Sådan monterer du selv lys i gaskassen – forsvarligt og sikkert

af Lars og Karin Vinge
lys i gaskassen 01

Du ligger i din skønneste søvn, og hører i underbevidstheden din sengekammerats blide stemme der siger: ”Skat – fryser du også”? Nu har du et par valgmuligheder. Du kan selvfølgelig og sige nej da, vende dig, og sove videre.

Men for husfredens skyld, vælger du nok at lette dig, tage en T-shirt på, gribe en lommelygte for at gå ud og checke gasflasken. Og hvad pokker – det kan da ikke tage andet end et par sekunder at skifte en gasflaske, der er løbet tør.

Udenfor er det frost, vinden bider, og inden du får set dig om, har du tabt lommelygten. Den holder op med at lyse, og du famler i blinde for at få regulatoren på. Lyder dette bekendt, så er her en lille guide til at lave en lovlig og funktionel belysning i gaskassen.

For hvad er reglerne egentlig, må man lave lys i gaskassen eller? – Ja det må man godt, men der er selvfølgelig nogle krav der skal være overholdt. Dette er hvad der IKKE må være i gaskassen:

  • Stikforbindelser
  • Kontakter
  • Samlinger

Kort sagt: Alt hvad der kan lave en gnist må IKKE være i gaskassen.

Det skal du bruge

Til brug for dette lille projekt bruges der følgende stumper:

En lysdæmper med fjernbetjeningEn lysdæmper med fjernbetjening

1m Selvklæbende LED bånd IP671m Selvklæbende LED bånd IP67

Hvorfor bruge en lysdæmper her? Det er som sådan ikke nødvendigt, men da der er fjernbetjening med, gør det installationen mere fleksibel. På den måde kan man nemlig tænde og slukke for lyset via fjernbetjeningen.

Båndet er IP67, hvilket vil sige at selve båndet og dioderne er ”støbt” inde i en silikone kerne, og derfor ikke tager skade af fugt og livet i et klima som kan give udfordringer for den slags materiel. Og sidst, men ikke mindst, det lukker af så der ikke kan dannes gnister.

Sådan gør du

Selve installationen afhænger selvfølgelig af hvordan ens vogn er designet. I dette tilfælde er der mulighed for at sætte dæmperen lige under vindueskarmen inde i vognen, og på den måde sker tilkoblingen af LED båndet ikke i gaskassen, hvilker er et krav.

Dæmperen er placeret lige under vindueskarmen inde i vognen. Den lille hvide ledning er tilslutningskablet fra båndet.Dæmperen er placeret lige under vindueskarmen inde i vognen. Den lille hvide ledning er tilslutningskablet fra båndet.

Her ses undersiden af vindueskarmen ude i gaskassen, perfekt til at sætte LED båndet op på, og samtidig bliver båndet beskyttet lidt, når man fx skal have skiftet gasflaske.Her ses undersiden af vindueskarmen ude i gaskassen, perfekt til at sætte LED båndet op på, og samtidig bliver båndet beskyttet lidt, når man fx skal have skiftet gasflaske.

Her ses gennemføringen af kabel ind til dæmperen inde i vognen. Her mangler der blot lige og fylde resten af hullet med lidt silikone.Her ses gennemføringen af kabel ind til dæmperen inde i vognen. Her mangler der blot lige og fylde resten af hullet med lidt silikone.

Båndet er opsat dels med kabelclips og selvfølgelig den selvklæbende bagside, men af erfaring så holder det selvklæbe ikke optimalt, når båndet sidder i et miljø hvor der både kan være meget koldt, meget varmt og af og til også i fugtigt.

Det LED-bånd, som er benyttet her, har et tilslutningskabel på ca. 15cm. Det kan give nogle udfordringer i et projekt som dette. Hvis man har behov for mere tilslutningskabel, kan man købe ruller med bånd, hvor der er tilslutningskabel på ca. 1 meter. Det giver en større frihed hvad placering angår.

Færdig monteret. Kablet er i dette tilfælde let og tilslutte til strøm, da batteriet er placeret i bænken lige under.Færdig monteret. Kablet er i dette tilfælde let og tilslutte til strøm, da batteriet er placeret i bænken lige under.

Som det kan ses er dæmperen gemt helt væk, men lyset i gaskassen tændes og slukkes let på fjernbetjeningen.Som det kan ses er dæmperen gemt helt væk, men lyset i gaskassen tændes og slukkes let på fjernbetjeningen.

Til sidst et par billeder af forskellen på en gaskasse med og ude lys

Her er lyset slukketHer er lyset slukket

Og her er lyset tændt - kæmpe forskelOg her er lyset tændt – kæmpe forskel

Når først man er blevet vant til at have lys i gaskassen, så er det bare ikke til at undvære. Det gør det hele så meget nemmere, for det er jo altid på de mest ubelejlige tidspunkter man har brug for lyset.

Tidsforbrug ca. 1 time.

Læs flere gør-det-det-selv artikler på Lars og Karins hjemmeside: www.sundorf.dk

Prøv også at læse disse indlæg