Sommeren er over os, og for mange er kør-selv-ferien i det danske lige om hjørnet. De to største fordele er friheden og uafhængigheden i selv at bestemme ruten og dens tempo – men det kræver også god forberedelse. Ford har samlet 10 gode råd til en god kør-selv-ferie.
1) Husk huskelisten
Mobiltelefon? Tjek. Kørekort? Tjek. Ekstranøgle til bilen? Tje-… Nå ja.
Lav en liste over alt, der skal med. Det er ikke sjovt at være 300 km hjemmefra og opdage, at noget blev overset i sidste øjeblik. Husk ekstranøgle til bilen, kørekort, forsikringspapirer og en liste over nødtelefonnumre, hvis uheldet skulle være ude. Husk også din bils instruktionsbog, som er fyldt med praktiske råd og tips.
2) Gør bilen ferieklar
Giv din bil et grundigt serviceeftersyn, inden du tager den med ud på vejene med tung oppakning – og lad eksperterne stå for det. Uanset om bilen lige er blevet serviceret, bør du altid tjekke olie, dæktryk, vand på batteriet, kølervæske, bremsevæske, sprinklervæske og slidbane på dækkene. Europæisk lov siger mindst 1,6 millimeters slidbane. Men hvis mønsteret er under 3 millimeter, bør dækkene skiftes.
I samme ombæring kan du med fordel tjekke Fords aktuelle sommertilbud på tilbehør og service, der kommer både familien og bilen til gode. Lige nu er der fx penge at spare på nye luftfiltre, velourmåtter, beskyttelseslister og cykelholdere.
3) Planlæg ruten – og gerne med børnene
Den korteste vej er ikke altid den hurtigste. Det kan det være en god idé at tegne ruten ind på et fysisk kort, som du kan give til børnene. Så kan bilens yngste passagerer også føle sig som vigtige andenpiloter.
4) Vejhjælp
Ofte kræver det ikke mere end et øjebliks uopmærksomhed at begå en fejl, der gør ondt på pengepungen. Spørg bare vejhjælpsvirksomhederne, der dagligt kører ud pga. nøgler låst inde i bilen og benzin hældt på en dieselmotor. Er uheldet alligevel ude, er det dog en god idé at have et vejhjælpsabonnement inden ferieturen.
5) Uden mad og drikke…
… duer helten ikke. Husk at pakke proviant nok til hele familien og gerne lidt ekstra. Uanset hvor befriende det kan være at tage familien med på kør-selv-ferie, kan rejsen sommetider trække ud ved fx kø. Og så er det godt at kunne tanke kroppens energidepoter op.
6) Den rigtige oppakning
Alle tunge genstande i bilen bør spændes fast eller ligge i bilens lommer og opbevaringsrum. Sørg for at få tingene ned på gulvet, så de ikke kan skade passagerer ved hård opbremsning. Læg de tungeste ting i bunden af bagagerummet og tættest ind mod midten af bilen for at sikre maksimal stabilitet. Placér de letteste ting på en tagbagagebærer eller i en tagboks. Tung bagage på taget kan gøre bilen ustabil. Og vær opmærksom på, at din bil er anderledes at køre, når den er fuldt læsset. Husk også at tjekke bilens dæktryk, som du kan læse meget mere om i Fords dæksikon.
7) Trafikradio
Husk at indstille bilradioen for trafikopdateringer. På den måde undgår du nemmere trafikpropper, så du er fri for at bande og svovle, inden ferien overhovedet er begyndt.
8) Underholdning på turen
Selvom det danske sommerland kan være ganske smukt at betragte, mens det glider forbi, kan selv dét blive trættende at se på i flere timer. Husk derfor lidt god underholdning på farten. Gode bud kan være en spændende bog eller en playliste, som hele familien har sammensat.
9) Fordel rollerne i kabinen
Enhver god kør-selv-ferie har skarpt opdelte roller i bilen, som er vigtige at få fordelt inden køreturen. Personen i førersædet er naturligvis den rutinerede fører af bilen, mens navigationskaptajnen med det kølige overblik typisk opholder sig på passagersædet. På bagsæderne finder man oftest DJ’en, der altid har den rette sang på hånden, og snackdistributøren, der holder humøret – og blodsukkeret – højt for samtlige passagerer med en godbid eller to. Fordel rollerne inden afgang, så der ikke opstår dårlig stemning.
10) Pauser
Sidst, men ikke mindst, skal man huske pauserne. Træthed og uopmærksomhed kan være farligt på en køretur, og derfor er det afgørende at holde hyppige pauser undervejs – især med børn i bilen, som har godt af at trække ekstra luft. En god tommelfingerregel er at strække benene hver anden til tredje time.