er.

Og hvad hulen er ’almindelige campister’? Er det de fattigrøvs-campister, der ikke har råd til at købe dyrt udstyr, og derfor lader sig nøjes. Niks – den holder ikke i byretten. Det er ikke noget, der kan kaldes for ’almindelige campister’.

Camping er camping – uanset udstyr eller form. Fastliggere er ligeså meget campister som vandrecamping i ødemarken. Det betyder ikke noget hvilket udstyr, man tager på rejser med. Camping er så stort at man altid vil kunne finde udstyr til ens behov og økonomi.

Så derfor… er du blandt dem, der gerne gør andre folk opmærksom på hvad rigtig camping er, så husk fremover på, at din holdning ikke nødvendigvis matcher andres. Lad være med at afskrive og nedgøre andres glæde ved deres form for camping, alene på baggrund af økonomi eller temperament. Vær i stedet for glad over, at du er en del af et stort fællesskab, hvor der er plads til alle. Det er helt ok at have en holdning til campingformer, men det er din personlige og individuelle holdning. Husk det, næste gang du får lyst til at belære andre om hvad rigtig camping er.

Prøv også at læse disse indlæg