Ställplatser – Ny ferieform?

af Ronni Jørgensen
Älgbergets Bed & Breakfast

Det er nok ikke gået hen over hovederne på campisterne, at priserne på campingpladserne er steget en del de sidste par år. Men der er alternativer.

Udover priserne på campingpladserne, har det også skabt en del debat på dvs. forums at f.eks. elprisen er steget fra de ”normale” 25-30 kr, til 40-50 kr mange steder. Yderligere kommer der så diverse gebyrer på f.eks. miljø. Kort sagt, så løber det hurtigt op i 2000 kr for 7 dages ferie på en campingplads.

Det er et personligt valg – men i vores tilfælde, så mener jeg at man burde kunne gøre det lidt billigere og anderledes, i det mindste nogle gange.

Sverige – Forskellige campingpladser

Sommerferien nærmede sig, og da vi begge kun havde 14 dages ferie ønskede vi ikke at skulle køre så langt, så derfor var Sverige oplagt.

Egentlig så startede det hele lidt op med at jeg søgte efter en svensk bog med campingpladser, magen til den røde vi har i Danmark. Den var intet steds at finde! Den eneste bog – eller ret og sagt et hæfte som man har i Sverige, er en liste over de campingpladser der er med SCR. Og en hurtig optælling viser at der er omkring 450 campingpladser.

Lidt underligt, fordi det er jo stort set samme antal som vi har i DK.

Så faldt jeg over Svenskernes ”online katalog” www.husvagnochcamping.se/resa/ eller www.campingkatalogen.se

Hurtigt gik det op for mig, at der rent faktisk findes 3 forskellige typer af campingpladser i Sverige. Campingpladser der er medlem af SCR (altså det svenske camping råd). Campingpladser som ikke er medlem (også kaldet ”de frie campingpladser”) og ställpladser. Og straks viste det sig at der var omkring 500 frie campingpladser, og 236 ställpladser. Altså omkring 1200kr pladser – hvilket jo passer lidt bedre i betragtning af Sveriges størrelse vs. Danmark.

Så vi købte et svensk 3G SIM datakort til vores iPad (99 svenske for 30 dage/1gb trafik) – og så kørte vi efter deres online katalog.

Ställpladser – hvad er det for noget?

Vi havde snakket meget om at vi godt ville spare lidt penge i år – og ikke mindst udfordre os selv, da vi har fået installeret en solcelle på campingvognen. Så derfor ville vi prøve og køre lidt mere på ”egen hånd” i år og uden strøm.

Og så er Ställpladser meget oplagt. For dem der ikke helt ved hvad en ställplads er, så er det en blanding af en campingplads og en rasteplads. Nogle ställpladser har både toilet, bad og strøm – mens nogle ikke har andre faciliteter end en skraldespand. Men fælles for dem alle, er at de er små – og at man passer sig selv!

Egentlig så tror jeg at navnet stammer fra Tyskland, hvor ”avancerede rastepladser” går under navnet StellPlatz.

Meningen med ställpladser, efter min opfattelse, er at de er forbeholdt autocampere. Men eftersom campingvognene kommer med de samme faciliteter som autocamperne, så er der blevet mere åbenhed for at man også kan bruge sin campingvogn. I de lokale svenske aviser er der flere ”små” byer hvor kommunerne selv har lavet ställpladser inde i byen, simpelthen for at tiltrække campisterne.

Begrundelsen er at flere af de alm. campingpladser er begyndt og have egne restauranter, indkøbsmuligheder, underholdning osv., så der er mange gæster som aldrig forlader campingpladsen, og dermed går byens butikker glip af en del omsætning.

Ställpladser i Danmark

I Danmark findes der faktisk også ställpladser. Der er den danske sidde www.f-camping.dk – eller på google maps. F.eks. så har Frederikshavn Marina for nyligt oprettet en ställplads nede ved deres lystbådehavn. Prisen er 150kr i døgnet. Dette inkluderer toilet, bad og strøm! En plads, helt nede ved havnen, med alle de facilliter som man har på en campingplads til blot 150kr i døgnet – lyder det ikk’ godt?

Afrundning.

Lidt afslutningsvis, så håber jeg at det har givet lidt indblik over at ställpladser godt kan give et billigere/andet alternativt til en alm. campingplads. Jeg mener bestemt ikke at ställpladser kan afløse alm. campingpladser, men er man lidt mere ”normade” campister med små stop på 1-2-3 dage, så kunne ställpladser godt være et godt bud. Vi er i hvert fald blevet meget overrasket. Faktisk så syntes vi at udsigten og beliggenheden for ställpladser kan være bedre normale campingpladser.

Inspiration:
Älgbergets Bed & Breakfast www.algbergets.se. Egentlig en god transit plads, som kun ligger 45 minuts kørsel fra Göteborg. 140 Skr i døgnet for plads med toilet og bad.

staellpladser 2014 02

Lyrestad Gästhamn Götakanal. En plads, 1 meter fra den berømte Götakanal. Man ligger praktisk talt på havnen og har 1. klasses udsigt til de sejlende. Kan varmt anbefales! 150 Skr i døgnet for en plads, og så koster det 50 Skr mere i døgnet hvis man ønsker toilet og bad (fælles med havnen.)

staellpladser 2014 03

staellpladser 2014 04

Hastholmen hamn – ved Ödeshög. En lille plads, som ligger direkte på lystbådehavnen. Bade muligheder på den ene side, og både på den anden side. Virkelig en dejlig plads. Har også kajak udlejning og restaurant. Kan varmt anbefales! 140 Skr i døgnet, og så koster det 50 Skr mere i døgnet hvis man ønsker strøm. Med i prisen er der fri toilet, bad, køkken og vaskemaskine.

staellpladser 2014 06

staellpladser 2014 07

staellpladser 2014 08

staellpladser 2014 09

staellpladser 2014 10

Kåseberga – Ystad. En plads ved den største svenske stensætning, samt udsigt til Bornholm. Også meget god hvis man ønsker en overnatning før Ystad færgen til Bornholm. 100 Skr i døgnet, med fri toilet og bad.

staellpladser 2014 11

staellpladser 2014 12

Gekås! – Ullared. En plads ved Europas største indkøbscenter. Også en rigtig god transit plads, hvis man skal med færgen i Vareberg. Det er en stor grus plads, men i løbet af dagen bliver den fyldt helt op! 90 Skr i døgnet, med fri toilet. (Har man Ullared MasterCard, så koster det 70 Skr)

staellpladser 2014 13

staellpladser 2014 14

staellpladser 2014 15

staellpladser 2014 16

Prøv også at læse disse indlæg