Fugttest med omtanke

af Bjarne Søby
Mine to fugtmålere

Nogle gange må man altså godt tænke sig om. Det måtte jeg erkende, da jeg rutinemæssigt ville lave en vejledende fugttest af vores campingvogn.

Min ’gamle’ fugtmåler måler fugtighed i et emne ved at man presser to skarpe syle ind i det materiale, man vil måle fugten i. Den er rimelig præcis, men den efter lader mærker. Måler man f.eks. fugtigheden rundt om en tagluge eller et vindue, vil der være bittesmå huller der, hvor man har lavet målingen. De ses næsten ikke, men alligevel. Når man fugttester en gang om året, vil der efterhånden komme en del små huller – og de ses.

Fugtmåler med syle
Bemærk sylene øverst på fugtmåleren. Man måler ved at presse de to syle ind i f.eks. væggen. Det efter små mærker.

Men nu har jeg købt en af de nye smarte fugtmålere, der ikke efterlader mærker.  Man holder blot en kugleformet sonde ind på væggen eller loftet hvor man måler fugtigheden, og så kan man umiddelbart aflæse denne på instrumentet. Lige præcis hvordan den virker, ved jeg ikke. Men den kan måle i 20-40 mm’s dybde, og det er fint til en campingvogn.

Fugtmåler sonde
Den kuglerunde sonde måler fugt 20 – 40 mm ind i materialet

Den efterlader derfor ingen mærker en fugtmåling. Så selvfølgelig skulle jeg prøve den i vores campingvogn.

Fugtmåling gav mig et chok

Jeg arbejdede mig stille og roligt rundt i campingvognen, og målte samme steder som ved den sidste DCU fugttest. Alt var ok, og målingen viste intet alarmerende. Men så lavede jeg en ekstra måling på gulvet i badeværelset, og så løb koldsveden mig ned ad ryggen.

Sidste forår havde vi en utæthed under håndvasken, hvor der sivede byvand ud. Det blev lavet hurtigt, men jeg ville lige måle fugtigheden der for at sikre mig at alt var ok. Målingen viste 47,9%. Det er jo nærmest blankt vand! Jeg målte igen, og igen fik jeg en måling tæt på 50%. 

Meget nervøs og fuld af bange anelser begyndte jeg at måle flere steder på badeværelsesgulvet. Og det var lidt underligt. Nogle steder var målingerne helt fine og lå på under 13%. Andre steder viste målingerne fugt på helt op til 69%.

Vildt underligt, men så faldt 10-øren, og jeg kunne ikke lade være med at føle mig som en kæmpe idiot. Min nye fugtmåler måler som nævnt i 20 – 40 mm. dybde. Vi har en Adria Alpina med vandbåren gulvvarme, så ja – jeg havde fået vandslangerne i gulvet med i min måling. Det gav de meget høje målinger. Da jeg efterfølgende checkede med den gamle fugtighedsmåler, havde jeg helt fine værdier i alle steder, jeg målte.

Min'gamle' fugtmåler
Min’gamle’ fugtmåler

Jeg var selvfølgelig meget lettet over, at der ikke var fugt i vores campingvogn, men følte mig nu alligevel lidt dum. Så hermed ar min erfaring giver videre, og må konstatere at den gamle fugtmåler nok er lidt mere præcis – i hvert fald ved måling i gulvet i en campingvogn med vandbåren gulvvarme.

Prøv også at læse disse indlæg