Sådan sætter du folie på campingvognens vinduer

af Bjarne Søby
folie på campingvognens vinduer

I denne artikel viser vi, hvordan vi satte sløringsfolie på badeværelsesvinduet i vores campingvogn.

Vores tidligere Adria Classica havde tonede ruder som standard. Det er pænt, men når det gælder vinduet på toilettet/baderummet er det ikke særligt praktisk. Man kan nemlig se lige igennem ruden, og dermed også den person, der bruger toilettet eller badet.


Flot med tonede ruder overalt

Der er en rullecombo på toilettet, så det er muligt at trække rullegardinet ned, og derved hindre det direkte indkig. Men det blev hurtigt sådan, at det bare altid var trukket ned, og rummet henlå derfor altid i mørke.

Det måtte vi gøre noget ved – vi vil have lys omkring os.

Vores første tanke var, at skifte ruden til en en matteret rude, der lader lyset slippe igennem, uden at man kan kigge ind. Men det ville ikke være pænt. Udvendigt fremstår vores campingvogn rigtig flot med de tonede ruder overalt, og det ville skæmme den, hvis vi anbragte en kedelig matteret, grå rude blandt de flotte sorte ruder.

I de fleste byggemarkeder kan man købe matteret, selvklæbende folie til at klæbe på vinduer for at forhindre indkig. Hvis vi satte en sådan folie på vinduets indersier, ville vi forhindre indkig, få lys gennem vinduet og bevare campingvognens flotte udvendige design. Men vi var bestemt ikke sikre på, om vinduet i campingvognen ville kunne tåle, at man klistrede folie på det.

Vi spurgte derfor både den danske importør og vores værksted, og begge steder fik vi svaret, at vinduet ikke burde tage skade.

Så det måtte vi prøve. Vi købte en stump matteret vinduesfolie i vores lokale Bauhaus, og så gik vi i gang.

folie på campingvognens vinduer
Vinduet til toilettet afmonteres

Først skulle vinduet til toilettet afmonteres. På vores campingvogn er vinduet hægtet i en profilskinne i toppen af vinduet. Så det var blot at skrue vinduesudskyderne af, og fjerne låselisten til profilen i toppen af vinduet. Vi havde lidt problemer med at lure hvordan låseskinnen skulle fjernes, men der skulle bare fjernes en enkelt skrue. Så kunne kunne vi fjerne låseskinnen og vinduet kunne fjernes.

folie på campingvognens vinduer
Låseskinne holdes kun på plads af en enkelt skrue

folie på campingvognens vinduer
Når låseskinne er fjernes kan vindue skubbes ud af profilskinnen

Vi tog vinduet med ind i køkkenets dejlige varme, og lagde vinduet på et håndklæde med indersiden opad. Først afmonterede vi vinduets låsebeslag, og dernæst klippede vi folien til så det nogenlunde passede til vinduet. Klip folien så den er ca. 1 cm. for stor på alle leder. Folien skæres først endeligt til, når den er klistret på ruden.

folie på campingvognens vinduer
Folien skæres først groft til. Først senere sker den endelige tilpasning

Inden vi begyndte at klæbe folien på ruden, gjorde vi først ruden grundig ren. Dernæst sprøjtede vi en mild sæbevandsblanding ud over hele ruden. Vi brugte en forstøverflaske til dette. Sæbevandet gør, at det er meget lettere dels at få folien til at ligge pænt og dels at man har meget lettere ved at fjerne luftbobler.

folie på campingvognens vinduer
Der sprøjtes sæbevand på vinduet

Vi fik sprøjtet alt få meget sæbevand på ruden. Det sker der ikke noget ved, men det tager en hulens tid at få det skrabet ud. Så meget er ikke nødvendigvis bedst i dette tilfælde.

Nu skal folien på ruden. Først skal beskyttelsesfilmen fjernes fra foliens limside. Dernæst lægges folien med limsiden nederst på vinduets inderside. Pga. sæbevandet klæber limer ikke med det samme, og der er god tid til at skubbe folien på plads.

folie på campingvognens vinduer
Folien lægges med limsiden nedad. Sæbevandet gør, at den ikke klæber med det samme

Der findes rigtig mange råd til og om, hvordan folie bedst limes på et vindue. Vi siger ikke at vores er den bedste. Men nedenstående fremgangsmåde virker, og vi fik folien på ruden uden de store problemer.

Da folien var lagt på ruden, skubbede vi som sagt folien nogenlunde på plads.

Dernæst skar vi folien til langs den ene kant på vinduet, få at få et fix-punkt at arbejde videre ud fra.

folie på campingvognens vinduer
Folien skæres til langs den ene kant

Det er bedst at være to om arbejdet. Så kan den ene holde folien på plads (den glider nemlig meget let i sæbevandsblandingen), mens den anden skærer folien til.

På den måde skærer vi folien til langs alle vinduet kanter (en kant ad gangen), men vi løbende skraber sæbevandet ud langs til de tilskåret kanter.

folie på campingvognens vinduer
Sæbevandet skrabes løbende ud

Undervejs laves også udskæringer der hvor vinduesudskyderne og – låse skal sidder.

På de fleste vinduer sidder der en eller flere udluftningshuller til luftcirkulation mellem inderste og yderste rude. De er ikke særlig store, men husk at skære folien fri omkring disse, da man ellers vil få problemer med dug og kondens.

folie på campingvognens vinduer
Husk at lave udskæringer til beslag og luftcirkulation

Brug evt. tippen fra en spritpen e.l. som skabelon for at få en pæn og rund udskæring.

Når folien er skåret til langs alle kanter, rundinger, beslag og udluftningshuller, så skal det sidste af sæbevandet skrabes ud. Først når sæbevandet er væk, kan foliens lim klæbe på vinduet. Pas på ikke at folien glider mens du skraber. Skrab fra midten af vinduet og ud mod kanter og afskæringer. Brug en klud til at tørre sæbevandet op efterhånden som det presses ud.

Når sæbevandet er væk, kan udskydere og låsebeslag skrues på ruden. Folien skal ikke nødvendigvis være helt tør og klæbet fast, så længe man bare passer på ikke at forskubbe folien når beslage skrues på.


Så er alle beslag skruet på vinduet, og det er klar til montering på campingvognen

Så er skal vinduet blot tilbage på campingvognen, og så er man færdig.

folie på campingvognens vinduer
Så monteres vinduet igen i campingvognen

Vi er glade for vores løsning. Den er både funktionel, pæn og holdbar. Vi vender tilbage med en opfølgende artikel på et senere tidspunkt hvor vi bl.a. vil vurdere om løsningen var holdbar og om vinduet alligevel har taget skade.

folie på campingvognens vinduer
Vinduet er på plads. Slut med at se ind udefra, og vi har samtidig fået lys ind gennem vinduet.

Det skal du bruge:

  • Skruetrækker til afmontering af vindue og beslag
  • Skarp kniv
  • Skraber
  • Forstøverflaske
  • Vinduesfolie


Her er det værktøj, du får brug for

Prøv også at læse disse indlæg