Fregatten Jylland i Ebeltoft er verdens længste bevarede træskib er et stykke Danmarks historie der både vidner om storhed og enden på de store træskibe.
Fregatten Jylland er blevet bevaret, restaureret og ligger i dag i Ebeltoft som et meget levende museum med masser at se og opleve både for børn og voksne. Der er adgang stort ste til hele skibet, og der er gjort meget ud af at få de besøgende til at føle hvordan det var at leve og arbejde på et krigsskib som Jylland.
Se bare denne video fra skibet:
Masser at se og opleve for hele familien
Det er en seværdighed for hele familien. Man kan f.eks. gå på skattejagt på skibet med børn eller børnebørn. Børn kan få udleveret en Søfartsbog, der guider en rundt på skibet, og lærer en om skibet gennem spørgsmål og quiz. Man kan også tage på piratjagt, og hvor man skal finde seks nøgler for at få del i en piratskat. Undervejs på jagten efter nøglerne får man fortalt en masse spændende historier fra skibet set med skibsdrengens øjne.
Der er også masser at opleve for voksne på fregatten Jylland. Man kommer helt tæt på danmarkshistorien og krigen i 1864, hvor danskerne kæmpede mod Preussen og Østrig. Krigens frontlinjer lå i Jylland og i de danske farvande, hvor flåden holdt fjenden tilbage med blod, sved og tårer i de voldsomme træfninger til søs.
F.eks. er fregattens batteridæk er delt op, så man både kan se det før og efter de knusende slag fra de østrigske granater. I bagbordssiden er alt udstyr og krigsudrustning på plads, som da skibet drog afsted i krigens begyndelse. I styrbordsside ses ødelæggelserne fra de fuldtræffere, som skibet måtte tåle.
Med mere ildkraft end nogen skanse, var fregatten Jylland en flydende fæstning, der med større held end Danevirke- og Dybbølstillingen kunne presse Preussere og Østrigere tilbage, da det virkelig gjaldt i 1864. Og på museet kan man fornemme hvordan det var at være soldat bag kanonerne i den flydende fæstning. Det er spændende, informativt og mange timers underholdning for hele familien, som vil give mange minder og tanker fremover.
Camping i idylliske og smukke Ebeltoft
Skæve bindingsværkshuse, toppede brosten og blomstrende stokroser, gør Ebeltoft til en af Danmarks seværdige byer. Det gamle købstadsmiljø Ebeltoft, genspejler et stykke Danmarkshistorie gennem nogle århundreder. Byen fik købstadsrettigheder i 1301, og er dermed Djurslands ældste købstad.
Den stemningsfyldte by, der ligger på en bakke ned til Ebeltoft Vig, har mange små butikker med kunsthåndværk, mode og lignende samt flere restauranter. Ebeltoft indbyder til at slentre rundt i de brostensbelagte gader, Nørrebakke, Adelgade, som er forretningsgader, Fedt Mikkels Gang ved apoteket, Torvet med Det gamle Rådhus, Overgade og Nedergade, Ebeltoft Kirke.
Der er flere campingpladsen i og nær Ebeltoft. F.eks.
Ebeltoft Strand Camping, der ligger i gå-afstand af Ebeltoft by
Blushøj Camping,der ligger ved Kattegat c. 4 km sydøst for Ebeltoft
Dråby Strand Camping, der ligger lige ud til vandet og stranden lidt nordøst for Ebeltoft
Lidt fakta om fregatten Jylland
Fregatten Jylland er bygget i en brydningstid, hvor teknologien gjorde fremskridt, og det er derfor unikt ved at repræsentere den korte periode, hvor man både havde fuld sejlrigning og dampkraft ombord. Fregatten Jylland var et, på sin tid, højteknologisk slagkraftigt vidunder, der bare få årtier senere var udmanøvreret af de moderne panserskibe i stål, der startede en hel ny type krigsførelse på verdenshavene.
Fregatten Jylland blev søsat 20. november 1860. Maskinen kunne bringe hastigheden op på 11 knob, mens den ved sejlføring og med ophejst skrue kunne præstere 15 knob. Dermed var det flådens hurtigste skib og samtidig var den sine sejlførende fjender overlegen, da den kunne manøvrere for maskinkraft uden hensyntagen til vindforhold. Første standerhejsning på den 71 meter lange fregat med en besætning på 437 mand, fandt sted 15. maj 1862, hvorefter den drog ud på kadettogt.
Fregattens konstruktion med det slanke skrog og deraf følgende hurtighed og manøvredygtighed samt svære armering gjorde den til en effektiv krigsmaskine. 9. maj 1864, skriver Fregatten Jylland sig ind i historien som del af den danske eskadre, der anført af Fregatten Niels Juel og med deltagelse af korvetten Heimdal, udkæmpede slaget ved Helgoland. (kilde: Fregatten Jyllands hjemmeside)
Få oplysninger om åbningstider, aktiviteter, billetpriser m.m. her: Fregatten Jylland