Skulle du få behov for en ekstra sengehest i en af campingvognens køjesenge, så kan du let selv montere den. Se her hvordan det gøres.
Det er de færreste campingvogne, der har en sengehest monteret ved den nederste køje, og har man to små børn med på tur, kan det blive nødvendigt selv at eftermontere en sengehets. Heldigvis er dette ikke særlig svært, og det klares på et par timer.
Vi valgte en sengehest fremstillet af et grovmasket net, der er udspændt mellem to aluminiumsprofiler. Denne type sengehest har nemlig fordele som:
- Den er let at montere
- Den er hurtigt at slå op og ned.
- Den er ikke i vejen, når den er slået ned
- Den kan gemmes væk under madrassen, når den ikke er i brug
- Sengehesten kan købes hos stort set alle forhandlere
Sengehesten leveres komplet med sengehest, stropper og beslag. Man skal dog selv sørge for skruer. Man skal være meget omhyggelig med at vælge den rigtige type skruer. For at få godt fæste, skal de være så lange og så brede som muligt. Men de må ikke være så lange, at de går igennem det materiale, de skrues ind i.
Man kan få sengehesten i flere forskellige længder – alt efter fabrikat og leverandør. Dette viste vi ikke, da vi bestilte vores. Vi fik derfor tilsendt en ret lang sengehest – måske endda lidt for lang. Den nederste køje i vores Adria 743 UT har nemlig en lille runding i hovedgærdet og er skåret skråt i benenden. Så den tilsendte sengehest var for lang til at kunne være på køjens lige sidestykke. Vi kunne nu godt lide at den var så lang. Det var en god sikkerhed for barnet, så vi valgte at beholde den, og passe den til i stedet for.
Som nævnt er nettet i sengehesten spændt ud mellem aluminiumsprofiler, og disse kan nemt tilpasses. Vi valgte at bøje den nederste profil så den passede med køjens skrå benende. Vi kunne også have skåret af sengehestens længe, men vi ville gerne have sengehesten så lang som mulig, då der valgte vi som nævnt at bøje profilen.
Her er den nederste profil blevet bøjet så den passer med køjens skrå benende
Aluminium er let at bøje. Vi målte op hvor bøjningen skulle være, så bøjede vi profilen over en bordkant – et lille stykke af gangen – indtil den flugtede med køjesengens skrå benende.
Inden sengehesten skrues fast, checker vi en sidste gang at profilen flugter med køjens form
Nu skal den nederste aluminiumsprofil skrues fast til køjen. Det er vigtigt at profilen monteres et sted på køjen, hvor skruerne kan få godt fæste. Vi valgte at montere sengehesten på den liste, som køjen hviler på. Her vil den ikke være i vejen, og køjen kan stadig vippes op så der er adgang til magasinet nedenunder.
Sengehesten skrues fast
Så er den nederste profil skruet fast
Når sengehestens nederste profil er skruet fast, skal de øverste stropper monteres. Disse skal også monteres et sted hvor skruerne kan få godt fat. Har skruerne ikke tilstrækkeligt fæste, kan beslagene blive revet af, når de belastes. Og så hjælper sengehesten i sagens natur ikke ret meget.
Vi valgte at fastgøre beslagene til stropperne aller yderst på overkøjens underside. Her var der en liste, som overkøjens bund hviler på. Der kunne skruerne få godt fat.
Placeringen af stoppernes beslag findes lettest ved at sætte stroppen fast i beslaget og holde det op mod den flade, hvor det skal monteres. Når man har sikret sig, at stroppen er lige og ikke trækker skævt, mærkes skruernes placering op.
Placeringen af stoppernes beslag findes lettest ved at sætte stroppen fast i beslaget og holde det op mod den flade, hvor det skal monteres
Herefter skrues beslagene fast.
Så er begge stropper på plads
Til sidst skal stropperne justeres i længden, og så er sengehesten klar til brug.
Så er sengehesten klar til brug