Derfor er forteltets A-mål så vigtigt

af Bjarne Søby

Kan jeg bruge et telt der er større eller mindre end det A mål, som min vogn egentlig skal have. Det får du svaret på i denne guide.

Man hører ofte spørgsmålet: Kan jeg bruge et telt der er større eller mindre end det A mål, som min vogn egentlig skal have. For at give lidt indsigt i vigtigheden af et korrekt størrelse telt, skal man kende konsekvenserne af at bruge et for stort eller lille telt. Det prøver vi med denne lille guide og give en hjælpende hånd til.

 

På billedet her over, kan man se vores fortelt på vores lille kørevogn. Campingvognen er opgivet til at bruge A mål 775, men det fortelt der fulgte med da vi købte den, var A mål 800, hvilket giver følgende resultat

Teltet med A mål 800Teltet med A mål 800

Billedet taler næste for sig selv. Som det kan ses, så er siden trukket så langt ud som det var muligt, og alligevel, ligger kanten af teltet helt nede i græsset. Det gør at der ikke kan komme træk i stropperne. Det betyder, at forteltets side ikke er spændt ud. Så når det blæser, vil siden stå og slaske frem og tilbage. Det at siden slasker frem og tilbage er for det første træls at hører på, men det har også en helt anden og mere destruktiv side. Forestil dig, du tager et stykke ståltråd, du vrikker det fra side til side, efter et stykke tid knækker det. Den samme virkning har det, når teltsiden står og slasker. Det går ud over syninger, stropper og stoffet.

Samtidig så bør kantbåndet på teltet hænge ca. 10 – 12 cm over underlaget, så får man et godt træk i stropperne, teltet bliver spændt pænt ud, og ikke mindst, så bliver den nederste del af teltet ødelagt af fugten fra jorden.

lars a maal 03Bemærk at kantbåndet er hævet over jorden, og der kommer et korrekt træk i stropperne.

Når nu A målet står opgivet til 775 og teltet er 800, så kan man godt forstå, det ikke er muligt at få forteltet til at stå pænt. Det er jo 25cm for langt. Man kunne selvfølgelig vælge at klodse vognen 12,5cm op så A-målet passer, men det er unægtelig besværligt at skulle kører rundt med et par havefliser for at kunne få teltet til at stå pænt. Vi tog derfor konsekvensen og fik Isabella til at sy teltet om til A mål 775, og det vil vi bestemt ikke fortryde.

Hvis teltet ikke er alt for meget for stort, kan det sagtens lade sig gøre at få det syet om. Og det kan også gøres for en overkommelig pris.

Og hvordan regnes A målet så ud – det gør det ved at trække en snor igennem teltskinne og måle ned til jorden, ca. 30 cm ud til siden, se evt. guide på www.isabella.net.

Når man har fundet A-målet, kan man let omregne hvilket A mål man skal bruge. Hvis du f.eks måler dig frem til at der er 1010 cm ., så skal du bruge et fortelt med A-mål 1000.

Men selvfølgelig – der ikke regler uden undtagelser. På vores gamle Kabe kunne man via skinnen måle at 1011cm. Så det burde være et A mål 1000 telt, der passede til campingvognen. Det var også hvad forhandleren sagde, og det gav dette resultat

Gavlen på teltet står meget skråt, og kantbåndet ligger helt nede på jorden og gavlen kunne ikke spændes ud.Gavlen på teltet står meget skråt, og kantbåndet ligger helt nede på jorden og gavlen kunne ikke spændes ud.

Vi kunne hurtigt se at teltet i hvert fald var mindst 10 cm for stort. Vi kunne nu vælge at få det syet om, eller finde en anden løsning. I første omgang tog vi den lette løsning. Da vognen alligevel blot skulle stå fast, satte vi vognen op på en 5 cm. høj flise. Det gjorde A-målet 10 cm. længere, da de 5 cm. jo er i hver ende.

Efter at være sat op på en flise, passer teltet i A måletEfter at være sat op på en flise, passer teltet i A målet

Men hvorfor passede teltet ikke når nu målet var over 1000cm? Den eneste forklaring vi kan komme med er formen på vognen. Det er den eneste logiske forklaring, så der vil kunne forekomme vogne som afviger fra normen.

Dog vil vogne der er opført i Isabellas vogndatabase i langt de fleste tilfælde passe.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det optimale at man får et telt der passer til ens campingvogn. Og hvis det ikke lige passer, så er det væsentlig bedre at A målet f.eks. er 25 cm. mindre end for stort, da et større telt ikke vil kunne spændes op og dermed få et væsentlig kortere liv end hvis det er spændt ordentligt ud.

Se mere på Lars og Karins hjemmeside

Prøv også at læse disse indlæg