Sälen i Sverige er meget mere end bare skiferie og camping

af Bjarne Søby
Skicamping i Sälen, Tandådalen og Kläppen

Sälen er et af de største skisportssteder i Skandinavien. Det ligger i Sverige – ca. 450 km. fra Göteborg – og er et af de meste snesikre områder i Sverige. 

Sälen i sig selv er ikke et skisportcenter. Sälen er Sveriges sydligste fjeldområde, og i alt syv skisportcentre har hjemme der – nemlig Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Stöten og Näsfjället. Alle giver snegaranti fra fra 15. november til 1. maj.

Især Kläppen og Tandådalen er af interesse for vintercampister, da begge skisportcentre har store og veludstyrede campingpladser.

Tandådalen er nok det bedste alpine skiområde i Sälen – i hvert fald når det gælder udfordringer og antal pister. Her er i alt 32 nedfarter hvoraf flere er sorte. Selv reklamerer Tandådalen med ‘at deres bakker er lidt barskere end andre steder’, men der er også piste for nybegyndere og mindre rutinerede skiløbere. Største faldhøjde er på 225 meter og den længste pist er på 1,8 km.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenI Tandådalen er der sjov og udfordringer for hele familien

Hvis man ikke finder udfordringer nok i de mange pister i Tandådalen, så er seks såkaldte parker (Snowparks) i Sälen. En park er i denne forbindelse ikke at forveksle med et fredfyldt område med træer og buske – tværtimod. En park i ski-mæssig forstand er et lukket område for adrenalin-hungrende ski- og snowboardløbere. Her kan man hoppe, køre på rails, lave tricks osv. Der er parker for øvede såvel som for nybegyndere.

Også børnene er der tænkt på i Tandådalen. De har fået deres eget område – Barnens Fjäll, hvor også skiskolen holder til. Her har børnene mulighed for selv at øve sig i enkle lifter og nedfarter. For de lidt større eller øvede børn, er der Junior Park. Det er en skipark, som er suveræn for dem, der lige har opdaget, hvor sjovt det er med hop, rails og andre trick. Desuden er der adskillige lifte og pister, der er som skabt til børn og nybegyndere.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenBørnene har deres eget område i Tandådalen

Sälen byder også på flere eventyrområder, hvoraf det ene ligger nær Tandådalen. Et eventyrområde er ski-område for børn, hvor børnene møder trolde m.m. på deres vej ned af pisten. Lige ved siden af Tandådalen ligger eventyrparken Troldskoven, der består af 1,5 km skiløb gennem skoven, hvor træer og trætrolde i bogstaveligste forstand har fået liv. Skiruten, der bugter sig ud og ind, er omgivet af overraskelser som syngende fugle, trolden Orvar på det udendørs das, troldens egen skole, en uhyggelig troldetunnel og meget mere. Stemningen er mildest talt fortryllende, specielt fordi alle troldene er så søde. Eksempelvis har de besluttet, at den gamle sæterbod, der ligger ved siden af troldebørnenes skole, altid skal dufte af nybagte vafler, og at der serveres en særlig troldepølse med troldedrik på vejen derhen.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenEt Sälen*Pas giver adgang til hele 4 liftsystemer

I Tandådalen kan kan købe Sälen*Pas. Det er et liftkort, der giver adgang til alle lifte i hhv. Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. Disse fire skicentre ligger ganske nær hinanden, og man kommer let rundt mellem rejsemålene med SkiPass-bussen, som er gratis for alle, der har SkiPass.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenOgså Kläppen giver gode muligheder for alpint skiløb

Skicentret Kläppen ligger ca. 14 km. syd for Sälen by, og er ikke lige så hektisk som Tandådalen kan være. Her er der lidt mere fredeligt, og nedfarterne er lidt mere moderate. Også her er der super gode betingelser for godt skiløb. 

Også i Kläppen har børnene deres eget område med egnede lifte og piste. Desuden er der legestuer og der arrangeres udflugter for børn løbende.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenBørn på skiskole i Kläppen

Kläppen har også deres egen park – og den har endda fået tildelt udmærkelsen som ‘Sveriges bedste Snowpark’ gennem 8 år. Så her er der også mulighed for at udfordre sig selv med halsbrækkende jibs, hop tricks m.m.

Skulle man blive få nok af at stå på ski, så er der mange andre muligheder for aktiviteter i Sälen. Man kan f.eks. prøve at køre med hundespand, tage på scootersafari, køre ræs i icecarts, prøve de hurtide slæder, bowle, bade eller forkæle sig selv med wellness og spa. Mulighederne er mange – faktisk behøver man slet ikke at tage til Sälen for at stå på ski. Den smukke natur og de mange øvrige tilbud der skal nok kunne fylde en vinterferie.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenSälen byder også på smukke naturoplevelser

Om aftenen er der også et væld af tilbud. Her er caféer, restauranter, levende musik og – ikke at forglemme – afterskiing på stedets barer.

Der findes som nævnt rigtig gode campingpladsr både i Tandådalen og i Kläppen. Du kan finde mere information om disse links nederst på denne side.

Relevante Links: Sälen | Kläppen | Tandådalens Camping

 

 

Prøv også at læse disse indlæg