For et stykke tid siden fik jeg en Omnia ovn til test. En Omnia er en ovn der kan bruges på alle varmekilder – dog ikke induktion. Jeg må indrømme at den overraskede meget positivt, og er nu blevet en fast del af vores campingudstyr. Men ud over alt det originaludstyr man kan købe til en Omnia, er der også andre der producerer praktisk tilbehør. Som f.eks. disse Styyl riste.
Test lavet i samarbejde med SpejderGear
Jeg så første gang disse Styyl riste da Ayo Hansen fra Home is Where I Park skrev om dem. Til at begynde med, tænkte jeg at de ikke rigtigt noget for mig. Men så så jeg alle de forskellige ting som hun brugte dem til. Så tænkte jeg, at sådan nogle må jeg da også have.
Jeg fik dem tilbage i april, men har desværre ikke haft mulighed for at teste dem før nu. Jeg havde desværre glemt dem i en kasse hos en veninde i Jylland og da vi bor på Sjælland, var de ikke lige ved hånden. Nu er de kommet hjem igen, og her på vores seneste tur, skulle de prøves.
Brug Styyl riste sammen eller hver for sig
Der er to forskellige størrelser Styyl riste. En lille og en stor. De kan bruges sammen, eller hver for sig. Den lille rist fungerer i princippet som den rist der allerede findes til Omnia ovnen. Forskellen er bare, at denne er kraftigere kvalitet og hullerne er mindre, så ting ikke så nemt falder igennem.
Den lille rist placeres i bunden af din Omnia. Her kan man så riste, varme, bage alt muligt. Risten gør faktisk at der kommer lidt en varmluftseffekt. Det betyder at varmer man f.eks. boller, nuggets eller lignende, kommer varmen hele vejen rund om det du varmer, og at det ikke er i direkte kontakt med Omniaen og derved brænder nemt på.
Den store Styyl rist placeres højere oppe i Omniaen og gør at man kan udnytte højden i Omniaen optimalt. Den bruges i princippet på samme måde som den lille, der kommer bare endnu mere luft omkring det du laver. Det der er genialt, er når man bruger begge riste på samme tid.
Når man bruger begge Styyl riste på samme tid, fordobler du jo faktisk pladsen i din Omnia. Læg den lille nederst med f.eks. grøntsager, kartofler eller andet. Og placer så den store rist øverst. På denne kan du så lægge f.eks. dit kød. Samtidigt kan man lave sauce, da der jo er luft under den nederste rist hvor saften fra den mad man laver samles.
Kun fantasien sætter grænsen for anvendelse af Styyl riste
Jeg valgte f.eks. at lave en hjemmeopfundet opskrift med grøntsager og svinemørbrad. På den nederste rist lagde jeg skårne champignoner og kvarte tomater sammen med basilikum. Derefter hældte jeg lidt piskefløde i bunden af Omniaen.
På den øverste rist lagde jeg så mine mørbradstykker/bøffer, sammen med peberfrugt og cherrytomater. Jeg toppede så med noget serranoskinke og rigelig med ost.
Derefter kom Omniaen på gasblusset i campingvognen på mellemhøj varme indtil at mørbraden var gennemstegt. Jeg bruger et lille digitalt stegetermometer som jeg stikker i kødet for at tjekke temperaturen undervejs.
Retten smagte virkelig godt. Kødet var saftigt, saucen havde smag af både grønsagerne og kødet og der var mere end rigeligt til to personer. Og så var det hurtigt at lave. Vi valgte ikke at spise noget ved siden af. Men man kan jo sagtens tilføje kartofler direkte i på risten, eller lave andet ved siden af.
Rengøringsvenlige
Ristene er rengøringsvenlige og kan i princippet komme i opvaskemaskinen. Det anbefales dog, at de vaskes i hånden. De er i rustfrit stål, så man kan godt skrubbe godt på dem i opvasken uden at de tager skade.
Disse Styyl riste har udvidet anvendelsen af min Omnia, og jeg skal eksperimentere meget mere med dem. Nu var dette bare første forsøg. De kan købes hos SpejderGear i Rødovre. Enten i deres fysiske butik, eller på deres webshop.