Gør det selv: Fiamma markise optimering

af Ronni & Carina
Her ser vi den larmende stormstrop som alle kender. Man kan selvfølgelig også sikre den med lidt stødpuder som vi har gjort den – men det bliver aldrig en super god løsning.

Alle os, som har Fiamma markiser eller ZIP markiser har 100% sikkert opleveret at selve benene ned til jorden synker sammen hvis der er for meget blæst eller regn. Og hvis man har sider og front på så gør det helt sikkert problemet større. For ikke at snakke om den ”fine” stormstrop som hænger og larmer i vinden i løbet af natten …. Jooo vi kender vist alle godt problemet!

For nu at skulle visualisere problemet lidt så er dette hvad jeg snakker om.

Her ser vi det fine plastik-fantastik håndtag som egentlig er problemstillingen. Læg mærke til det lille hul der er 7 cm oven over – Det kommer vi tilbage til.

optimering fiamma ronny 2014 01

Benene – optimering:

Faktisk så var det et rent tilfælde at jeg opdagede det hul som er 7 cm ovenover plastik låsen på benene.

Jeg vidste godt, at når man køber man en ny Fiamma markise, så følger der også nogle små ”sko” med som skal bruges til at montere på campingvognens side helt nede ved jorden – som så kan bruges til de 2 ben fra markisen, som så kan hænge på campingvognen uden at rører jorden (lidt ligesom en box markise kan) Men jeg har aldrig set dem blive brugt på nogle campingvogne, så jeg tror ikke der er mange der har prøvet at køre benene helt ud.

Mennn, skulle der være nogle der rent faktisk har prøvet at køre de 2 ben helt ud, vil faktisk opdage at der rent faktisk er et låse system – nøjagtig samme system som de stænger som går fra bommen og ind til campingvognen.

optimering fiamma ronny 2014 03

Og det er netop her at dette hul kommer ind i billedet!

Fordi hvis man nu borer lidt huller længere oppe på benene, og på den måde bruger både klik lås + plastik låsen – så der er jo ingen risiko for at markisen/markiseteltet synker – smart ik´?

Benene – fremgangsmåde:

Jeg vil selvfølgelig lige påpege at garantien forsvinder, samt at der er risiko ved at ændre på markisen – så sagt på godt dansk – ”Dette er på eget ansvar!!”

Før du går i gang skal du selvfølgelig bruge lidt værktøj.

Her er tale om en popnitte pistol, en boremaskine og lidt forskellige bor, samt en lige skruetækker.

optimering fiamma ronny 2014 04

Dernæst starter man med at måle selve kliklåsen op – for at se hvor den rent faktisk sidder. Så start med at kører benet HELT ud, og mål fra bunden og op til kliklåsen.

optimering fiamma ronny 2014 05

optimering fiamma ronny 2014 06

Som det ses på billedet så er det ca. 116,5 cm fra bunden (i hvert fald på vores markise).

Herefter så køres markisen ned i en højde som du mener passer til dig (tænk evt. på at siderne og fronten skal passe i højden også!!) Og mål herefter fra bunden og 116,5 cm op, (vores mål – husk at bruge dit eget mål) og her bagved ved du så at din kliklås befinder sig – og dermed skal der så bores et hul her.

optimering fiamma ronny 2014 07

Derforuden så er det måske en god ide at bore lidt ekstra huller når man er i gang – netop fordi jorden meget sjældent er helt plan. Vi borer huller med 5 cm mellemrum.

optimering fiamma ronny 2014 08

Når markeringen til hullerne skal laves, så er det vigtigt at du også laver en markering til midten af stangen, da selve klik låsen ikke vil kunne komme ud hvis den ikke sidder i midten. Her er det vigtigt at være rimelig præcis.

optimering fiamma ronny 2014 09

Og her ses antal huller med markeringer.

optimering fiamma ronny 2014 10

Selvfølgelig kan man bore flere huller hvis man ønsker det.

Dernæst skal man bore selve popnitten ud der holder stangen. Dette skal gøres for at få aluminiums spånerne, som kommer når hullerne skal bores. Gøres dette ikke så vil stangen blive ridset på sigt!

Dette er den popnitte som holder benet fast på markisen.

optimering fiamma ronny 2014 11

Denne bores ud med et lille bor. Pas på ikke at lægge for mange kræfter i – du skal kun udbore selve popnitte hovedet.

optimering fiamma ronny 2014 12

Når popnitten er udboret, så kan det være nødvendigt at bruge en flad skruetrækker for at lirke selve benet af – i vores tilfælde det var kun det ene ben der sad lidt fast.

optimering fiamma ronny 2014 13

Og her ses holderen på markisen, fjern evt. rester af popnitten.

optimering fiamma ronny 2014 14

Så er det blot i gang med at bore, vi har brugt et lille bor til at starte med, for netop lave hulet lige – men smag og behag.

optimering fiamma ronny 2014 15

Og nu et lidt større bor – vi endte med at bruge et 9mm bor.

optimering fiamma ronny 2014 16

Når man så har boret hullerne, så tager man et lille bor til at fjerne metal spånerne inde i selve hullet. Dette gør igen, at man fjerner risikoen for at ridse stangen.

optimering fiamma ronny 2014 17

Så skulle der være huller nok 🙂

optimering fiamma ronny 2014 18

Når man er færdig med at bore, så er det VIGTIGT at man ryster metal spånerne ud af røret.

Dernæst kører man glideskinnen ind i stangen – og tester at hullerne er boret rigtigt. Ellers kan de rettes lidt med et lille bor.

optimering fiamma ronny 2014 19

Så er det egentlig bare at sætte stangen tilbage på markisen

optimering fiamma ronny 2014 20

Sætte en popnitte i pistolen, og klemme til.

optimering fiamma ronny 2014 21

Job done 🙂

optimering fiamma ronny 2014 22

Og her ses det færdige resultat. Så nu kan selve stangen ikke glide længere – eller sagt med andre ord nu synker markisen / markiseteltet ikke længere. Dog er det mig en gåde hvorfor at Fiamma ikke har boret disse huller fra starten af – måske er der lidt IC4-effekt over de italienere?

optimering fiamma ronny 2014 23

Stormstrop – alternativer.

Det er nu hverken opfindelsen af den dybe tallerken eller andet hokus pokus, men Fiammas egen storm sikring er faktisk vældig smart. I hvert fald så er det langt bedre end den universal stormstrop som man køber hos alle campingforhandlerne.

optimering fiamma ronny 2014 24

Sådan ser den ud – og ja den ligner ved første øjekast den almindelige stormstop, men det smarte ved denne er at den holder selve markisebommen nede – i stedet for at holde selve markisedugen nede. Det hele gøres ved det lille beslag her:

optimering fiamma ronny 2014 25

Som herefter glides op i den slidse som er i markisebommen.

optimering fiamma ronny 2014 26

Og her ses den (efter vores smag) bedste stormsikring af en Fiamma markise.

optimering fiamma ronny 2014 27

På den måde er der ingen tryk på selve teltdugen, men kun på markisebommen – smart ik?

Denne stormstrop kan deles med det plastikbeslag der er på stroppen. Så når man (hvis man har en af de nyeste modeller af Zip markisen) har sat sider op, kan stroppen fastgøres i det plastikbeslag der sidder på siderne.

Spørgsmål? – Skriv endelig!

Klik her for at læse mere om Fiamma markiser

 

Prøv også at læse disse indlæg