Praktisk og samtidig hyggebelysning i køkken og soveværelse

af Lars Sundorf

Så er der en ny ‘Gør det selv’ artikel om montering af LED belysning fra Lars. Denne gang vises hvordan man selv kan montere LED-lys i køkken og soveafdeling i campingvognen.

Vi starter i køkkenregionen, vi havde set, i de nye Kabe, er der kommet en indirekte belysning under fremspringet på bordpladen i køkkenet, det var pænt, så det blev vi ret hurtigt enige om, det skulle vi da også prøve og lave.

Det var dog ikke helt uden overvejelser, for hvad nu med vores gasbageovn, den er trods alt meget tæt på bordpladens kant, og der kommer jo både varme og damp ud, vil det selvklæbende LED bånd slippe pga. varmen/dampen. Men det har vist sig, at det er overhovedet ikke noget problem, vi har nu haft vor belysning under fremspringet på bordpladen monteret i ca. ½ år, og i vinterperioden, bruger vi vores gasbageovn rigtig meget, men ikke noget problem i det.

På billedet til herover kan man se LED båndet monteret under fremspringet på bordpladen, og nej selve båndet er ikke særligt kønt, men så snart øjnene er i niveau med bordpladen, så kan man ikke se båndet, det vil sige at selv når man sidder i rundsiddegruppen kan det ikke ses.

Dette lys er forbundet med samme lysdæmper som i rundsiddegruppen, da denne er lige ved siden af, er det praktisk at man skruer op og ned for lysstyrken på en og samme dæmper.

En sidegevinst ved dette lys, er at det faktisk, også ved en relativ lav styrke, faktisk giver et godt arbejdslys, hvem kender ikke det, med at man lige skal bruge et eller andet i skuffen, men det er ikke altid lige til at se ned i skuffens bagende, det problem løser man også her.

I køkkenregionen har vi en baldakin over køkkenbordet, der sidder 3 spot monteret i, disse er rigtig fine til arbejdslys ved arbejde i køkkenet, men de er noget skarpe og ikke særlig hyggelige, hvis man fx skal sidde og se fjernsyn, så hvorfor ikke også se om vi kan lave noget der.

Baldakinen er dog meget tæt på loftbeklædning, faktisk er der kun 13mm luft, men det betyder ikke noget, vi har monteret en strimmel LED bånd ovenpå baldakinen, så den lyser op mod loftet, det giver en god hyggeeffekt, dette er ligeledes sat til samme dæmper som båndet i rundsiddegruppen, det giver en god helhed, når man kan skrue op og ned for lyset i et ”sammenhængende” rum.


Igen her har vi testet om båndet vil ødelægge loftbeklædningen, med varme, men det gør den ikke, båndet har opnået en maksimal temperatur på 28 grader, på trods af, det har været tændt en hel dag!

Den vågne elektriker vil nu nok vågne op og sige, jamen hvor meget belastning kan den stakkels lysdæmper dog trække – den kan trække Maks 8A ved 12V eller omskrevet til noget nemmere, en rulle LED bånd med 3528 Dioder, forbruger 0,4A pr. meter så totalt kan den altså trække 20 meter LED bånd, og hvis det er 5050 Dioder er forbruget 0,6A pr. meter, så der vil den kunne trække 13,3 meter LED bånd.

I vores soveafdeling, har vi 2 læsespots over sengen, de er rigtig gode og læse ved, men vi savner lidt, og kunne tænde for lidt lys i den afdeling om aften, bare så der ikke er helt mørkt, det kan naturligvis også lade sig gøre, vi har igen her brugt samme type lysdæmper (dog en separat for denne afdeling), og LED bånd i varmt hvid, men her er måden for montering lidt anderledes.
I soveafsnittet har vi under overskabene en hylde, og under denne en lodret kantliste, helt ideelt til at sætte LED båndet fast på.

Ved hjørnet var der dog en lille udfordring, som det kan ses på billedet, er der en lodretstående ”plade” to steder, som båndet skal passere, dette lod sig dog nemt arrangere, jeg tog helt enkelt og borede et hul igennem disse plader, så langt oppe som muligt mod hylden, og kunne dermed trække båndet igennem.

Dioderne lyser her ind imod væggen, hvilket gør at man ikke bliver blændet, når man lægger i sengen. Vi havde ikke regnet med at det var fx et læsevenligt lys, men det er det, dioderne har en lysspredning, på 120 grader, så når man skruer op for lysstyrken, så giver det et rigtig godt læselys, idet at man har dioderne på ”række” og dermed ikke har nogle skygger og områder hvor man ikke rigtig kan se.
Det er også et rigtig behageligt lys, hvis man rigtig skal råhygge og se en god film i sengen, her kommer lysdæmperen igen til sin ret, både med at tænde og slukke men også dæmpningseffekten.

Placeringen af dæmperen var også meget let og naturligt her, den er monteret op under hylden, og kan ikke ses, med mindre man lægger ned i sengen, man kan svagt ane den på billedet til højre, lidt til højre for udluftningsklappen.

Mange vil sikkert sige at det er noget værre noget og klæbe den slags bånd op i vognen, hvad nu hvis det skal af igen, det er ikke noget problem!
Båndene er forsynet med 3M tape, og den klæber godt, men selv om den klæber godt, så kan den med lethed fjernes, helt uden og efterlade spor, vi har på et tidspunkt flyttet noget LED bånd i vores vogn, efter en kort opvarmning med føntørren, kunne det fjernes uden og efterlade det mindste spor.


Her ses den lille lysdæmper vi benytter, meget praktisk med fjernbetjening både til tænd og sluk samt dæmpning.

Nu er det jo naturligvis ikke kun i forbindelse med camping at man kan bruge disse produkter, vi har fx også brugt det hjemme i vores køkken, vores køkken er i åbne forbindelse med stuen, men alligevel altid lidt mørkt, vi savnede derfor lidt orienteringslys, det har vi løst, ved at sætte et LED bånd op under køkkenskabene, lige over soklen, således at dioderne lyser nedad, der er også her monteret en dæmper.

Vi har i hjemmet brugt lidt andre ting, vi har brugt en anden type lysdæmper, da vi forvejen skulle have en strømforsyning på, dæmperen vi har brugt er en in-line dæmper, og fungere ved at dreje på en knap, den kan samtidig også tænde og slukke for båndet.


In-line dæmper

Lyset var som sagt lavet efter blot og skulle være et orienteringslys/hyggelys, men det har faktisk også her vist sig, at man sagtens kan lave kaffe ved det osv. Hvis man har plads, kan man naturligvis også montere det under fremspringet på bordpladen, og dermed få større spredning/gavn af lyset, idet skuffer og skabe vil blive mere oplyst.
 

 

Prøv også at læse disse indlæg