Celle – Malerisk bindingsværksby og talende lanterner

af Ann Karina
Celle

Er det et eventyr eller en by? Enhver, der spadserer gennem Celle, vil uvilkårligt stille sig selv dette spørgsmål. En henrivende gammel by med hundredvis af bindingsværkshuse, et slot mellem renæssance og barok og en smuk beliggenhed ved den lille flod Aller i den sydlige udkant af Lüneburger Heide: Her er ganske enkelt smukt.

Bykirken og det gamle rådhus er blandt byens ældste bygningsværker. De står som øer i et hav af bindingsværkshuse fra forskellige århundreder; deriblandt er synagogen og byens vel nok mest berømte hus, Hoppener Haus fra 1532. Det er et stateligt seks etager højt gavlhus rigt udsmykket med træskærerarbejder. Overfor står de forbløffende talende lanterner; en gruppe lysfigurer, som alle symboliserer en menneskelig karaktertype. Bevægelsessensorer får lanternerne til at tale – enkeltvis, til sig selv eller med hinanden. Ved hjælp af stemmefiler fortæller de fakta, anekdoter, sjove ordsprog eller små morsomme historier. Det er ikke så underligt, at nogle af byens turister har troet, de var ved at gå fra forstanden.

Celle

Hertuger, riddere og heste: Historier fra Celle

Hertugslottet er opført i indre by. Med et anlæg, der går helt tilbage til det 13. århundrede, er det velsagtens byens mest betydningsfulde bygningsværk. Fra 1530 blev det bygget om til renæssanceslot, men i anden halvdel af det 17. århundrede blev slottet igen genstand for om- og udbygninger, som gav det den barokke stil, der stadig kan ses i dag. I dag huser den prægtige residens slotsteateret – der går helt tilbage til 1671 – og residensmuseet. Også pladsen Stechbahn, der engang var turnerings- og skueplads for senmiddelalderlige ridderkampe, vidner om de gode, gamle dage. Hertug Otto II blev offer for en af disse kampe, da han i 1471 faldt af sin hest og døde. En hestesko indfældet i fortovet foran løveapoteket sørger for, at indbyggerne i Celle mindes denne hændelse den dag i dag. Men ellers har byen et godt forhold til heste: Ved Celler Hengstparade, som finder sted hvert år i september, forvandler Niedersächsisches Landesgestüt bindingsværksbyen til ét stort festspil for heste og riddere.

Celle

Et bygningsværk bliver til kunst: Kunstmuseet

Kunstmuseum Celle er lige så enestående som den gamle by: Et 24-timers-museum, som ikke kun er seværdigt i dagtimerne, for det er især om natten, det opnår en fascinerende effekt som kunstværk. Om dagen udstilles malerier, grafikker, skulpturer, lys- og objektkunst fra det 20. århundrede, blandt andet adskillige multiples af Joseph Beuys. Men også om natten kommer kunsten til sin ret: Glasfoyeren stråler som en krystal, der oplyses indefra, og lys- og lydinstallationer får grænserne mellem kunsten og rummet, mellem bygningen og omgivelserne til at flyde ud.

Foto: ©Tourismus und Stadtmarketing Celle GmbH

Links:
Relevante Link(s) : Celle, Tyskland

Prøv også at læse disse indlæg