Annonce (læs mere efter annoncen)
Leading Campings

Test: Dometic Breathe Easy

af Bjarne Søby
Dometic Breathe Easy


Breathe Easy fra Dometic er en luftrenser, der kan forbedre luftkvaliteten i campingvogne, autocampere, biler  m.fl. ved at rense luften for bl.a. lugtgener og svampesporer. Vi har haft apparatet til test.

Først lidt nørderi
Breathe Easy fungerer ved en blanding af fotokatalytisk nano-mesh-teknologi og UV-lys. Kort fortalt betyder dette, at der inde i apparatet sidder et panel med nanopartikler. Disse nanopartikler danner radikaler ved bestråling af UV-lys. Disse radikaler kan så nedbryde organiske forbindelser, der kommer i kontakt med overfladen på panelet.

For at sikre at luften i det rum, hvor Breathe Easy er monteret, kommer i kontakt med panelet inden i apparatet, er enheden udstyret med en ventilator, der suger luft ind og puster det hen over panelet med nanopartikler.

Dometic Breathe Easy
Her ses UV-lyset gennem ventilatoråbningen

Annonce (læs mere efter annoncen)

Breathe Easy kører på 12V. Der medfølger omformer, så apparatet også kan tilsluttes 230 V, og Breathe Easy kan anvendes i rum op til 9,3 kvadratmeter.

Dometic Breathe Easy
Der medfølger alle nødvendige kabler, stik og adapter

Monteringen er simpel. Breathe Easy sættes let fast på plane og glatte overflader med de fire sugekopper på apparatets bagside. Sugekopperne fungerer også som afstandsstykker, så der som påkrævet kan cirkulere luft bag om apparatet.

Dometic Breathe Easy
Sugekopperne holder apparatet godt fast. Men overfladen skal være plan og glat

Det lyder som en smart og effektiv løsning, men kun en test kan afgøre om det så også virker.

Denne test stinker virkeligt…
For at kunne teste Breathe Easy var vi nødt til at gøre noget, vi på ingen måder bryder os om –   nemlig at udsætte vores campingvogn for stærke lugte. Og ikke nok med det – lade lugtene blive i vognen uden at lufte ud, og alene lade Breathe Easy forsøge at fjerne lugten.

Selvom Breathe Easy efter sigende skulle kunne fjerne lugten af cigaretrøg, så testede vi ikke dette, da vi er ikke-rygere. Men vi testede apparatet i forbindelse med madlavning. Vi lukkede alle vinduer og døre, slukkede for emhætten, og gik så i gang med at stege bacon på campingvognens komfur.

Dometic Breathe Easy
Kan Breathe Easy fjerne lugten af stegt bacon. Det håber vi virkelig…..

Vi havde sat Breathe Easy op lige ved siden af komfuret. Egentlig er det lige meget hvor i rummet, apparatet anbringes. Men vi var lidt nervøse for at apparatet måske ikke kunne fjerne lugten, så vi var kyllinger og mente det nok ikke kunne skade at sætte enheden så tæt på ‘lugtkilden’ som muligt.

Dometic Breathe Easy
Beathe Easy på hårdt arbejde

Vi testede også en anden temmelig ildelugtende kilde – nemlig bleskift med vinduer, tagluger og dør lukket. Her kunne vi af indlysende grunde ikke have apparatet tæt på ‘lugtkilden’, så der fik vi også testet effektivitet i forhold til placering i rummet.

Og virker Breathe Easy så? Ja – det gør den. Apparatet fjerner ikke lugten lige med det samme. Lugten af bacon forsvandt på et par timer, og lugten efter bleskift var væk på en halv time.

Er man fastligger og lader apparatet være tændt mens man ikke er i campingvognen,  vil der ikke lugte ‘indelukket’ når man kommer tilbage til vognen. Dette kræver selvfølgelig at der er strømtilslutning til campingvognen mens man er væk.

Som nævnt fjerner Breathe Easy også svampesporer, hvorfor allergikere og astmatikere kan have rigtig god glæde af apparatet. Vi har ikke kunne teste hvor effektivt apparatet er over for svampesporer, men Breathe Easy er testet og og effekten dokumenteret af Environmental Diagnostics Laboratory, et laboratorium, der er anerkendt af American Industrial Hygiene Association.

Let at vedligeholde
UV-lampen har en levetid på ca. 9000 timer (svarer til 1 års kontinueligt brug). Herefter skal lampen og nano-mesh striben udskiftes. Det kan man selv gøre. Der medfølger vejledning i dette, og de nødvendige reservedele kan købes hos en af Dometics forhandlere.

Ren luft i campingvognen
Vi synes at Breathe Easy virker efter hensigten. Det fjerner effektivt dårlig lugt i campingvognen, bilen eller autocamperen. Det skal med det samme siges, at Breathe Easy kun fjerner selve lugten ikke kilden til lugtgenen. Så skimmel, råd eller ildelugtende hynder eller gardiner kan Breathe Easy ikke gøre noget ved – kun fjerne den lugt som der afgives derved.

En ulempe ved Breathe Easy er, at ventilatoren støjer lidt rigeligt. Ventilatoren er nødvendig for at luften i rummet kan passere gennem apparatet, men både ventilator og vindstøj høres tydeligt. Ventilatoren kan indstilles på to hastigheder, men selv ved den mindste hastighed høres vindstøjen tydeligt. Det er lidt ærgerligt, for havde det ikke været for denne støj, så havde vi ladet apparatet køre døgnet rundt.

Dometic Breathe Easy
Ventilatoren kan indstilles til to hastigheder

Nu bruger vi i stedet Breathe Easy når der er behov derfor. Dvs. kommer der dårlig lugt i campingvognen, så lufter vi kortvarigt ud, og lader så apparatet klare den tilbageblevne lugtgene.

Det har vi haft stor glæde af denne vinter. Vi har hele tiden frisk og god luft i campingvognen uden noget syndeligt varmetab som følge af langvarig udluftning.

Vejl. pris for Domtic Breathe Easy er: 1.295,- kr.

 

Links:
Relevante Link(s) : Link
Annonce (læs mere efter annoncen)

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar