Høje bøder i udlandet kan koste bilen

af Ann Karina
Høje bøder i udlandet kan koste bilen

Der er kontant afregning på en lang række færdselsforseelser på de europæiske veje. Kan man ikke betale på stedet, risikerer man at få bilen konfiskeret.

Overskridelse af hastighederne eller kørsel uden sikkerhedssele kan ikke bare være en dyr forseelse på kør-selv ferien. I flere europæiske lande slipper man heller ikke bare med en ’hilsen’ fra politiet, der kan afregnes over netbank, når ferien er forbi. I stedet er der kontant afregning for en lang række færdselsforseelser. Og kan man ikke betale på stedet, risikerer man, at politiet enten tilbageholder bilen eller gør udlæg i familiens ejendele.
 
”I langt de fleste europæiske lande må politiet ikke bare udskrive men også opkræve bøder på stedet. Hvor stort et beløb politiet kan opkræve er forskelligt fra land til land, ligesom der i nogle lande gives en rabat, hvis man betaler på stedet. Gør man det, skal man altid huske at få en kvittering,” siger jurist i FDM Casper Schad.
 
I Tyskland, som de fleste danskere kører igennem på ferien, kan politiet opkræve de såkaldte on-the-spot bøder på op til 35 Euro. Det er bøder for typisk mindre forseelser, som ikke kan domstolsprøves. Ved grovere forseelser kan politiet imidlertid afkræve et depositum på stedet svarende til den forventede bøde, hvilket kan være adskillige hundrede Euro.
 Også i Østrig kan politiet udover on-the-spot bøder på op til 36 Euro kræve et større depositum, hvis forseelsen er af grovere karakter.
 
Kontante kan ordensmagten i Frankrig og Spanien også være. I Frankrig må politiet opkræve bøder på stedet på helt op til 375 Euro. Overstiger bøden det beløb, kan politiet enten kræve, at man betaler et depositum, eller de kan konfiskere bilen. I Spanien er der krav om, at udlændinge betaler bøder på stedet. Dog får man den rabat på 50 pct., som kontant afregning i Spanien giver. Kan man ikke betale, kan politiet tilbageholde bilen, hvis ikke man kan få en person bosiddende i Spanien til at stille en garanti for én.
 
”Derfor er det for alle tilfældes skyld en god idé altid at have lidt kontanter med i bilen. Det kan spare én for unødig bureaukrati og en tur på den lokale politistation, hvis man skulle være så uheldig at få en bøde,” siger Casper Schad og tilføjer:
 
”Den sikreste måde til at undgå bøder og deraf følgende problemer er dog altid at køre efter reglerne og overholde hastighedsgrænserne. Det er ikke bare bedst for ens økonomi men også for både egen og andres trafiksikkerhed.”
 
Læs mere om bøder og hvilke færdselsregler der gælder i Europa på FDM s hjemmeside
 
Kilde: FDM

 

Prøv også at læse disse indlæg