En drøm bliver til virkelighed

af Bjarne Søby

Vi har længe gået med tanken om at tage på en vintertur til det nordlige Sverige eller Norge for at se Nordlys. Og til november bliver den drøm til virkelighed.

Vi skulle egentlig have været på tur for at se Nordlys sidste år. Det satte ind- og udrejserestriktioner i forbindelse med Covid-19 for både Norge og Sverige en stopper for. Men nu sker det. Og vi tror det bliver en fantastisk tur.

Ingen garanti for Nordlys

Nordlys (også kaldet Aurora Borealis) opstår når store solareksplosioner kastes enorme mængder elektrisk ladede partikler ud af solen og ud i rummet. Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys.

Nordlys kan aldrig tages for givet. Det er et naturfænomen, der styres af solaktiviteter og Jordens magnetfelt. Så selv om vi ikke kan være sikre på at opleve Nordlys, så tager vi nu turen alligevel. Der er nemlig rigtig gode muligheder for at se Nordlys i november og december.

Rejse på første klasse

Da vi ikke på forhånd kan sige hvor og hvornår at Nordlys kan ses, skal vi være klar til at køre efter det. Der er flere apps, der tilnærmelsesvis kan vise hvor og hvornår der er sandsynlighed for at se Nordlys. 

Vores rejse er blevet til i samarbejde med TJ Camper i Hedensted, der er forhandler af Malibu, Ilusion, Pössl, Globe Traveller og Clever autocampere. De har stillet en Malibu Van til rådighed for os til denne tur. 

Udover at det bliver ren luksus at skulle på tur i en Malibu Van, så gør Van’ens mobilitet også at vi hurtigt kan komme fra sted til sted, hvilket øger vores chancer for at opleve Nordlys.

Malibu by Carthago laver autocampere og Vans i høj kvalitet med lækre indretning og detaljer. Allerede nu er der ca. -10 grader i Kiruna, så vi glæder os til at teste den Van i de barske forhold, der gælder nord for Polarcirklen om vinteren. Den test kommer der meget mere om i vores video fra rejsen.

Planlægningen er i gang

Vi har før taget turen op til det nordlige Norge og Sverige. Men tidligere har vi kørt langs kysten i enten Sverige eller Norge. Denne gang tænker vi, at vi kører ad E45 inden i landet hele vejen op til Kiruna. Om vi bliver i det område, eller om vi kører videre til Lofoten, ved vi ikke endnu. Men da vi ikke har kørt den rute før, glæder vi os. Har du forslag til steder og seværdigheder langs ruten, som du mener vi bør opleve, så skriv endelig.

Campingpladser og Fricamping

I både Norge og Sverige er der allemandsret. Dvs. det er lovligt at overnatte i naturen – altså så længe man overholder lokale regler og bestemmelser. 

Det har vi I sinde at udnytte fuldt ud. Der er SÅ mange smukke steder i de lande, og vi glæder os til at opleve så mange som muligt af dem. Vi har jo alt hvad vi skal bruge i vores lånte Malibu Van. Men… vi kan ikke udelukke at vi tager en enkel overnatning eller to på en campingplads hvis vi skal have vand på camperen eller et ekstra langt bad. 

Vi starter turen d. 19. november og regner med at være hjemme igen d. 29. november. Vi kommer til at køre meget, men det er vi ok med. Vi glæder os virkelig til denne tur, og vi vil løbende lægge video og artikler ud fra vores rejse.

Prøv også at læse disse indlæg