Nye autostole, næsten, fri for skadelige stoffer

af Ann Karina
Husk at monterer autostolen korrekt i bilen - og det rigtige sted

Autostole er ikke bare blevet mere sikre. Det er også lykkedes at få bugt med skadelige stoffer i stolene, viser FDMs seneste test. Der er dog fortsat grund til at se sig for, inden man køber autostol.

Skadelige stoffer og anden uønsket kemi er efterhånden et sjældent syn i autostole til familiens yngste. Det viser årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer. Af testens i alt 29 stole falder kun tre modeller igennem på de uønskede stoffer.

Siden bil-klubberne i 2011 begyndte at teste autostole for skadelige stoffer, har producenterne fået langt bedre styr på deres produktion. Uønsket kemi som ftalater, naftalin og flammehæmmere ikke finder ikke længere vej til de dele af autostolen, der er i direkte kontakt med barnet. Stofferne benyttes bl.a. i farvestoffer i betrækket, og som blødgører i gummi og plastik.

Husk at monterer autostolen korrekt i bilen - og det rigtige sted
Husk at monterer autostolen korrekt i bilen – og det rigtige sted

Testens fund af de skadelige stoffer har overrasket producenterne af autostolene. To af dem har efterfølgende meddelt, at forbrugerne kan ombytte deres autostol eller betrækket, hvori der blev fundet naftalin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Den tredje producent vil erstatte gummibelægningen bagpå den ’bæltepude’, hvor der blev fundet ftalater og tilbyde ombytning af puderne.

Skadelige stoffer hører ikke hjemme i autostole

”Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det kun positivt, at producenterne reagerer hurtigt og ansvarligt ved at tilbyde forbrugerne nye produkter. Som forældre bør man trygt kunne købe en autostol, uden at skulle bekymre sig om, at ens barn udsættes for skadelige stoffer,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Det er dog ikke kun i forhold til uønsket kemi, at autostole de senere år har forbedret sig. Også sikkerheden er blevet markant bedre. Kun én af de 29 autostole dumper på dårlig sikkerhed. Den dumpede både i frontal- og sidekollisions-testen, hvor den rev sig løs fra bilens isofix-beslag. FDM omtalte dette tilbage i april. Derefter trak producenten stolen tilbage.

Autostole er kun sikre hvis de er monteret korrekt
Autostole er kun sikre hvis de er monteret korrekt

Fejlmontering af en autostol bliver sværere

”Testen viser, at korrekt montering af stolen i bilen og fastspænding af barnet er blevet nemmere og bedre. Det er også med til at forbedre sikkerheden. Gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker. Her har monteringen af stolen i bilens isofix-beslag gjort det nemmere og mindsket risikoen for fejlmontering,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

”Det er umuligt at se med det blotte øje, om en autostol er god eller dårlig. Eller om den har skadelige stoffer i betrækket eller polstringen. Derfor er vores anbefaling, at man som forbruger bruger vores test til at finde den stol, der passer bedst til ens barn. Selvom de fleste autostole i dag heldigvis er gode, viser testen også, at der stadigvæk er forskel på dem.”

Læs hele autostoletesten og se alle resultaterne på www.fdm.dk

Prøv også at læse disse indlæg