Vintersikring af Isabella Universal

af Bjarne Søby
Vintersikring af Isabella Universal

Denne vinter skal vi være fastliggere, og vi har derfor sat et Isabella Universal 420 på vores Adria. Universal er et stærkt helårstelt, men vil man være helt sikker på, at teltet kan tåle vægten af store mængder sne, så skal der en vintersikring til.

Man kan købe et sæt til vintersikring fra Isabella hos sin campingforhandler. Det koster ca. 850,- kr. og vejer 8,4 kg. Sættet indeholder alle nødvendige dele, og er lige til at sætte op. Opsætningen er let og ligetil og det tager under 15 minutter at sætte sikringen op.

Vintersikring af Isabella Universal
Dette er hvad sættet til vintersikring indeholder

Vintersikring til et Universal 420 består af to tværstivere til teltets tag og tre støttestænger. Disse støttestængerne monteres mellem teltets gulv og tag – de tog helt ude ved teltets gavle og den tredje stang midt i teltet. Derved afstives teltets tag så meget at det kan bære vægten af selv store snemængder.

Vintersikring af Isabella Universal
Her sætter jeg de ekstra tværstivere op under teltets tag

Vintersikring af Isabella Universal
Tværstiverne fastgøres med klem-beslag til forteltets stangsæt

Vintersikring af Isabella Universal
Så er tværstiverne på plads

Den støttestang, der står midt i teltet, skal kun være monteret når teltet forlades, eller når sneen vælter ned. Når man opholder sig i teltet, står denne støttestang mildest talt i vejen for al ting, og de fleste vælger derfor at tage den ned, når teltet er i brug. Det er ikke fordi at stangen er svær at tage ned. Den sidder kun fast til det midterste kryds i taget med et enkelt klem-beslag. Men alligevel… det er lidt besværligt at skulle op på en trappestige e.l. hver gang stangen skal sættes op eller tages ned.

Vintersikring af Isabella Universal
Den midterste støttestang skal kun være monteret når teltet forlades, eller når sneen vælter ned

Men det problem har to brugere her på AltOmCamping.dk – Karin & Lars – fundet en løsning på. De har fundet ud af, at man blot kan svinge stangen op, når den ikke skal bruges. Vi vil bestemt prøve deres metode, da den virker meget brugbar. På deres hjemmeside kan man se hvordan deres løsning virker. Gå til http://www.sundorf.dk og kig under overskriften Termoloft. Der kan man se, hvordan den midterste støttestang let ‘fjernes’.

I forbindelse med vintersikringen valgte vi også at sætte et thermoloft op. Navnet thermoloft er egentligt lidt misvisende, for nogen stor isolerende effekt giver thermoloftet ikke. I bund og grund er det blot et stykke stof, man spænder ud under forteltets loft.

Men selvom man ikke får den store isolerende effekt, så øger det alligevel komforten i forteltet – og det endda ret meget. Når luften i forteltet varmes op – enten af solen eller af en varmeovn – og det er koldt udenfor, så dannes der kondens under forteltets loft. Er der meget koldt uden for teltet og rimeligt varmt indenfor, så kan der dannes så meget kondens, at de ligefrem drypper fra loftet. Det er selvsagt ikke rart at opholde sig i, og netop der kan et thermoloft hjælpe. Det forhindrer nemlig at kondens drypper ned i forteltet. I stedet ledes kondens ud til teltets sider, hvor det så løber ned.

Også Thermoloftet er let at sætte op. Det monteres med Thermofix-holdere i forteltets vulst til FixOn-beslag, med Ophængskroge på teltstængerne langs tagets kanter, og med bånd til opbinding til stængerne i loftet. Der er endda skåret ud så man kan få den midterste støttestang til vintersikring igennem stoffet og op til stængerne under taget.

Vintersikring af Isabella Universal
Der er hul i thermotaget til vintersikringens midterste støttestang

Let og ligetil…. hvis man altså husker at sætte Thermofix-holderne i vulsten og fordele dem ud i hele teltets længde, inden man sætter forteltet op. Når først at teltet er sat op med FixOn-beslag og spændt ud, kan man nemlig ikke længere få Thermofix-holderne ind hvor de skal sidde.

Glemmer man at sætte Thermofix-holderne i vulsten inden teltet sættes op, så har man tre muligheder:

  • Lad være med at sætte thermoloftet op
  • Tag teltet ned, sæt Thermofix-holderne i vulsten og sæt teltet op igen
  • Klip et par hakker i vulsten, så Thermofix-holderne kan komme ind på plads

Vi var ikke klar over at Thermofix-holderne skulle monteres før teltet blev sat op, så efter en kort samtale med Isabella, bestemte vi os for at følge metoden med at klippe et par hakker i vulsten.

Det er egentlig ikke svært. Det klares let med en skævbider. På billederne herunder kan du ses, hvordan det gøres.

Vintersikring af Isabella Universal8
Først klippes der et hak i den vulst hvor teltets FixOn-beslag er monteret. Der skal laves et hak mellem alle teltets FixOn-beslag.

Vintersikring af Isabella Universal
Her ses et af de hak, vi måtte klippe i vulsten

Vintersikring af Isabella Universal
Så skubbes det nødvendige antal Thermofix-holderne ( 2 til 3 ) ind på vulsten. Dette gøres mellem alle teltets FixOn-beslag

Vintersikring af Isabella Universal
Nu kan thermoloftets dug hænges op i Thermofix-holderne

Vintersikring af Isabella Universal
Så skal dugen bindes fast til stangsættets krydser i loftet

Vintersikring af Isabella Universal
Her er dugen fastgjort til de tre krydser

Vintersikring af Isabella Universal
Endelig fastgøres dugen til teltstængerne rundt langs loftets kant med de fastmonterede Ophængskroge

Vintersikring af Isabella Universal
Det var det – så er både vintersikring og thermoloft sat op

Nu er alt på plads. Teltet er sat med vintersikring og thermoloft, og møblerne er på plads. Så nu er vi klar til vinterens komme. Nu glæder vi os til der kommer frost og sne, så vi kan se hvordan teltet klarer sig.

Vintersikring af Isabella Universal
Nu kan vinteren frost og sne bare komme – vi er klar :o)

Links:
Relevante Link(s) : Isabella

Prøv også at læse disse indlæg