Hvad gør man når toilettet i campingvognen ikke vil skylle ud?

af Lars Sundorf
Er er ikke tryk nok på vandet når du skyller ud i toilettet, så er her et godt råd til afhjælpning af problemet

Normalt så er toilettet noget vi bare bruger, og ikke tænker så meget over det. Men hvad så, når det lige pludselig ikke opfører sig som det plejer?

Vores toilet begyndte ret pludselig at døje med at skylle. Der kom næsten ikke noget vand, og der var stort set ikke noget tryk på. På vores vogn er der ikke selvstændig vandtank til toilettet. Der kommer skyllevandet direkte fra ferskvandstanken, og det underlige var, at der var tryk nok på i hanerne. Så det var tydeligvis ikke vandpumpen, der var problemet. Og da vandindtaget til toilettet er på samme slange som vandslangen til amaturet på badeværelset, så fejlen var helt sikkert i selve toilettet.

Men hvor mange ting kan lige gå galt i et toilet?

En essentiel ting i et toilet, som henter skyllevand fra friskvandstanken, er selvfølgelig at den slange som forbinder systemet til selve toiletkummen, er sikret således at vandet fra kummen ikke kan løbe tilbage i friskvandssystemet. Til dette brug er der monteret en elektrisk ventil, som sidder i hulrummet ved undersiden/indersiden af kummen.

Dobbeltrettet elektrisk ventilDobbeltrettet elektrisk ventil

Ventilen er en dobbeltrettet ventil, som er elektrisk styret. Så når man trykker på skylleknappen, så åbner ventilen for vandtilførslen og sender signal til pumpen om at pumpe noget vand op – præcis på sammen måde som når man lukker for vandet i en af vandhanerne. Og når man slipper skylleknappen, så lukkes ventilen og forhindre at vandet kan løbe tilbage.

I første omgang var mistanken, at ventilen helt enkelt ikke åbnede helt op enten pga. kalk eller slitage. Så første step var og få ventilen fundet ud i lyset. Man kan vælge og skille en hel del ad, og tage toppen af toiletskålen af, eller man kan være lidt ”doven” og snuppe den udefra, med udefra menes der igennem toiletlugen udvendig. Jeg valgte og tage den ”dovne” måde.

Toilettet set fra undersiden, de blå pil viser ventilens placering indvendig i kummenToilettet set fra undersiden, de blå pil viser ventilens placering indvendig i kummen

Når man kigger på splittegningen til toilettet, kan man se at vandslangen, går op og rundt langs med kummen, det skyldes at slangen og ventilen skal kunne følge med, når man drejer kummen.

Ringen markere den elektriske ventil på splittegningen.Ringen markere den elektriske ventil på splittegningen.

Ventilen var ikke helt let og få ud, men det lykkes, og med ventilen fremme i lyset, kunne man hører at ventilen åbnede og lukkede fint når der kom strøm til, men åbner den helt, det nåede jeg ikke og komme frem til, for problemet kom frem i lyset da jeg skilte ventilen ad

For at få ventilen helt fri, skulle jeg have skruet omløberen af (blå pil), her skal man lige huske og have en skål under, da der står noget vand i slangen, som gerne vil udFor at få ventilen helt fri, skulle jeg have skruet omløberen af (blå pil), her skal man lige huske og have en skål under, da der står noget vand i slangen, som gerne vil ud

Med den lille liter vand ude, som stod i slangen, blev omløberen skruet helt af, og så kom problemet frem, inde bagved (i gevindstykket som omløberen er skruet fast på), der sidder nemlig et lille filter, som skal tage hvis der er snavs i vandet. Filteret var kalket godt til, og der sad også noget ”snask” på det.

Man kan vælge og tage filtret helt ud og bare lade være med at sætte det i, men den løsning er ikke smart på den lange bane, da det snavs som filtret optager, ellers vil havne i den elektrisk ventil og på et eller andet tidspunkt vil den helt sikkert, komme til at så og små løbe med vand, eller slet og ret enten ikke kan åbne eller lukke.

Vores toilet er et Thetford C200, langt de fleste andre modeller der tager vandet fra friskvandstanken, fungere på samme måde, måske kan ventilen sidde lidt anderledes, men princippet er det samme.

Hvis man er det mindste i tvivl, så er Thetford en seriøs virksomhed, som har splittegninger, reservedelslister og meget mere på deres hjemmeside, og hvis man lige bruger et øjeblik på at kigge tegningerne igennem, så kan man ofte se sig ud af, hvordan potten er skruet sammen.

En anbefaling til jobbet som pottereperatør, skal være og bruge nogle gummihandsker, uanset hvor grundig man er med rengøring mv. så er der steder hvor man ikke kan komme til.

En anden ting man skal være opmærksom på, da det er plastic vi arbejder med, så er det ikke helt så holdbart hvis temperaturen er lav, så det er en fordel hvis temperaturen er på den røde skala, skulle det være nødvendigt at gøre det i koldere perioder, kan man evt. ”forvarme” plasticen lidt, fx med en hårtørre, bare så det er smidigt.

Læs flere artikler om camping og rejser på Lars og Karins egen hjemmeside

Prøv også at læse disse indlæg