Står man i den situation at man ønsker solceller til sin campingvogn uden alt det må koste en bondegård? – Ja så læs endelig videre!
Jeg havde altid drømt om at være selvforsynende med strøm i vores campingvogn. Men når man spørger diverse campingforhandlere så ønsker de at ligge celler op på taget og montere dem fast. Det er der bestemt ikke noget galt med – ud over 3 ting: prisen, at de er fastlåst til campingvognen (og dermed ikke kan tage dem med) og sidst men ikke mindst – de er låst fast på en bestemt position (hvilket ikke er helt smart hvis man får tildelt en campingplads under et træ).
Så hvis man skulle opsummere, så var mine krav følgende:
- Pris – den skulle være billig
- Den skulle være mulig at flytte rundt på – og dermed samtidigt kunne flyttes med over til en ny campingvogn.
Efter at have googlet lidt tid, så fandt jeg ud af at man kunne få en ”folde solcelle”-kuffert. Den består egentlig blot af 2 solceller der er sat nogle hængsler på + at der er monteret en solcellecontroller (altså en computer) til at styre opladningen. Og indrømmet, de er pænt dyre i Danmark !!
Men jeg faldt over denne webshop: http://www.eco-worthy.com/catalog/folding-solar-panel-c-71_61.htmlsom faktisk er en butik i Kina, men de har lager i England. (Så hvis nogle skulle være i tvivl så er der ingen told eller skat på varer der kommer derfra.)
Nåh, som sagt så gjort – jeg bestilte sådan en 80watt celle (altså en 2×40’ere) til den vanvittige sum af 990kr inkl. fragt !! Da det er PostDanmark der står for fragten i Danmark, så der er hjælp at hente hvis man ikke er hjemme osv. Det skal siges at det også går ganske hurtigt – jeg modtog min ”kuffert” blot 4 dage efter bestilling.
Efter udpakning får man følgende:
Og udfoldet:
Her ser man de ”fold-ud-ben” som også er monteret – hvilket jo gør den smart til at flytte rundt på og hen hvor solen er.
Og for ikke at glemme solcelle controlleren (altså computeren). Denne gør at den oplader dit batteri korrekt, og når det er fuldt opladt – så vil den slå solcellen fra og kun vedligeholde batteriet. På den måde så slipper man for at ens batteri bliver ”overladet” hvilket det går i stykker af. Yderligere så vil den grønne pære fortælle om batteriet er fuldt opladt eller om den stadig lader. Simpelthen ved at blinke hvis den lader eller lyse konstant hvis batteriet er fuldt opladet.
Næste step er selvfølgelig tilslutningen til batteriet. 12V strøm ændringer er faktisk noget som man ikke må gøre som privat person. Men faktisk så er ”kufferten” forberedt med 2 krokodille næb som man kan tilslutte direkte på batteriet. Hvilket jo gør at man ikke ændre på noget strøm i campingvognen!
Det skal selvfølgelig siges at man IKKE må tilslutte solcellen når man har 220v strømtilslutning på campingvognen – da din indbyggede batterilader ikke kan finde ud af at du også har en solcelle tilsluttet.
Nåh men tilbage til tilslutningen, simpelt – så har jeg åbnet mit vindue, trukket kablerne ind af vinduet og tilkoblet dem direkte på mit batteri – og vupti, så er jeg selvforsynende!!
Så nemt kan man egentlig ”installere” solceller i sin campingvogn. Man kan flytte dem rundt som man ønsker det og de er ikke fastmonteret på ens campingvogn. Solcelle controlleren vil styre opladningen og dermed sikre at der ikke sker noget med dit batteri.
Det eneste minus var ”bare” at man skulle have kabler ind af vinduet. Men igen så er der også en løsning på dette. Egentlig så er min campingvogn født med at 220v strøm udtag, men i dette udtag er der også antenne og 12v udgang.
12V strøm i campingvognen hænger jo sammen i et stort netværk. Så derfor tænkte jeg, hvorfor ikke sætte et cigar strømstik på min solcelle, og dermed ”lave 12v udgangen om” til en indgang?
Igen så må man IKKE tilslutte 220v strøm på ens campingvogn, fordi at ens batterilader ikke kan finde ud af at du har en solcelle tilsluttet!
Som sagt så gjort – jeg startede med at klippe krokodille næbene af, og ellers montere et cigar stik. Husk forskel på plus og minus!! (tror billederne taler for sig selv)
Og vupti, så er det egentlig bare at tilslutte solcellen direkte i stikket.
Og her ses den færdige løsning:
Spørgsmål? – skriv endelig!