Overnatning på rastepladser

af Ann Karina
sove paa rastepladser

Planlægger du at overnatte på rastepladser på din tur gennem Europa, så skal du vide, at det er en rigtig dårlig ide. Du udsætter dig selv og din familie for stor fare, og risikerer at få frarøvet alt. Men hvis du på trods af denne advarsel, alligevel vil overnatte på en rasteplads, så er her et par gode råd.

Først og fremmest skal du vide, at det slet ikke er tilladt at overnatte på rastepladser i mange lande i Europa. Herunder kan du se hvilke lande hvor det er tilladt, og hvor det er forbudt.

Danmark: Tilladt for 1 nat
Norge: Ikke tilladt 
Sverige:  Tilladt 
Finland:  Ikke tilladt
Frankrig:  Tilladt 
Tyskland:  Tilladt
Holland:  Ikke tilladt
Italien:  Ikke tilladt 
Grækenland:  Ikke tilladt 
Østrig:  Ikke tilladt for autocampere. Biler med campingvogne må overnatte hvor der er specielle både til dette. Man må ikke bruge båse forbeholdt lastbiler
Kroatien:  Ikke tilladt 
Slovenien:  Ikke tilladt 
Tjekkiet:  Ikke tilladt

Selvom det i nogle lande er tilladt at overnatte på rastepladser, skal man afholde sig fra det alligevel.  Det er simpelthen for farligt at gøre det. Overfald og røverier er meget almindeligt langs motorveje.  Især om natten er overfald med narkosegas en meget udbredt metode til at frarøve autocampere og campingvogne deres indhold. Narkosegas er en bedøvende gas, som indsprøjtes i kabinen på lastbiler, biler, autocampere og campingvogne. Den giftige gas er øjeblikkelig bedøvende og kan beskadige nervesystemet med langvarige følgeskader på hjerne, hjerte og åndedrætssystem. Gassen er tungere end luft og vil lægge sig i den nederste halvdel af køretøjet. Dødeligheden hos børn i de lavere køjer eller bilerne er derfor meget høj. Så efter vores mening kan det ikke svare sig at sætte sin families helbred på spil, blot for at spare lidt tid på rejsen ved ikke at køre til en campingplads for natten.

Campingpladser i nærheden af motorvejene er i de fleste tilfælde forberedt til kortvarige ophold. Det kaldes for transitpladser eller turistpladser, og her kan man campere – evt. uden at spænde fra – og er forberedt på hurtig afgang næste morgen.

Campingpladser giver nogle store fordele i forhold til overnatning på rastepladser:

 • Sikkerheden er det vigtigste – også hvad afstand imellem køretøjer angår i tilfælde af brand.
 • Man sover i fred og ro uden at blive forstyrret af støj fra biler m.m. Man er derfor udhvilet til den kommende dags rejse.
 • Man kan få et bad m.m. inden afrejse

Skulle du være typen, der mener at overfald og røveri på rastepladser kun er noget, der sker for andre, og ikke dig…… så giver det tyske politi disse råd til hvordan man sikrer sig bedst muligt ved overnatning på en rasteplads.

 • Undgå afsides og mørke parkeringssteder. Opsøg meget trafikerede servicestationer og rastepladser og parkér dit køretøj på oplyst område – så tæt på tankstation eller rasthaus som muligt.
 • Tag kontakt til andre campister i nærheden og aftal nabohjælp
 • Parker aldrig mellem 2 lastbiler. Dette skjul er det ideelle sted for en potentiel røver
 • Værdigenstande bør opbevares på aflåseligt sted f.eks. dirkefrit bagagerum eller værdiboks, og aldrig i campingvognen eller førerkabine på bilen.
 • Lås døre og vinduer og om muligt også tagluger medens I sover. Døre gerne med en dobbeltsikring indvendig.
 • Træk gardinerne for, tænd lidt lys og lad radioen spille. Giv indtryk af, at der befinder sig flere vågne personer i campingvognen eller autocamperen. Samme forholdsregel bør også bruges, hvis man forlader vognen. Selv ved kortere varighed.
 • Undgå enhver konfrontation med overfaldsmænd og røvere.
 • Meld mistænksom opførsel til telefon 110.
 • Er du blevet offer, så meld dette straks til politiet på telefon 110 eller nærmeste vagtstation.

Og så er der vist bare tilbage at ønske alle en god og sikker rejse.

 

Prøv også at læse disse indlæg