Vi har fået monteret et solcelleanlæg på 140 watt i vores campingvogn. Det giver os frihed til at campere hvor som helst uden at skulle tilsluttes en strømstander.
Egentlig er det forkert at kalde det for solceller, for solen giver lys og det er netop lys, som anlægget kan generere strøm fra. Der kommer meget lys fra solen, og det giver meget strøm. Men solpanelet genererer også strøm i skygge, i overskyet vejr. Vi har endda fået ladet batteriet i campingvognen helt op blot ved ar holde om natten under en gadelampe på en tysk rasteplads.
Vi har et 12V batteri på 70 amp i campingvognen. Det kan give os strøm til lys og ALDE varme i ca. 2 dage – hvis vi tænker os lidt om. Men vi oplevede flere gange at have fundet super lækker plads f.eks. med en skovsø i Sverige, som vi måtte rejse fra for at lade batteriet op. Det sker ikke længere, efter at vi har fået et solcelleanlæg i campingvognen.
At kunne lade batteriet op uden at skulle til en strømstander, er især praktisk når man rejser i lande som f.eks. Norge og Sverige hvor man flere steder gerne må campere uden for de etablerede campingpladser.
Men det er også fint på campingpladser, hvor solcelleanlægget gør, man ikke behøves at tilkøbe strømtilslutning. Så selvom det selvfølgelig koster noget at montere et solcelleanlæg, så giver det også besparelser i lang tid fremover.
Vores solcelleanlæg er fra Carbest, og er baseret på den nyeste teknologi, der giver højere ladespænding, og dermed mere strøm – også i skygge og overskyet vejr, eller hvis solpanelet er snavset. Carbest giver desuden 25 års ydeevne garanti, forstået på den måde at Carbest står inde for at cellerne efter 25 år stadig leverer 80% strøm.
Overordnet findes der to typer af solpaneler. Der er der bøjelige, der fuldlimes på campingvognens- eller autocamperens tag. De vejer minimalt, og kan tilpasses tagets form. Men går de i stykker, er de næsten ikke til at få af igen uden at ødelægge taget.
Vores solpanel er af rammetypen – dvs. at solcellerne er indkapslet i en aluramme. Det gør at panelet ikke kan bøjes, og det vejer noget mere end de bøjelige modeller. Hele panelet monteres i to holdere på taget af campingvognen. Det kan let fjernes eller udskiftes uden at man skal ødelægge taget.
Vi har tidligere haft et solpanel af denne type. Og da en stor grankogle fladt og smadrede glasset over solcellerne, var det dejligt at vi uden videre kunne udskifte panelet.
Udover selve solpanelet skal man bruge en laderegulator, der sikrer korrekt spænding til batteriet. Man kan købe alle dele enkeltvis, men vi købe vores anlæg som et komplet sæt, der indeholder alle de dele, man skal bruge.
Vores anlæg hedder Carbest 140W CB. Det vejer 17 kg. og har en vejl. udsalgspris på kr. 3.479,-. Det kan købes hos de fleste Carbest-forhandlere